Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Repa – kako vse jo pripravljate?

Repa – kako vse jo pripravljate?

Obozujem repo, ima tak prvinski okus, da imaš občutek, kot da bi s tabo za mizo sedeli predniki za 10 generacij nazaj. 🙂

Najveckrat si jo samo skuham, pustim, da zavre, čez pa dam malo ocvirkov. Mmmmm. Za družinsko kosilo to seveda ni, meni pa paše.
Vem, da se jo lahko uporabi v joti, pa ob krompirju, matevžu, fižolu, krvavicah.

Kako jo še pripravljate? Uporablja kdo nekisano, kako tisto uporabite? Hvala za nasvete.

Me pa res zanima, zakaj ni primerno za družinsko kosilo? Mi jo drugače uporabljamo tudi enako kot ostalo gomoljasto zelenjavo, se pravi, lahko narediš dušeno na čebuli ali brez, s smetano, paradižnikom, z obojim, brez obojega, z mlekom, sirom, gratinirano, pač, kot vso ostalo zelenjavo.

Meni je sicer še vedno najboljša kisla iz vrečke na poti iz tržnice 🙂

Me pa res zanima, zakaj ni primerno za družinsko kosilo? Mi jo drugače uporabljamo tudi enako kot ostalo gomoljasto zelenjavo, se pravi, lahko narediš dušeno na čebuli ali brez, s smetano, paradižnikom, z obojim, brez obojega, z mlekom, sirom, gratinirano, pač, kot vso ostalo zelenjavo.

Meni je sicer še vedno najboljša kisla iz vrečke na poti iz tržnice 🙂
[/quote]

pa še boljša ))

Jaz jo surovo narežem na rezine in grizljam zraven česarkoli. Odlična je.

Zame je odlična musaka, ko se plast krompirja nadgradi s plastjo na rezine narezane malo pokuhane repe, pa meso, spet plast repe, krompir…
Pa pire, kjer daš nekaj kuhane repe in nekaj krompirja…

tudi jaz repo obožujem
pri nas jo je stara mama delala na sladkorju, primorska varjanta .. na olju karameliziraš sladkor, vržeš notri na koščke narezano repo, fino premešaš, zaliješ z vodo in dušiš, njami 🙂
tast pa skuhano skupaj s kolerabo in krompirjem, gorenjska varjanta, tudi njami 🙂

Repo zamenjam za zelje, ko kuham joto z dost krompirja in fižola, da postane dokaj močnata…njamsiii…

tukaj je govora o sladki, ne kisli repi 🙂

tukaj je govora o sladki, ne kisli repi 🙂
[/quote]
Milsiš z medom, cukrom, nutelo?

Meni pa tista iz soda… 😉 😀

Drugače pa tudi tista, ki jo izruvaš na njivi, otrgaš nat na polovico, jo olupiš na rožico…huh…ni ravno od muh. Njam njam… 🙂

Milsiš z medom, cukrom, nutelo?
[/quote]
tista, ki raste na njivi in je še niso dali kisat, torej navadna repa.[img]http://www.kresnik.eu/uploaded/slike/repa_kisla_repa_zdravilne_lastnosti_zdravje_.jpg[/img]

To dela tudi moja mama.

tista, ki raste na njivi in je še niso dali kisat, torej navadna repa.[img]http://www.kresnik.eu/uploaded/slike/repa_kisla_repa_zdravilne_lastnosti_zdravje_.jpg[/img]
[/quote]

Mora biti se malo od zemlje drugace ni to to… 😀

Daj prosim napiši cel recept za tole gorenjsko varianto. A to pire naredi, al kaj? ;))

O, ja. Jaz jo včasih še posolim in pokapam z bučnim oljem…

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Lol ta navdušena pripovedovanja o neki brezvezni repi me spominja na reklamo za Rutar al kaj je že imela tista gobca Hrvatica… ko našteva izdelke v neskončnost. Pa neka
otroška vzhičenosti, ki meji na psihozo… helex?

Meni je pa ena izmed najljubsih jedi in okusov “repino perje”, ki si ga pripravim kot solato…z bucnim oljem in balzamicnem kisu…mmmmm…luste ☺

Poznam samo bujto repo, ki mi najbolj sede s polento in mlečno ( kuhana kisla + kisla smetana), h kateri gre odlicno pecen krompir v oblicah.

Daj prosim napiši cel recept za tole gorenjsko varianto. A to pire naredi, al kaj? ;))
[/quote]

ne poznam recepta, ni pa pire, to je kot enolončnica, na koščke narezana zelenjava kuhana do res zelo mehkega. Po moje je notri še kakšna čebula in česen, pa začimbe, mesa pa ni.

še kje drugje kot na Dolenjskem repa “leti”?

še kje drugje kot na Dolenjskem repa “leti”?
[/quote]

po moje bom jaz tole probala, ker mi druga runda repe noče odebelit, očitno je bil september na gorenjskem prekrut :), perje je pa lepo in veliko, bom probala.

Ponekod na Štajerskem skuhajo kislo repo, naredijo podmet, da je bolj gosta, potem pa ji dodajo še kislo smetano. Zraven pa krompir v oblicah, lahko tudi pire, sem parkrat jedla in mi je bilo odlično!

Repo (cca 1/2 kg) v lonec, preliješ z vodo, dodaš 2 sveža kremenateljca, lovorov list, sol, rdeča paprika, poper in kuhaš do mehkega. zraven pire krompir. morda bi morala biti zabeljena z anpremom z moko, vendar imamo raje “prozorno” varianto. Odlična jed. Dober tek.

Samo operem, olupim in narezem na tanke rezine. Njami. Največkrat dopoldne grizem ob računalniku.

po moje bom jaz tole probala, ker mi druga runda repe noče odebelit, očitno je bil september na gorenjskem prekrut :), perje je pa lepo in veliko, bom probala.
[/quote]

Če je že malo trše/ starejše, lahko pripraviš tudi kot prilogo – podušiš kot špinačo npr.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close