Recepti: zelenjavne jedi
Prihaja poletje in z njim zelenjave v izobilju. Zberemo na kup malo idej, da si popestrimo jedilnike?
Bom jaz začela z enim zelo preprostim:)
Jajčevci. Meni ena najljubših zelenjav, če je le dobro pripravljena. Sicer zna biti tudi skoraj neužitna.
Sama jih vedno najprej popečem na žaru. Držim se navodila, da je jajčevec pečen takrat, ko iz sebe spusti olje. Na tak način ni nikoli preveč ali premalo pečen.
Potem jih pa včasih zložim v pekač in naredim parmigiano. Plast jajčevcev, plast paradižnika, plast mocarele in na koncu še parmezan. Paradižnike seveda najprej spremenim v omako (čebula, bazilika, sol). Odlično 🙂
Super so pa tudi kot predjed. Na rezino pečenega jajčevca se da žlička skute in zavije v rolco. Zobotrebec pomaga, da stoji vse za ziher skupaj. Zelo preprosta ampak odlična kombinacija. Skuto se lahko nadomesti s čim mogoče bolj priljubljenim.
Tako je. Šalšo iz paradižnikov naredim. Pride pa po izgledu potem kot lazanja. Brez pašte 🙂
Ja tko jih jaz na pikniku pečem. Res najbolj enostavno in okusno.
Sem bila pa danes že pridna in rezultat je obložena polenta. Sem jo skuhala in vlila v modelčke od mufinov, počakala, da se ohladi in vsako posebej obložila. Malo mešano. Sestavine so pa: suhi paradižnik, svež paradižnik, skuta s čemažem, pesto, pečene melancane, domača salama, sir…vsak košček je malo drugačen ampak vsi so odlični. Super je izpadlo 🙂
Sama obožujem zelenjavo in zato se pri meni kuha veliko jedi brez mesa..:)
En super recept z jajčevci je Solata s praženim melancanom in paradižnikom, feta sirom in sezamom.
Zelenjavo operemo in narežemo melancan na kolobarje ter ga položimo v ponev z sezamovim oljem in ga pečemo kakšni dve minuti na eni strani, nato obrnemo in pečemo še na drugi strani, dokler se ne zmehča. Vmes začinimo s soljo. Nato narežemo paradižnik na kocke in damo pečen melancan na krožnik, da se ohladi, paradižnik pa v ponev, da se popeče za minuto ali dve in ga malo posolimo ter po potrebi dodamo sezamovo olje. Nato stisnemo v ponev limonin sok in skušamo tako pobrati vse okuse, ki so se prijeli na ponev, nato pa damo paradižnike zraven melancana, da se vse skupaj ohladi. Sezamova semena damo v čisto, vročo ponev in jih popečemo za minuto ali dve, da sprostijo aromo in se obarvajo rahlo rjavo, vmes jih večkrat premešamo, da se ne zažgejo, nato odstavimo. Nasekljamo čebulo in, če je zelenjava že dovolj hladna, lahko sestavimo solato, drugače jo damo v hladilnik, da se prej ohladi. Nato nanjo stresemo nasekljano čebulo, nadrobimo feta sir s prsti, posipamo s prepraženimi sezamovimi semeni in popopramo. Premešamo tik pred strežbo in uživamo.
Več pa na blogu http://tastasty.com/2014/12/05/grilled-eggplant-and-tomato-salad-with-feta/
Lp
T
Forum je zaprt za komentiranje.