renovacija najemniškega stanovanja?
Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede renoviranja stanovanja. Smo najemniki v stanovanju v Lj. Lastnica se je pred časom odločila menjati okna. V pogodbi smo določili, da investicijske stroške plača lastnik. Ker so dela trajala en dan in ker nismo hoteli komplicirati, smo v renovacijo “pristali”, in tudi po posegu smo sami popolnoma pospravili in vzpostavili normalno stanje v stanovanju (bilo je kot gradbišče).
Problem je sledeč: sedaj po menjavi oken, je potrebno okoli oken še na fino zrihtati gips in pobeliti. Majster je rekel, da bo to spet kar hud poseg kar se tiče dela in nečistoče, poleg tega pa predlaga, da se beli celotno stanovanje.
Poleg tega je v kopalnici počila odtočna cev (kopalnica je stara cca. 30 let), zato spodnjemu sosedu zamaka. Popolnoma je treba stolčti kopalnico in wc, menjati cevi in vso ostalo opremo (ploščice, umivalnik, kad, wc, …).Nam in sosedu!
Celotno investicijo seveda krije lastnik.
Kje je problem?
Majster je rekel, da bodo dela trajala najmanj 2 tedna. Kar pomeni, da bomo 2 tedna brez kopalnice, brez wc-ja, stanovanje bo v celoti “kot gradbišče” in potemtakem bo v njem nemogoče živeti. Vsaj ne v takih pogojih, kot smo jih podpisali v pogodbi (stanovanje je najeto za normalno življenje in ne za življenje v “vojnih razmerah”).
Zanima me:
– kako je v takih primerih s plačilom najemnine
– ali nam je lastnik dolžan priskrbeti nadomestno stanovanje,prenočišče za ta čas obnove
– kako je s čiščenjem po renovaciji? Se to kako vrednoti? Ali je naloga najemnika, da vzpostavi nazaj normalno stanje?
Mogoče je še kaj, kar bi morala vedeti, pa ne vem, kar se tiče obnove najemniškega stanovanja?
Hvala!
Diwali
vzemi v roke stanovanjski zakon, tam ti vse piše.
Ja, pripada ti nadomestno stanovanje. Meni ga niso priskrbeli pa so odstranjevali, brusili in lakirali parket v garsonjeri in sem v tistem spala. 🙁 Parket se je dvignil v poplavi zaradi njihove malomarnosti, ker je teklo iz radiatorja. Sama sem opozarjala pred nezgodo pa jih ni zanimalo. 🙁
najemnino verjetno moraš plačat – sploh če ti priskrbijo nadomestno stanovanje drugače ti morajo znižat, če se ne motim oz. malo se moraš probat pogajat.
Čiščenje bi moral izvest lastnik na svoje stroške – ampak to le redko doživiš. Tudi jaz sem morala sama čistiti – ful mi je šlo časa, čistil), pa še delavci so uničili nekaj mojih stvari. Lastnik na to ni reagiral, sploh. Pa so bili lastniki/upravljalci g. ki je včasih delal na finančnem ministrstvu in gospa, ki je sodnica na sodišču v LJ pišeta se pa M……ć.
Stanovanjski zakon http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200369&dhid=63644
99. člen
(popravila in izboljšave v najemnem stanovanju)
(1) Najemnik mora dopustiti vstop v stanovanje, da se opravijo dela za izboljšanje predmeta najema (napeljava oziroma rekonstrukcija centralnega ogrevanja, električnega in vodovodnega omrežja, satelitske antene, kabelskega in telefonskega priključka, varnostnih naprav, vgraditev ali zamenjava opreme in tako dalje), dela za zmanjšanje porabe energije in vode, razen če bi to za najemnika oziroma njegovo družino predstavljalo obremenitev, ki glede na obseg in trajanje del, posledice izvedbe del, povečane stroške najema in najemnikova predhodna lastna vlaganja v izboljšavo stanovanja presega upravičeno korist lastnika in morebitnih drugih lastnikov in najemnikov v stavbi.
(2) Popravila in izboljšave se morajo opraviti v najkrajšem možnem času in z motnjami, ki najmanj prizadenejo najemnika. Lastnik mora o nameravanih posegih v stanovanje najemnika obvestiti v primernem roku ter zagotoviti normalno uporabo stanovanja po opravljenem posegu.
(3) Če so nameravani posegi take narave, da zahtevajo začasno preselitev najemnika, je lastnik dolžan opraviti prenovo hitro in v obdobju glede katerega se dogovori z najemnikom oziroma ga v primeru spora določi sodišče v nepravdnem postopku. Lastnik je dolžan najemniku v času prenove zagotoviti nadomestne prostore. Stroške, povezane z začasno preselitvijo, nosi lastnik.
(4) V primeru spora odloči sodišče v nepravdnem postopku.
Forum je zaprt za komentiranje.