resepti za bolnika: srčni+ diabetični+žolčni?
Spoštovani vsi,
Stara mama se je vrnila iz bolnice jaz pa si zopet razbijam glavo kako naj kombiniram jedilnike in vrsto živil ki jih sme jesti. Torej je srčna bolnica, diabetična in žolčna. ČE kdo od vse ve kako naj imajo taki bolniki raznovrsten jedilnik in da ne delaš prekrškov kar se prehrane tiče, naj mi prosim pove, ker sama več ne morem razmišljati kaj bi pasalo skupaj pa da ji ne škoduje. Sicer imamo v družini (žena od strica) kuharco, ki pa ne zna sama popolnoma ničesar narediti in ne razume pojma dietna hraha(vse kar kuha je preslano, pojem juha je zanjo juha napolnjena z vegeto in taka juha se ji zdi “močna”,…. . Še najrajši bi vidla če bi se lahko prikopala do takih receptov kot jih imajo v KC, če pozna kdo koga ki zna sestavljat menije za take ljudi naj mi sporoči če mi lahko pomaga. Baje je dobro da grem po knjigo od Jean Carper(upam da mam prav zapisano)- Hrana čudežno zdravilo . Pa če mi lahko pove kje lahko kupim kakšen sok na katerem piše da je primerno za diabetičnega bolnika, čaj ji že iz ušes ven gleda:). Zadnjič sem par trgovin obrnla na glavo pa razočarana odšla iz njih….
glej stvar sploh ni tako komplicirana kot se zdi. kot srčni bolnih nima neke prehranske diete.kot sladkorni ( a je mogoče na aparatu za inzulin,kajti potem si mora računati koliko OH poje za obrok in to vtipka v aparat ) pa mu nadomesti navadni sladkor z umetnimi sladili še najboljše pa če ima hrano brez vsakega sladkorja.z umetnim sladkorjem lahko delaš razna peciva oa biskvita,roladic,keksov,…druge omejitve pri hrani nima.kot žolčna dieta pa ji odstrani jajca , svežo zelenjavo in sadje.ko vse diete daš skupaj lahko skuhaš npr. juho ( katero koli ),z malo maščobe pečen piščanec ( še bolje kuhan,pa potem dan v pečico da dobi malo barve), kuhana govedina,dušena,zrezki v omaki,….potem imaš pire krompir,kuhan v kosih,dušen riž,kuhan riž, razne testenine so brez jajc (špageti,makaroni) za solato rdeča pesa, spomladi lahko je tamehko solato,razna zelenjava v solati ( razen stročnic),no na koncu še razni nesladkani kompoti,pudingi,rižev narastek z jabolki ( brez jajc)
upam da sem ti kaj pomagala.LP
Moje znanje iz dietne prehrane je bolj omejeno. Toda kolikor se spomnim žolčni bolniki ne smejo mastne prehrane, svežega sadja in zelenjave.
Sladkorni bolniki lahko jedo vse, vendar v majnih količinah. Pazlji pa moraš biti pri uporabi maščob in sladkorja. Torej zelo omejihi vse vrste maščobe ne glede na to ali so živalskega ali rastlinskega izvora. Boljša so olja kot pa trde maščobe. Mene vedno spravi v smeh moja tašča, ki pravi bom skuhala dietno in nato uporabi rastlinsko mast namesto olja. Njena razlaga je, da je ja uporabila rastlinsko mast, to je pa popolnoma drugače kot maslo ali margarina.
Pravilna razporeditev hrane je 1/3 mesa, 1/3 kuhane zelenjave (najbolje kuhane na pari, samo rahlo posoljeno im mogoče pokapano z nekaj kapljicami olivnega olja) ter 1/3 krompirja ali testenin ali riža ali kaš. Spet pri pripravi uporabi čim manj maščob.
Od mesa je priporočjivo uporabljati belo meso (puran, piščanec), ribe ali zelo pusto meso. Glede na deklaracijo lahko tudi svinsko ribico spečeš z začimbami v pečici. Ima veliko manj maščob kot piščančja bedra ali celo perutničke.
Po mojem mnenju je dieta za bolnika z žolčnimi kamni veliko bolj neprijetna kot za sladkornega bolnika.
Pri slahkornem bolniku je potrebno zagotoviti 5 obrokov na dan. Obroki ne smejo biti obilni.
Glede sokov, ki jih lahko pijejo diabetiki. Moj mož pije sadne sokove, vendar morajo biti brez dodanega sladkorja. Nato doma zmeša z vodo v razmerju 1:2. Sedaj na jesen kuhamo veliko kompotov, ki jih sladkamo z umetnimi sladili (nekaj krhlov sadja (mogoče dve jabolki) zakuhaš v vodo in kapljico ali dve sladila ter kakšne začime (klinček ali cimet ali metin listek..).
Verjamem, da je najtežje pričeti kuhati drugače, ker vedno vidiš česa ne smeš kuhati. Poglej drugače. Izpiši si vse, kar lahko uporabljaš in si nato iz tega sestavi jedilnike.
Veliko uspeha
imam vprašanje glede jajc, rumenjaka naj ne bi jedla, ampak kako je potem s testeninami, npr. ribana kaša(če se prav spomnim vsebuje tudi rumenjak) ? Kaj pa Kuskus?, Za kosilo mi že delajo možgani vse možne kombinacije, mam še problem za zajtrk, malico in večerjo.
Je pa problem ker ne živi pri nas ampak pri stricu in njegovi ženi, in sprašujeta kaj naj kuhata, potem ko pa kaj rečeš je pa takokot da se vtikaš, sploh v njeno izobrazbo. Sam res njena kuha plava v olju in pretirani uporabi veget, pekočih začimb….
Mojemu možu so rekli, da lahko poje 1 jajce na teden. To pa pomeni, da ribana kaša nebi smela biti probem, posebej če dodaš zraven še nekaj vode, boš iz enega jajca dobila ribane kaše za kar nekaj dni.
Govejo juho smo mi kuhali tako, da smo vzeli kos zelo pustega mesa (navadno takega za zrezke) in iz njega skuhali juho, jo precedili ohladili in iz površine pobrali še tistih nekaj koščkov maščobe, ki so plavali gor. Tako juho nato lahko po porcijah zamrzneš, da drugi ne bodo prikrajšani za obroke “dobre” juhe.
Mogoče bi se lahko ponudila in za babico pripravila hrano v velikosti obroka za v zmrzovalnik in to nato ponudila teti in stricu, da imasta za rezervo v zmrzovalniku, kadar si bosta želela pripraviti obrok iz stvari, ki jih babica ne sme jesti.
Zajtrki so lahko kos kruha namazan z skutinim namazom, dodaš nemastno šunko. Primerne so vse vrste žitaric, gres, mlečen riž, samo zakuhano mora biti na mleku z 0.5% maščobe. Zelo dobra je tudi polenta. Res pa to pride v poštev samo če ima babica to rada. Zraven pa kakšen kompot (na vodi kuhano sadje).
Malica je spet kakšen jogurt in kos kruha.
Veš če obroke razdeliš na pet delov so vsi deli kar majhni.
Hvala za tvoj trud, že pišem in “skladam jedilnike”. Vsi predlogi so dobrodošli in zanimivi in koristni. Iz knjižnice, ali pa jo bom celo kupila, moram še pridobiti knjigo, od Maje Šeruge: Dieta pri boleznih Jeter, Žolča in vnetju trebušne slinavke, baje da je ta knjiga, kjub starosti, precej v pomoč. Bomo videli.
Forum je zaprt za komentiranje.