Recepti za mineštre – enolončnice
Jaz imam najrajši enolončnico, v katero namečem prav vse, kar najdem v hladilniku in seveda sodi v enolončnico 🙂
Por, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, tudi brstični ohrovt ali malo sladkega zelja, bučke, paradižnik… skratka kakršnokoli zelenjavo… potem pa obvezno strt česen in sesekljan peteršilj, za zakuho pa riž, male testenine ali celo drobne žličnike in, da jo tudi otroci rajši vidijo, včasih notri plavajo tudi koščki hrenovke 🙂
Ker ne gledamo na kalorije, ji vedno dodam tudi žlico kisle smetane.
Joj, so se mi kar sline začele cediti, morda bo tudi pri nas enolončnica že jutri na jedilniku.
Lep dan vsem!
Vladka
LAHKA ZELENJAVNA JUHICA
500 g minestrone mešanice (dobite v Sparu v skrinji)
1 L vode
jušna kocka
1 žlica paradižnikove mezge
ščepec timijana
ščepec majarona
lovorov list
muškatni orešček
100 g pšeničnih ali ječmenovih kosmičev
V vodo date zelenjavo, kocko, začimbe in mezgo ter kuhate 20 minut. Vmes večkrat premešate. Nato dodate kosmiče in kuhate še 5 minut. Polovico juhe zmiskate s paličnim mešalnikom (po želji).
Servirate in potresete z drobnjakom.
Dober tek!
Hej,Jaz naredim kot Vladka;vso to zelenjavo najprej malo zdusim,potem pa zalijem.Rada dodam malo (tudi z zelenjavo pocvrte in zdusene) rdece lece;minestrico lepo naravno zgosti.
Ravno danes smo pa imeli porovo minestro z zakuhanim rizem.Tudi enostavno: por zdusim,dodam petersilj in cesen,zalijem in se malo na kockice narezanega krompirja in korenja. S kislo smetana je res okusno.
No, zacimb je tudi treba nekaj dodati in malo parmezana ne skodi!
Lep pozdrav Babi
Hej,Tan! Nobene vegete,vsa naravna zelisca oziroma zacimbe,kar mi raste
ali kar kupim.Ze jeseni si na drobno nasekljam in dam v zamrzovalnik in nekaj v plasteh v sol. Sredozemske zacimbe so zakon,potem malo m.oreska,koriandra… Samo ugotoviti moras,kateri okusi so zate primerni
in se malo nanje navaditi. Sama imam zelo rada v minestricah divji koromacek,tiste zelene tanke dlakave poganjke in rumene cvetove,ki jih posusim. Moj oce je vedno tozil,zakaj imajo v lokalih vse omake isti okus.
Zaradi kupljenih veget in takih podobnih reci.Mama pa je uporabljala samo to,kar je nabrala in posusila.Jaz prav tako.Zelo dober okus dajo tudi posusene gobice,ki jih sproti malo strem in uporabljam kot zacimbo.
Zajbelj v majhnih kolicinah,petersilj in cesen,salotka,korencek…Joj,tega je toliko. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.