Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ribana kasa – dusena

Ribana kasa – dusena

Hej!

Ribano kaso vsi poznamo, kupljeno ali doma narejeno. V juho ali v zelenjavno juho jo rada zakuham, se zlasti ce so pri mizi otroci, ki se jim rezanci navadno cedijo po bradici.

Ceprav je moja Kuharica ze stara, obdelana in zdelana, sem vceraj ugotovila, da vsega se nisem prebrala; ali pa pozabila, da sem:)

Odprla se mi je na strani, kjer pise Dusena ribana kasa in berem:

Ribano, dobro posuseno kaso preprazimo na maslu, da je zlatorumena ( je ze itak od jajck – zato ne pretiravajte s prazenjem), nato jo zalijemo z vroco vodo ali juho. Pokrito dusimo 1 uro.
Jed izboljsamo, ce ji pridenemo dusene gobe, dusen grah ali tudi meso.
Serviramo jo s parmezanom.

Tako v knjigi; sama sem ugotovila, da je dovolj 20 minut dusenja – razen, ce ne bo koga bolel zelodec:) Zaenkrat se ne.

Ker smo imeli pozen, kar krepak zajtrk ( obiski), sem to naredila za kosilo.
Kasa sama veliko okusnejsa kot zakuhana. Zalivala sem po malem, ker nisem vedela tocno, koliko juhe bo popilo. Danes sem preprazila na maslu (krasen okus in vonj po stoplenem maslu), drugic bom na olivnem olju. Na koncu sem dodala se grah, popecene paprike in malo popecenega sladkega janeza.Potresla s parmezanom. Skleda radica z jajcem.

Bilo je zelo okusno; se boljse kot kuskus, vsaj meni. Tudi s kaksno omako
od zrezkov ali pecenke bi bilo fino. Spominjalo me je na Krokine Spezle, ali kako se jim ze rece, samo drobnejse. Imela sem kupljeno kaso – Pekarna Boskovic – Vrhniske pekarne.

Zdaj me bo kar sram, ko boste odpisale, da ve to ze od nekdaj delate:)))
Jaz pa resnicno prvic.

Je pa vreme na obali malce cudno: Dopoldne sramezljiv soncek, potem eno uro gosta megla, da se morja nisem videla in zdaj spet soncek.

Lep pozdrav Babi

Ne bom rekla, da že od nekdaj, pa tudi ne na način, kot ga opisuješ:)
Sem pa malemu kot dojenčku velikokrat skuhala kašo kot prikuho in jo tudi naredila kot testenine.

No, pa saj ne moremo res vsega skuhat in jest. Vedno se najde nekaj, ki je bilo tako skrito-zavito nekje:)))

Še vedno sonček pri vas? In toplo?
MOj je namreč na poti na Obalo – točneje, kar na vodo:) Pa me včasih skrbi, da preveč zmrzuje tam na čolnu:))))

Hej, Kate!

Ni najbolj prijazno. Ko je bila megla, se pa ni videlo skoraj nic.Sicer ni trajala dolgo. Na colnu zna biti hladno. Svak, ki lovi na trnek, pride vcasih kar premrazen domov. Ampak, fantje imajo radi colne in vodo in prenesejo:)
Lp

;))) Se je pred slabo uro javil:)))
Megla in hladno. Ampak – lignji vabijo:)))) Sta že na čolnu – brrrr ….

No, ja, da bi le kaj prijelo in bo jutrišnje kosilo okusno:))))))

Tudi jaz imam rada vse kar je povezano z morjem …samo ne zdajle, hvala:))))

Tu je bilo pa tako hecno – sonce je sijalo, vmes pa je deževalo in snežilo:)))
Moj otrok pa stal sredi vrta, gledal v zrak z razprtimi rokami in rekel, da je noro dobro:)))))

LP k

Jaz pa naredim ribano kašo v multipraktiku, nato jo popražim na olju da zarumeni in zalijem z soljeno vodo. Kuham še kakšnih 20 minut, zraven pa v oblicah kuhan krompir. To je bolj postna jed. Moja starejša hči, ki sploh ne je juh to juho obožuje. Mora biti pa zelo gosta, skoraj da žlica stoji v njej. Takrat ji je najboljša. Je pa res, da iz običajnih govejih juh navadno poje samo zakuho.

Lep dan želim

Mateja

Babi, takšno prepečeno in zdinstano ribano kašo poznajo Madžari pod : tarhonya in uporabljajo kot prilogo k paprikašu, zrezkom v omaki.
Jaz si jo pripravljam sama in mi je zelo OK!

Ribana kaša seveda ni isto kot usukan močnik, ampak okus je pa precej podoben. Oboje se lahko uporabi kot zakuha, oboje slano in oboje je dobro zakuhano v mleku. V vsakem primeru pa oboje prej prepražim na maslu. Enako naredim tudi s kruhovimi kockami za kruhove cmoke. Maslo res da izvrsten okus.

LP, Astra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close