Najdi forum

Rezanje pora

Če kupim por v trgovini, ima velik beli del, zeleni je obrezan. Jaz potem zrežem ves beli del in praktično ves zeleni, kar ga je zraven.

Kaj pa doma z vrta? Beli del je bolj droben, zeleni je cel in dolg. Kako daleč v zeleni del režete? Tudi na koncu, ko se listi stanjšajo? Po eni strani mi je škoda metati stran lepe zelene liste, po drugi strani ne bi rada dodajala kakšnih nitastih in trdih delov. Moji tako ne marajo preveč pora in če ga že silim v jedi, da vsaj ne bi pretiravala.

Vem, butasto vprašanje, vendar včasih doma nismo imeli vrta, tako znam kuhati s stvarmi “iz trgovine”…
Pozdrav, Mimi

Ni butasto vprašanje. Jaz vedno porabim praktično celega, s tem, da beli del režem na debelejše rezine, zeleni pa na čisto tanke. Tako se skuha istočasno. Nikoli nimam občutka, da bi bil nitast.

Hej!

Pri poru je seveda najboljsi tisti beli del, toda sama porabim skoraj vse, do konca. Saj lahko na drobno nasekljas.

Beli del jemo tudi surov, na tanko narezanega v solati, za razne zelenjavne jedi, rizoto… Bolj zelene liste pa narezem v zelenjavne juhe. Lahko zmiksas in se nitke tako ne cutijo. Tudi v juho ga vedno narezem.

Je pa por imeniten. Ce ga imam doma, se mi zdi, da ne bomo lacni.
Toliko jedi se lahko naredi:))) Lp

Jaz imam poln vrt pora in zanimivo, najraje imamo zeleni del. Za juho ( kremno porovo s krompirjem ) tudi v kuh. knjigah piše, da čimveč zelenega dela.

Tudi dušen por ali v zrezkih z zelenjavo – najraje samo zelen del, pa ni še noben nikoli opazil, da bi bil kaj nitkast ali trd.

Če hočeš veliko belega na poru, ga moraš ob presajanju zasaditi globoko v zemljo.

Kot ostale, le da čisto zgornji del vseeno obrežem, dobro operem in shranim v hladilniku- ter ga dodam ko kuham npr. govejo juho.
Ostalo zrežem. Odličen je vsepovsod.

pri poru uporabim vse/ ce je lep,seveda/. zelene dele dam ponavadi v govejo juho. za kremno juho uporabim najvec belega dela…dodam pa tudi malo narezanega zelenja. por v omaki-narezem ga podolzno na daljse kose-beli in zeleni del. lp petra

mene pa zanima kak recept kaj narediti iz pora
hvala

Hvala, sedaj bom brez dvomov rezala in rezala…
Mihana, jaz delam v glavnem porovo kremno juho. Žal mi je, sedaj nimam časa pisati, ob prvi priliki – če ne bodo druge tako že natresle cel pehar nasvetov…
Lp Mimi

Mi naredimo golaž iz pora in krompirja, lahko pa tudi v pečici narediš jed iz pora, krompirja in dodaš še sir, ki se lepo stopi po vrhu! Pa razne juhe seveda… Mi tudi ga imamo zelo radi!

Hej!

Porov riz – rizota. Namesto cebule pocasi dusis narezan por, dodas riz in nadlajujes kot mesno rizoto. Lahko dodas seveda tudi meso. Por in riz se zelo dopolnjujeta.

Ko delam rizoto z gobami, dam vedno por.

Zelo na tanko ga narezem, dodam topel fizol in kuhan jajcek – nasitna solata.

Narezem ga po dolzini( beli del), in ga skuham. Zabelim z na maslu poprazenimi drobtinicami.

Lahko pa narezes na 3 cm, skuhas in zabelis kot solato + jajcek

Kremna juha

Zelenjavna porova juha – zakuhana z rizem

Lp

Ker imam na njivi veliko zelo lepega pora, njivo pa je potrebno še to jesen preorati, me zanima če imate kakšne nasvete kako ta por spraviti za čez zimo?

Čičerikina juha s porom
(neverjetna atrakcija pri mojem 9-letniku!:)))

Por skupaj s česnom prepražiš na olivnem olju, zdušiš do mehkega, priliješ juho (lahko kocko ali pa vegeto raztopim v vodi). Dodaš kuhano čičeriko, še malo pokuhaš, začiniš po okusu (sol, poper, kumina). Jaz ponavadi 1/4 vzamem stran, glavnino s paličnim zmiksam in na koncu dodam prišparane cele sestavine. Za bolj fin okus lahko naribaš gor parmezan, je pa tudi brez tega dobra.

Ne me pa vprašat koliko česa, ker jaz večino stavri “tako na uč”:)))

Super, to bom pa poskusla, ker je hitro gotovo. Včasih se mi sploh ne da kuhat ne vem kako dolgo samo zase.

Lp, Maja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close