Recepti za sladoled
Re: malinov sladoled
Napisal: NatašaH
Datum: 03.07.2007 11:35
lonček sl. smetane
lonček sladkorja v prahu
1 jajce
To je osnovni recept
Vse skupaj dobro mešamo z el. mešalcem, da se sladkor raztopi.
Maso vlijemo v plastično posodo in postavimo čez noč v zamrzovalnik.
Variante:
– Za sadni sladoled dodajte lonček sadja po izbiri.
– Za vanilijev sladoled nadomestimo polovico sladkorja z vanilijevim sl. v prahu.
– Za čokoladni sladoled dodamo 2-3 žlice kakava – odvisno kakšna “jakost” čokoladnega sladoleda nam je všeč.
– Orehov sladoled: 2 – 3 žlice grobo sesekljanih orehov
– Punčev sladoled: rozine in kapljico ali dve punčeve arome
– Lešnikov sladoled: lešnike
– Izmišljotinski sladoled: kandirano sadje :)))))
Dajte domišljiji proste roke :)))))
jaz ga naredim takole:
1 lonček jogurta
1 lonček sladke smetane
1 lonček malin
1/2 lončka sladkorja.
Ti povem da je božanski
Maline imajo majhne pečke, zato jih jaz prepasiram čez gosto cedilo in v sladoled dam samo gost sok. Pečke vržem stran.
Potem dam 1 jajce, posebaj stepem beljak in rumenjak, v rumenjak dam 4 žlice sladkorja. 1 sladko smetano stepem in vseskupaj zmešam počasi, da ostane kremasto.Lahko pa na koncu še dodaš jogurt.
SLADOLEDI
Ker smo imel v zadnjem času kar nekaj tem o strojčkih za sladoled in ker vas gotovo že srbijo prsti (in jezički), da bi lizali domači sladoled, sem napisala nekaj preizkušenih receptov. Osnova je knjižica, ki sem jo dobila pri strojčku (ki je star več kot 10 let – takrat je stal 300 DEM), vendar sem jih nekoliko prilagodila. Nekaj jih je tudi brez jajc! Glede količine sladkorja pač prilagodite lastnemu okusu, vendar upoštevajte, da se pri zamrzovanju nekaj sladkobe izgubi. Tudi razmerje med smetano in mlekom lahko nekoliko spreminjate, samo ob uporabi mleka z 0,5 % maščobe in brez smetane posebno kremast sladoled ne bo nastal!
VANILIJEV SLADOLED
4 rumenjaki
150 g sladkorja
250 g sladke smetane
150 g mleka
izpraskana sredica 1/2 stroka vanilije ali 1 vaniljev sladkor
Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo vanilijo ali vaniljev sladkor, smetano in mleko (lahko tudi v obrnjenem razmerju). Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
KAKAVOV SLADOLED (lahko mu rečemo čokoladni), brez jajc
3 zravnane žlice pravega, grenkega kakava
170 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
250 g sladke smetane
200 g mleka
2 žlički čokoladnega likerja ali ruma (po želji)
Kakav, sladkor in vaniljev sladkor na suho zmešamo, dodamo malo mleka, da zmešamo brez grudic, nato dodamo preostalo mleko in smetano, na koncu pa še liker ali rum, če nam je to všeč. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
SLADOLED STRAČATELA (tudi brez jajc)
150 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
250 g sladke smetane
250 g mleka
50 g jedilne (grenke) čokolade
Sladkor in vaniljev sladkor zmešamo z malo mleka, dodamo preostalo mleko in smetano. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote. Ko je sladoled praktično gotov, stopimo čokolado nad paro ali v mikrovalovki in jo v tankem curku zlivamo v sladoled, ki se še meša. Čokolada se takoj strdi v primernih koščkih.
SADNI SLADOLED (jagode, maline, borovnice, melone)
400 g sadja
sok 1/2 limone
200 g sladkorja
200 g sladke smetane
Jagode, borovnice ali melone zdrobimo s paličnim mešalnikom. Maline pa bodisi zdrobimo z vilicami ali pretlačimo skozi pasirko, če ne maramo pešk (če jih zdrobimo z mešalnikom, peške pogrenijo). Uporabimo lahko tudi zamrznjeno sadje. Dodamo sladkor, limonin sok in smetano. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
BANANIN SLADOLED (samo z mlekom)
400 g banan (neto)
200 g sladkorja
sok 1 limone
200 g mleka
Banane, limonin sok in sladkor zdrobimo s paličnim mešalnikom (gre tudi z vilicami) in dodamo mleko. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
Prijetno ohladitev!
JAGODNI SLADOLED maloprej sem ga delala)
280g jagod
140g polnomastnega mleka
140g sladke smetane – tekoče
javorjev sirup
Vse sestavine zmešate v strojčku ( recimo multipraktiku), javorjev sirup ali pa kar sladkor dodajte po občutku in glede na kislost sadja.Vmes probajte.
Bil je njami, na pogled kot v sladolednem butiku, po okusu pa ni primerjave. Le sladke smetane se na ta način lahko kar veliko zaužije .Torej je potrebna zmernost pri količini. Lp
Evo še mojih dveh najljubših variant:
VANILIJEV SLADOLED
1 jajce
130 ml sladkorja
350 ml smetane
20 ml mleka
1 žlička vanilijevega ekstrata
Vse sestavine zmešaš in hop v strojček.
Krasno kremast sladoled, samo malo hitreje se topi.
ČOKOLADNI SLADOLED Z JOGURTOM
100 g jedilne čokolade raztopiš v
300 ml smetane. Dodaš
50 g sladkorja in v ohlajeno še
100 g jogurta.
Ohladiš, dobro premešaš in zamrzneš.
SLADOLEDI S STROJČKOM
JAGODNI SLADOLED
500 g jagod
2 zvrhani žlici fruktoze
3 dcl lahkega jagodnega jogurta
Hladne sestavine zmiksaj s paličnim mešalnikom in zlij v strojček.
MEŠAN SLADOLED –jagodno – bananin
300 g jagod
2 žlici fruktoze
2 banani
2 dcl lahkega jogurta (banana, jagoda,…)
BANANIN SLADOLED
3 banane
3 dcl lahkega jogurta – banana
1 dcl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
1 žlica fruktoze
Ker smo imel v zadnjem času kar nekaj tem o strojčkih za sladoled in ker vas gotovo že srbijo prsti (in jezički), da bi lizali domači sladoled, sem napisala nekaj preizkušenih receptov. Osnova je knjižica, ki sem jo dobila pri strojčku (ki je star več kot 10 let – takrat je stal 300 DEM), vendar sem jih nekoliko prilagodila. Nekaj jih je tudi brez jajc! Glede količine sladkorja pač prilagodite lastnemu okusu, vendar upoštevajte, da se pri zamrzovanju nekaj sladkobe izgubi. Tudi razmerje med smetano in mlekom lahko nekoliko spreminjate, samo ob uporabi mleka z 0,5 % maščobe in brez smetane posebno kremast sladoled ne bo nastal!
VANILIJEV SLADOLED
4 rumenjaki
150 g sladkorja
250 g sladke smetane
150 g mleka
izpraskana sredica 1/2 stroka vanilije ali 1 vaniljev sladkor
Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo vanilijo ali vaniljev sladkor, smetano in mleko (lahko tudi v obrnjenem razmerju). Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
KAKAVOV SLADOLED (lahko mu rečemo čokoladni), brez jajc
3 zravnane žlice pravega, grenkega kakava
170 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
250 g sladke smetane
200 g mleka
2 žlički čokoladnega likerja ali ruma (po želji)
Kakav, sladkor in vaniljev sladkor na suho zmešamo, dodamo malo mleka, da zmešamo brez grudic, nato dodamo preostalo mleko in smetano, na koncu pa še liker ali rum, če nam je to všeč. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
SLADOLED STRAČATELA (tudi brez jajc)
150 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
250 g sladke smetane
250 g mleka
50 g jedilne (grenke) čokolade
Sladkor in vaniljev sladkor zmešamo z malo mleka, dodamo preostalo mleko in smetano. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote. Ko je sladoled praktično gotov, stopimo čokolado nad paro ali v mikrovalovki in jo v tankem curku zlivamo v sladoled, ki se še meša. Čokolada se takoj strdi v primernih koščkih.
SADNI SLADOLED (jagode, maline, borovnice, melone)
400 g sadja
sok 1/2 limone
200 g sladkorja
200 g sladke smetane
Jagode, borovnice ali melone zdrobimo s paličnim mešalnikom. Maline pa bodisi zdrobimo z vilicami ali pretlačimo skozi pasirko, če ne maramo pešk (če jih zdrobimo z mešalnikom, peške pogrenijo). Uporabimo lahko tudi zamrznjeno sadje. Dodamo sladkor, limonin sok in smetano. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
BANANIN SLADOLED (samo z mlekom)
400 g banan (neto)
200 g sladkorja
sok 1 limone
200 g mleka
Banane, limonin sok in sladkor zdrobimo s paličnim mešalnikom (gre tudi z vilicami) in dodamo mleko. Zlijemo v strojček in pustimo mešati do ustrezne gostote.
JAGODNI SLADOLED
280g jagod
140g polnomastnega mleka
140g sladke smetane – tekoče
javorjev sirup
Vse sestavine zmešate v strojčku ( recimo multipraktiku), javorjev sirup ali pa kar sladkor dodajte po občutku in glede na kislost sadja.Vmes probajte.
Bil je njami, na pogled kot v sladolednem butiku, po okusu pa ni primerjave. Le sladke smetane se na ta način lahko kar veliko zaužije .Torej je potrebna zmernost pri količini.
Sladoled se dela, dokler ni dovolj trd. Odvisno je npr. od tega, kako mrzle so bile sestavine. Če vzamemo smetano in mleko neposredno iz hladilnika, bo hitreje gotov, če je v masi kaj alkohola, bo trajalo dalj časa.. Običajni časi pa so 20-30 minut (vsaj pri strojčku z lastnim kompresorjem), ne vem pa, kako je pri tistem s hladilnim delom iz zamrzovalnika).
Čas mešanja pri aparatih s hladilnim delom iz zmrzovalnika je 20-40 minut.
Sem imela težave s strjevanjem, včeraj sem delala čokoladnega. očitno premalo ohlajeno posodo, vsaj tako je pisalo v navodilih, da je to lahko problem.
Čokoladni sladoled
35 dag kuhalne čokolade, poldrugi dl mleka
3 dl sladkornega sirupa
vanilija
3 dcl sladke smetane
Čokolado nalomimo in kuhamo v mleku, da se stopi. Ohladimo in mešamo. Vmešamo sladkorni sirup, stolčeno sladko smetano in vanilijo. Vse skupaj vložimo v strojček za sladoled. Postopamo po navodilu za ta stroj.
Sladoled Terasa
4 kg zrelih banan
6 limon
1 l rastlinske smetane
1 kg sladkorja
10 vanilijevih sladkorjev
3 žlice ruma
3 noževe konice cimeta
Najprej zmeljemo banane, nato pa dodamo vse ostale sestavine, premešamo in vlijemo v modele po 1 liter in to je to. zakaj 1 kg sladkorja ker pol je ful sladko drgač pa je recept najboljši in najbolj enostavnejši.Ko sem naredila sladoled je bil zelo dober res odličen recept.
Sladoled s skuto
mleko
kava ali kakav
70 g sladkorja
400 g skute
Segrejemo kozarec mleka, v mlačno mleko zamešamo 2 žlici kakava ali kave, ter 70 g sladkorja. Potem gladko razmešamo 400 g skute in ji počasi med mešanjem prilivamo kakavovo mleko. S kremo napolnimo 6 kozarcev ali modelčke za sladoled in jih postavimo v zmrzovalnik. Kremo potresemo s čokoladnimi mrvicami.
Sladoled na hitro
6 jajc
10 žlic sladkorja
1 vanilin sladkor
1 kisla smetana
2 šlag peni
Jajca, sladkor, vanilin sladkor in kislo smetano dobro stepemo. Posebej napravimo 2 šlag peni po navodilu in jih zamešamo v osnovno maso. Sedaj je na vas, kakšen okus sladoleda imate radi. Lahko dodate kakav, limonin sok, cedevito, kavo, zmleto sadje, rozine, rum… Takšen sladoled je kremast, če bi dali normalno sladko smetano bi bil bolj voden.Sladko smetano dajte namesto šlag pene,bo bolj voden a vseeno dober. Naredila sem borovničev sladoled po tem receptu.Mnajm.
Sladoled
3 jajca
3 žlice kristalnega sladkorja
3 žlice sladkorja v prahu
10 dkg smetane
1 kisla smetana
2 vanilijeva sladkorja
za dodatek po želji (čokolada, sadje, lešniki, Evrokrem, orehi)
3 rumenjake zmešamo s 3 žlicami kristalnega sladkorja. 3 beljake zmešamo s 3 žlicami sladkorja v prahu, smetano stepemo po navodilih. Vse sestavine zmešamo skupaj, dodamo 2 vanilijeva sladkorja in kislo smetano. To je osnova za vanilijev sladoled. Po želji pa mu primešamo ali dodamo vse, kar nam pade na pamet, od sadja, čokolade, Evrokrema, Nutella, ipd.
Sladoled
10 jajc
1l rastlinske smetane (sladke)
1 lonček kisle smetane
4 vaniline sladkorje
1 ekstrat (okus po želji)
Beljake 10 jajc ločiš od rumenjakov in jih stepeš v sneg. Dodaš sladkor in rumenjake. Sestavine dobro premešaš. V drugi skledi (malo večji) zmiksaj sladko smetano, kislo smetano in vanilin sladkor. Dobro premešaj in dodaj stepene beljake. Malo premešaj in dodaj ekstrat. Nastalo maso dobro premešaj, da se ekstrat lepo »razleze« po celotni masi in prelij v lonček. Daj v skrinjo za najmanj 12 ur.
Recept je zelo lahek, sladoled pa še boljši. Moram reči da je sladoled res odličen in priprava zelo lahka. Sama sem namesto ekstrata dala kar stopljeno čokolado (delala sem namreč čokoladen sladoled) in mislim, da je bilo veliko bolje kot, če bi dala ekstrat.
Čokoladni sladoled
1 l stepene smetane
sneg 5 beljakov
5 dkg sladkorja
2 žlici ruma
1 Benco kakav (400 g)
pest sesekljanih praženih orehov ali lešnikov
Vse skupaj zmešamo in damo v zmrzovalnik. h
Čokoladni sladoled
• 50 g kakava v prahu Gorenjka
• 600 ml mleka ali smetane za kavo
• 100 g sladkorja v prahu
• 3 rumenjaki
Kakav vsujemo v mleko v kozici in počasi zavremo. Penasto umešamo rumenjake in sladkor, v to pa po malem med mešanjem vlivamo vrelo mleko. Mešanico zlijemo nazaj v kozico in med mešanjem kuhamo na zelo majhnem plamenu, dokler ni krema dovolj gosta, da prekrije spodnji del žlice. Kremo prelijemo v skledo, da se shladi, in od časa do časa pomešamo, da se ne naredi kožica. Nato jo zlijemo v strojček za sladoled in zmrznemo.
Nasvet: Če nimate strojčka za sladoled, med zmrzovanjem kremo večkrat premešajte. Sladoled bo zaradi tako vmešanega zraka rahlejši, je pa res, da bo še najboljši, če uporabite strojček.
Še en nasvet za bolj žlahten sladoled: kremi lahko pred zamrzovanjem dodate še 3 žlice viskija, žlico naribane lupine pomaranče in 50 g čokolade Gorenjka, zrezane na drobne koščke.
Sladoled – kavni
4 beljaki
4 žlice sladkorja
2 rumenjaka
kuhana kava
Beljake stepemo v sneg ter jim dodamo sladkor in še stepamo. Ko zmes postane čvrsta, ji dodamo še rumenjake in še malo stepamo. Na koncu dodamo še par žlic kave – kuhane in mrzle, ter damo v skrinjo.
Sladoled – čokolada http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=6688
7 jajc
10 dag sladkorja v prahu
1 margarina
6 dag sladkorja v prahu
20 dag čokolade
Beljake stepemo s sladkorjem ter jim dodamo rumenjake in še stepamo.
Posebej stepemo margarino, 6 dag sladkorja in stopljeno čokolado – katero prej malo ohladimo.
Obe masi zmešamo skupaj ter damo v skrinjo.
Mislim, da uradno slaščičarsko tovrstnemu sladoledu rečejo “parfait”, tudi sama sem ga že delala, seveda s stepeno smetano in ne z margarino.
Kokosov sladoled
250 ml vode
400 ml kokosovega mleka
dve čajni žlički želatine
250 g sladkorja v prahu
Za kokosov krokant:
500 g nastrganega kokosa
1/4 skodelice (skodelica je 250 ml) vode
1/4 skodelice sladkorja v prahu
V vodi razstopimo sladkor in zavremo. Dodamo želatino in mešamo, da se stopi. Umaknemo z vročine, dodamo kokosovo mleko in premešamo ter damo v strojček za sladoled. Če ga nimamo (kot pri nas doma) damo maso v plastično posodo in v zamrzovalnik. Ko se naredijo robovi, oziroma začne masa zmrzovati, ponovno premešamo, da razbijemo kristale. Vse še enkrat ponovimo, preden sladoled popolnoma zamrzne. Gotovega potresemo z neko vrsto krokanta, ki ga naredimo takole:
500 g nastrganega kokosa prelijemo z vrelo vodo in previdno premešamo. Četrt skodelice (1 skodelica je 250 g) sladkorja v prahu razstopimo v četrt skodelice vode in pustimo, da zavre. Dodamo kokos in na srednji temperaturi kuhamo ter občasno premešamo. Pustimo, da tekočina izhlapi, masa naj bo na zelo zmernem ognju. Proti koncu temperaturo še zmanjšamo in mešamo, dokler ni masa skoraj suha. S štedilnika jo umaknemo, ko začne rjaveti, nato jo ohladimo in stresemo na naoljen pekač. Razlomimo jo in z njo okrasimo sladoled. http://www.kulinarika.com/baze/recept.asp?ID=4924 Ne vem, kako bi bilo brez želatine, nisem še poskusila. Mogoče ne bi bilo nič narobe, le manj kremast bi bil po moje. Za krokant pa se lahko uporabijo kokosovi kosmiči (čemur mi seveda pravimo kokosova moka), le pržiti je potem potrebno krajši čas, ker so kosmiči pač bolj drobni in mehkejši od svežega naribanega kokosa. Namesto želatine lahko uporabite agar.
JABOLČNI SLADOLED
Potrebujemo: 300 g jabolk,
– 100 g sladkorja,
– 1 žličko vanilijevega sladkorja,
– 4 žlice limoninega soka,
– 4 cl jabolčnega žganja (Kalvan),
– 3,5 dl mleka,
– 4 cl sladke smetane,
– 4 rumenjake.
Jabolka olupimo, odstranimo jim peščišča. Jabolka zrežemo na majhne kose, dušimo jih v pokriti kozici skupaj s 50 g sladkorja, z vanilinom in z limoninim sokom . Primešamo žganje. Kompot nato zmiksamo ali pretlačimo. Postavimo ga na hladno.
Zavremo mleko in smetano. Penasto stepemo rumenjake in preostali sladkor. V tankem curku in med stepanjem prilijemo smetano in mleko. Damo nazaj v kozico in počasi segrevamo . Med segrevanjem stepamo, da se krema zgosti, ne sme pa več zavreti.
Kremo pretlačimo skozi fino cedilo. Zmešamo jo z jabolčnim pirejem. Ko se ohladi, jo damo v strojček za sladoled . Mešamo približno 25 minut, da dobimo kremast jabolčni sladoled, ki ga ponudimo k piti.
Če nimamo strojčka za sladoled: Ohlajeno jabolčno kremo damo v zamrzovalnik. Zmrzuje naj 5 ur ali več. Med zamrzovanjem jo nekajkrat premešamo z mešalnikom, da ostane rahla in voljna.
– 1 jogurtov lonček sladkorja (najboljši je mleti)
– 1 jajce
Dodatki po želji:
– 1 jogurtov lonček sadja (sadni sladoled)
– del sladkorja nadomestiš z vanilijevim (vanilijev sladoled)
– 1 žlica kakava ali čokolade v prahu (čokoladni sladoled)
– rozine in punčeva aroma (punčev sladoled)
– na 1/4 narezana orehova jedrca
– veliiiiiko domišljije :))))))))
Izdelava:
Sladko smetano in celo jajce stepaš v mikserju, počasi dodajaš sladkor, da se začne gostiti (zadeva postane podobno gosta kot tekoči jogurt) – tik pred koncem stepanja dodaš dodatke po želji.
Vliješ v posodo in daš za nekaj ur (vsaj 12) v zmrzovalnik.
Jaz imam pa en fin recept za domač sladoled, ki je ful dober in sploh ne veš ko ga probaš da je narejen doma. Recept je sicer iz 1 litra rastlinske smetane, lahko pa date manj in delite sestavine (iz 1 litra smetane pride 3 litre sladoleda):
1 liter rastlinske smetane
10 jajc
35 dag sladkorja
Če želiš saden sladoled, počasi vmešaš sadje.
Zamrzneš in njami.
Garantirano, ful je dobro! Jaz ponavadi delam osnovo iz pol litra smetane, potem zmes razdelim po treh posodah, v eno dam vanilijo, v eno benko, v drugo pa trenutno zmiksane borovnice. In je zelo dobro.
Danes sem probala. S kakavom. Odličen je!!! Sem mislila, da bom zmes pojedla še preden jo bom zamrznila :))
PA JE RES DOBER ! Hvala za recept – od zdaj naprej bomo delali sladiled kar doma.
Samo nekaj me moti : čokoladen je ostal kremst, medtem ko se je sadni ( jagodov) strdil kot kamen. Bi ga morala mešati medtem ko se je strjeval ?
Kakšen strojček? Rabiš samo metlice za smetano stepat. Enostavno, hitro, okusno.
Imam samo ta recept. Meni je všeč.
1 jogurtov lonček sladkorja v prahu
1 kisla smetana
1 lonček sadja ali 10 dag stopljene čokolade
1 šlag krema
Zmešaš šlag kremo, dodaš kislo smetano in narezano sadje in nato sladkor v prahu.
Jaz sem naredila jagodnega. NJAM!
Tukaj pa so se recepti od Babi z sosednjega foruma Prehrana 8sladkor lahko zamenjas s sladilom, smetano pa z mlekom):
Cokoladni sladoled
cokolada 75 g
1 jajce
um.sladilo 25g
smetana 125 g
mleko 350 g
malo vanilije
Cokolado nalomi in nad paro zmehcaj na malo mleka,ki si ga odisavila z vanilijo.Pusti ohladiti in medtem stepaj jajce s sladilom.Kremi dodaj mleko in smetano in narahlo premesaj,dodaj se zmehcano cokolado.nadaljujes po navodilih svojega strojcka.
Sem primerjala isti recept s sladkorjem -150g sladkorja.
jogurtov sladoled
Kompakten naraven jogurt 250 g
sladilo 25 g
smetana 250 g
narezano sadje fakoltativno kolikor zelis + se malo sladila+lim.sok
Zmesaj jogurt s sladilom,dolij smetano in ,zmesas.Delas po navodilih.
Ce zelis jogurt obogatiti s sadjem(jagode,borovnice,maline,marelice,banane,kivi,breskve…),jih narezes na drobno,malo osladis,dodas malo limoninega soka in za eno uro das v hladilnik.To dodas k ze narejenemu sladoledu in umesas.Sok,ki je nastal,polijes po sladoledu,ko serviras.
Skutin sladoled
ricotta romana(mislim,da bi vipavska zelo gladka skuta bila v redu) 350 g
samo malo soli,sladilo 25 g (ali sladkor 125 g)
skodelica mocnega ekspressa(majhna)
smetana 100 g
krema cacao(liker) 2 zlicki
kavo dobro ohladis,stolces smetano,skuto zmesas,da je cisto gladka,dodaj sol,sladilo ,kavo in liker,nazdnje se smetano.Zmesaj in nadaljujes po navodilih svojega strojcka.
melonin sladoled
melona 300g(ze olupljena)
sladilo 25g
limona 1
smetana 125g
Ze narezani meloni dodaj sok limone in sladilo ter zmesas z el.strojckom,dodas smetano in se malo stepas. Nadaljujes…
Pinjolov sladoled
Pinjole 100g
sladilo 25g
smetana 150g
mleko 200g
3 zlice maraskina
najprej v multipr. zdrobis pinjole s sladilom,dodas mleko,smetano in maraskino in dobro zmesaj vse sestavine.Nadaljujes…
Tega je veliko.Zdaj vidim,da se lahko same zmisljujemo vse kombinacije,ki so nam vsec. Smetano lahko nadomestimo z mlekom,sladkor z sladilom,dodajamo likerje…Osnove so tu. Pri limoninem,grejp sladoledu doda beljak.
Sladoled iz melone
1 zrela melona
40 dag rjavega sladkorja
0,5 l vode
sok 3 limon
2 žlici ruma
2 beljaka
vanilijev sladkor
Melono otrebimo pešk, olupimo in zmeljemo. Sladkor skuhamo z vodo, dobro ohladimo in zmešamo z 0,5 l melonine kaše. Dodamo rum, limonin sok in 2,5 dl hladne vode. Stepemo trd sneg beljakov z vanilijevim sladkorjem. Narahlo zmešamo in napravimo sladoled.
Uporabimo lahko poljubno sadje.
Navihani semifredo
4 jajca
500 ml smetane
1 strok vanilije
50 g sladkorja
ščepec soli
Jajca ločimo, iz beljakov s ščepcem soli stepemo sneg, rumenjake pa penasto umešamo s sladkorjem in vanilijevimi semeni, ki smo jih postrgali iz stroka (to naredimo tako, da ga po dolžini prerežemo in ga s špičastim nožem spraskamo ven). Zdaj pa stepemo še smetano. Jaz delam po tem vrstnem redu ali pa smetano pred rumenjaki, če želimo, to pa samo zato, ker potem ni treba vmes prati stepalk.
Dodamo sneg in stepeno smetano k rumenjakom in PREVIDNO, počasi in zelo z ljubeznijo premešamo svojo bodočo ledeno poslastico. Najboljša za tako mešanje je tista melaminska kuhalnica z luknjo v sredini.
Če slučajno mislimo uporabiti leseno kuhalnico, mora biti obvezno namenjena samo za sladke zadeve, da nam ne bo vse smrdelo po čebuli, recimo. Tele ledene zadeve se hitro navzamejo vonjav…
To je to. Damo v posode, ki jih napolnimo čim bolj do vrha, idealno je, da vmes ni zraka, da se ne naredi nič kožice:) Postavimo v zmrzovalnik na vrhnjo polico, najboljše za čez noč.
Če hočemo biti malo bolj “fensi” (kar seveda hočemo:), vmešamo (predno damo v posode, seveda) v tole osnovno mešanico še kake dodatke, recimo:
– krokant (praženi lešniki in karamela, zmleto v multipraktiku – božansko!),
– čokolado in orehe, jaz sem dala oboje hkrati, nasekljano v multipraktiku, seveda – da imaš različno velike koščke, to je pravi gušt!
– sveže in suhe fige in med…
– spirirano sadje
Noter lahko damo skoraj kar želimo (kar bo pasalo k sladkemu, seveda:) Lahko enostavno vmešamo malo sladkega greha. Lahko tako, da je še marmorirano…
Res najboljši sladoled, kar sem jih do sedaj naredila. Sem pa dodala spasirane banane
Jaz sem malo kombinirala: eno tretjino pustila tako, kot je, v eno tretjino sem dala malo bolj tekoče marmelade, v zadnjo pa sesekljane orehe in čokolado. Težko bi se odločila, kaj je boljše!
Koliko približno pa pride tega sladoleda? Bi ga rada naredila malo več, pa bi vsaj približno rada vedela.
res je, osnova je od 600 ml dalje, odvisno tudi od tega, koliko zraka boš not pustila. če boš dodala dodatke, ti lahko napolni kar lepo več kot dva litra, odvisno od dodatkov… Pripravi si vsaj dve banjici za sladoled…
Sladoled stracciatela
0,75 l sladke smetane
2 lončka navadnega jogurta
1,5 jogurtovega lončka sladkorja
1 vanilijev sladkor
cca. 0,4 kg čokoladnih koščkov
Sladko smetano stepemo, dodamo sladkor, jogurt, vanilijev sladkor in na koncu še koščke čokolade. Pripravljeno zmes zlijemo v posodice in damo v zamrzovalnik ter vmes večkrat premešamo, da ima sladoled lepšo strukturo.
Kdor želi slajši sladoled, naj da 2 lončka sladkorja. Za čok. delce sem uporabila velikonočne zajčke, ki sem jih strla s kuhinjskim kladivom. Kdor ne mara preveč čokolade v sladoledu, naj količino poljubno zmanjša.
Kremast sladoled
2 lončka sadja po želji
2 lončka sladkorja
2 lončka kisle smetane
1/4 l sladke smetane
Sadje in sladkor zmeljemo v multipraktiku ter dodamo kislo smetano in še malo premešamo. Ročno vmešamo z metlico ali kuhalnico z luknjo še stepeno sladko smetano in damo v zamrzovalnik.
Naredila sem mešanico iz enega lončka izkoščičenih marelic in enega lončka banan in sladoled je res okusen in kremast.
zelo dober sladoled preverjen recept…………njammmmmm,prav tako je hitro narejen,pa še hitreje pospravljen. Včeraj sem naredila iz melone in banan, sladke smetane pa nisem nič stepla, ampak samo vlila na mešanico v multipraktik in še malo premešala. Prav tako je nastal krasen sladoled. jaz tudi nimam strojčka za sladoled. Nič ne nastajajo kristali. Za pokušino morda narediš sladoled iz polovične količine, pa se boš sama prepričala. To je res dober recept za tiste, ki nimamo strojčka, pa si vendarle želimo kremast sladoled. Super je!!! Nardila sem čokoladnega in vmes zmešala še zmečkano banano. MMMM! Superca! Sem počakala, da ga bodo vsi kritiki sprobali, zdaj pa podajam končno oceno. Ta sladoled je moja želja že od negdaj. Dušanka, najlepša hvala za odličen recept. Jaz sem ga naredila z bananami, pa sem dala morda malo preveč sladkorja glede na to, da so bile banane zelo zrele in sladke. Dušanka odličen recept.Naredila sem iz dveh količin.V eno sem dala maline(odlično),v drugo pa banane(naslednjič bom samo malo manj sladkala,ker so banane že tako bolj sladke).
Sadni sladoled
500 g sadja (na primer 4 banane)
200 g sladkorja
2 sladki smetani (mali – 2,5 dl)
Zmeljemo sadje in mu dodamo sladkor.
2. Sladki smetani stepemo posebej in vse skupaj zmešamo, da se speni (sadje in smetano zmešamo skupaj).
3. Zmes naložimo v kozarčke ali primerno skledo in jo postavimo v zamrzovalnik, da zmrzne.
4. Okrasimo po želji in ponudimo.
SLADOLED- manjkaloričen
Naredil sladoled po nasvetu vas in je res odličen! 500g zmrzjenih jagod, zmiksal, dodal 500g navadnega jogurta 1,6 in 2 vrečki praška jagodnega sladoleda, ki sem ga naredil po navodilu in vse skupaj zmešal! Ven dobil 2 l odličnega sladoleda! Kot iz trgovine, samo da je ta res manj kaloričen!
Glede na to, da sem tudi jaz že cele 5 dni, sveže pečeni srečni lastnik aparata za izdelavo sladoleda (Simag5000, če se ne motim) in sem ravno pri preučevanju knjižice z recepti, imam nekaj vprašanj
a/ smetana je vedno sladka smetana – katero uporabljate (je pomemben proizvajalec) glede na to, da se je tudi meni že zalomilo pri stepanju?
b/ se da sladkor zamenjati s kakšnim drugim sladilom? – je kdo morda poskusil z medom?
c/ v knjižici so vse sestavine v g … recimo 250 g smetane – kako to odtehtate?
Hvala za pomoč 🙂
Če še niste probale sladoleda iz paradižnika …
evo enih sladko kislih pinki ledenk iz bezga in malin:
http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling/pinki-ledenke-ledenke-iz-bezga-in-malin
ali odličen sladoled iz bezgovega sirupa in jogurta:
http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling/bezgov-sladoled
Mango-banana-bela čokolada lučke
http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling/mangove-sladoledne-lucke-za-lovroja
[img]http://www.220stopinjposevno.com/uploads/1/5/0/1/15016780/9749560.jpg?476[/img]
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://www.220stopinjposevno.com/uploads/1/5/0/1/15016780/8638643.jpg?451[/img]