Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recepti za likerje, sirupe

recepti za likerje, sirupe

Damjana, še meni prosim pošlji recepte.

majuska@tok-tok.com

Hvala in lp, Maja

Jaz mislim, da Petra ne bo jezna, vse ostale pa bomo neskoncno vesele :-))

Email.si nekaj štrajka, in ker je zadnjič tudi pepelka objavila kar tukaj zbirko receptov bom še jaz storila enako.

KAVNO POMARANČNI LIKER
44 zrn kave, 1 veliko pomarančo, 1l močnega žganja, 44 kock sladkorja

V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora cela not), damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (potresemo) ne da bi kozarec odpirali. Shranimo v sterilizirani steklenici.

ZELIŠČA V DOMAČEM ŽGANJU
NA EN LITER ŽGANJA DAMO 1/2KG SLADKORJA (ALI MALO MANJ) V KOZAREC S ŠIROKIM VRATOM.
PREKO LETA POSTOPOMA NABIRAMO NAVEDENA ZELIŠČA, KI JIH OPREREMO POD TEKOČO VODO IN DAMO V KOZAREC Z ŽGANJEM IN SLADKORJEM. OD VSAKEGA ZELIŠČA DAMO 10 DO 12 CVETOV ALI LISTOV.
PAZI! NABERI LE TISTO ZELIŠČE, KI GA POZNAŠ

TO ZDRAVILNO PIJAČO ZAUŽIJEMO PO POTREBI V MALIH KOZARČKIH OB PREHLADU, SLABEM POČUTJU…

VIJOLICA -CVET, TROBENTICA-CVET IN LIST, MARJETICA-CVET, LAPUH-CVET IN LIST, KUMINA-PLOD, SLADKI JANEŽ-PLOD, KAMILICA-CVET, MAJARON, GOZDNA JAGODA-LIST IN PLOD, ZELENO BRINJEIN JAGODE, DIVJI KOSTANJ-CVET, AKACIJA-CVET, SMREKOVI VRŠIČKI, RMAN, ZELENI OREHI-DO 25.6. V LETU, ŽAJBELJ-LIST, POPROVA META, MATERINA DUŠICA-CVET, DOBRA MISEL, BAZILIKA, DIŠEČA PERLA, DIVJA MAČEHA-CVET, HRMELIKA, LAKOTA, MELISA, BOROVNICE-LISTI IN PLOD, MALINE,ROBIDE,PELIN,TAVŽENT ROŽE, NJIVSKA PRESLICA, TRPOTEC-OZKOLISTNI IN ŠIROKO LISTNI, LIPOV CVET, ARNIKA-CVET, BEZGOV CVET,ŠENTJANŽEVE ROŽE,ROŽMARIN, VINSKA RUTICA-MALO, SRČNA MOČ, PEHTRAN, TIMIJAN, PLJUČNIK-LISTI IN CVET.

ČIM VEČ ZELIŠČ NABEREŠ, BOLJŠE BO!

ZELIŠČNI LIKER
Dober zeliščni liker lahko naredimo tudi v jeseni.
Potrebujemo: pest plod gloga, jerebike, črnega trna, češmina, šipka in liste, poprove mete in melise.
Priprava: plodove stisnemo, vse skupaj denemo v kozarec s širokim grlom, dodamo 5 žlic sladkorja in prelijemo z 2 litra dobrega žganja (ne slivovka). Večkrat premešama. Pustimo stati 40 dni, precedimo in prelijemo v čiste steklenice

TINKTURA ZA MASAŽO
to je v bistvu tinktura, ki se uporablja po kapljicah (ni sladek okus), lahko pa je tudi za masažo ob revmatičnih bolečinah.

V 1l žganja damo pest napol posušenih delov melise, rezino limone, 10 ščepcev mletega muškatnega oreščka, 10 ščepcev mletega koriandra, 10 nageljevih žbic in 10 ščepcev cimeta. Čez en teden odpremo, precedimo in shranimo v zaprti steklenici.

ZELIŠČNI LIKER 2
Drugi recept za dober zeliščni liker. Potrebujemo 15 lističev poprove mete, 15 lističev melise, 1 celo rastlino srčne moči, 1 zel tavžentrože,
5 listov žajblja, 2 lista vinske rutice, 2 lista luštreka, 4 jedilne žlice sladkorja, 1 liter dobrega šnopsa (ne slivovke).
Zelišča, sladkor in alkohol zmešamo, denemo v kozarec dobro pretresemo in nastavimo na soce tako dolgo, da se sladkor raztopi ali vsaj 15 dni. Večkrat premešamo. Nato precedimo in vlijemo steklenico ter dobro zapremo.

BOROVNIČEV LIKER
Potrebujemo: zrele borovnice, sladkor, sadjevo žganje, tropinovec ali beli rum.
Priprava: v kozarec damo po plasteh borovnice, sladkor do vrha kozarca. Kozarec zapremo in damo na sonce za 40 dni ali dokler se sladkor na soncu ne raztopi. Nato prelijemo borovnice z žganjem ali belim rumom. Pustimo stati tako dolgo, da borovnice potonejo. Takrat je borovničevec gotov.

TROPOTČEV SIRUP
Potrebujemo: temen kozarec, sladkor, liste ozkolistnega trpotca.
Izdelava: trpotčeve liste naberemo in jih stolčemo, da iz njih priteče sok. V temen kozarec po plasteh damo trpotčeve liste in sladkor. Kozarec za 40 dni zakopljemo v zemljo ali postavimo v temen prostor. Skozi gosto platneno krpo sirup precedimo, ga nalijemo v manjše kozarčke, zapremo in shranimo v hladen in temen prostor (ne v hladilnik). Sirup uporabljamo 3 krat na dan po žličkah pri prehladnih obolenjih in kašlju.

OREHOV LIKER
potrebujemo: 20 še zelenih orehov, 30 dag sladkorja, sadjevo žganje.
Orehe na drobno narežemo in jih damo po plasteh s sladkorjem v kozarec. Kozarec za 40 dni postavimo na sonce, da se sladkor raztopi, nato dodamo še 1 liter sadjevca. Precedimo in dvlijemo v steklenico.

ZELIŠČNI LIKER
V kozarec damo 3 zeli melise, poprove mete, janeža, materine dušice, 2 žlici zrelih plodov navadnega jagodnjaka, 1 list pelina in 1 list vinske rutice. Zeli prelijemo z 1 litrom sadjevega žganja ter postavimo za 14 dni na sonce. Po tem precedimo in dodamo 35 dag sladkorja.

BEZGOV SIRUP
V kozarec za vlaganje dajemo menjaje plast bezgovih cvetov in plast sladkorja. Polnega zapremo ter postavimo za 40 dni na sonce. Po 40 dneh sirup precedimo ter ga shranimo za zimo.

GLOGOV LIKER
Prgišče zrelih zmečkanih glogovih plodov prelijemo z litrom sadjevega žganja, dodamo nekaj listov poprove mete in zamašimo. Pustimo 8 dni na soncu. Nato odcedimo in dodamo 40 dag sladkorja.
MELISIN SIRUP
Dve skodelici svežih cvetov melise zakuhamo v litru vode, ohladimo in dodamo 1 kg sladkorja. Pustimo stati 2 dni, nato odcedimo in dodamo sok dveh limon. Sirup hranimo v zamašenih steklenicah. Dajemo ga nervoznim ljudem.

JANEŽEV LIKER
1 liter dobrega sadjevega žganja zmešamo s 1/2 litra destilirane vode, dodamo 20 dag sladkorja in 5 žlic zdrobljenega janeža. Zmes pustimo v temnem prostoru stati 1 mesec. Precedimo. Pomaga pri prebavnih motnjah in napenjanju.

BRINOVO VINO
10 dag tdrobljenih brinovih jagod prelijemo z 1 litrom dobrega rdečega vina. Preliv naj stoji 1 dan v toplem prostoru. Po 24 urah preliv precedimo in ga hranimo v zaprtem temnem prostoru. Brinovo vino pomaga za pospeševanje prebave.

JAGODE V ŽGANJU
jagode ,domače žganje – dobro , sladkor in steklenice z velikim grlom –
z zamaškom na vijak . Greva delat , predvidevam da boš uporabila “litersko” steklenico , vrtne jagode operi , prereži na pol , gozdne pusti cele , tudi oprane , vstavi v steklenico 5-7 centimetov , posuj s sladkorjem2-3 žlice – velike , nadaljuj skoraj do vrha , zalij z žganjem – šnopsom ,
(ker pač ne vem od kot si ) , te zaprte steklenice ,postavi na sončno okno za tri tedne , vmes malo pretresi . To še ni liker ampak jagode na žganju , za liker pa , da ga razalkoholiš , na liter – steklenico , prekuhaj enako količino vode in dodaj 25 dkg sladkorja – na liter . Če želiš BISTER
liker , smo precedi vsebino steklenice v vodo , za bolj dobrega , pa polovico jagod – zmiksaj , ostale dodaj cele .

KOKOSOV LIKER – BATIDA DE COCO
• sladkor (40 dkg)
• kokosova moka (20 dkg)
• mleko (5 dcl)
• alkohol (1 dcl)
• rum (1 dcl)
• Skuhamo mleko in kokos.
• Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedi.
Opombe:
Kot alkohol uporabimo 75 odstotni alkohol ali kakšno drugo žganje.

JAGODNI KOKTAJL
Ključne besede: pijača
Dežela: Kuba
Izvorno ime: Strawberry Daiquiri
Obrok: kosilo, malica, večerja
Obdobje: poletje
Zahtevnost: preprosto
Količina: 5 dl
Sestavine:
• jagode (25 dag)
• limonin sok (2 dl)
• rum (1 dl)
• sladkor
• ledene kocke
Čas predpriprave: 1 dan
Čas priprave: 15 minut
Priprava:
• Očiščene jagode in limonin sok v kockah zamrznemo.
• V mikserju zmešamo zmrznjene jagode, limonin sok, rum, dve žlici sladkorja in ledene kocke.
• Takoj postrežemo.
Opombe:
Ledene kocke naj ne bodo prevelike, ker bomo sicer uničili posodo mikserja ali njegov nož. Če pa že imamo samo velike kocke, jih samo dodamo na koncu v pijačo. Če je pijača le pregosta, jo lahko razredčimo z vodo.

METIN (ALI MELISIN LIKER)
V kozarec s širokim vratom (jaz imam shranjene tiste velike kozarce od kumaric, ki držijo 2 litra približno) dam 1 pest narezane mete (ali melise), zalijem z 1 litrom dobrega sadjevca, dobro zavežem in postavim na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne (včasih malo več, včasih malo manj, kakor mi čas dopušča). Potem kozarec prestavim v kuhinjo. Zavrem 2,5 dcl vode in 20 dag sladkorja(če imate radi bolj sladko, potem malo več). Ohladim v istem prostoru (torej kuhinji), kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedim žganje in ga zmešam z oslajeno vodo. Prelijem v čiste steklenice in shranim. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.

LIKER IZ BEZGOVIH JAGOD
Pol litra bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev, kar je zelo zamudno opravilo), prelijemo s 3,5 dcl vode, dodamo 40 dag sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povrzročijo hude želodčne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo z 2 litroma sadjevca. prelijemo v steklenice in shranimo. Velja kot zgoraj. Malo uležano je najboljše.

DAMSKI LIKER
1 l poljubnega sadja (borovnice, višnje, gozdne jagode…)
1 liter sladkorja
1 liter vina (rdeče ali belo)
0,25 litra ruma

Vino, sladkor in sadje damo v večjo posodo. Pustimo stati 24 ur, vmes večkrat premešamo. Po 24 urah dodamo rum in vse skupaj segrejemo do vrelišča. Še vroč liker natočimo v ogrete steklenice. Postrežemo dobro ohlajenega.

VANILIJEV LIKER
1 vanilijev puding
2 stroka vanilije
vanilijeva esenca
1 l mleka
20 dag sladkorja
2 dcl ruma

Vanilijev strok prerežemo na pol in izpraskamo vsebino v mleko. Kuhamo z izdolbeno “lupino” vanilijevega stroka. Po navodilih skuhamo puding in ga vlijemo v mleko. Sladkor dodamo kar v mleko. Pustimo da se ohladi in primešamo vanilijevo esenco ter rum.

TERANOV LIKER II
2 l terana
2 kg sladkorja
2 kg na kolesca narezanih pomaranč
0,5 l ruma (40%)

Teran in sladkor zavremo, dodamo na kolesca narezane pomaranče, pri čemer sprednji in zadnji konec lupine brez mesa zavržemo ter pustimo na hladnem ca. 24 ur. Dodamo še rum, dobro premešamo, precedimo in prelijemo v steklenice.

TERANOV LIKER I
2 l terana
1,5 kg sladkorja
300 g borovnic (lahko zamrznjenih)
4 dl ruma (40%)

V teran stresemo sladkor in zavremo. Dodamo borovnice in pustimo vreti še 5 minut. Ohladimo, precedimo in prilijemo še rum ter napolnimo steklenice.

V tem teranov liker I, ki ga je prilepila Suzana, se lahko borovnice zamenja z bezgovimi jagodami. Lansko leto sem nekje prebrala ta recept, vendar sem ga pozabila shranit. Sedaj ga pa imam.

LIKER IZ MARELIČNIH KOŠČIC (AMARETTO)
40 mareličnih koščic namočimo v pol litra žganja (celo poletje spravljam marelične koščice. Dva dni jih imam na pultu ali kje drugje na krožniku ali v skledici, nato jih dajem v papirnat škrnicelj. Ko je sezona marelic končana, bero celega poletja stresem v polivinilasto vrečko in potem to dam v še eno polivinilasto vrečko –tisto za v zamrzovalnik– in koščice nato stolčem s kladivom za meso. To počenjam ali v shrambi na ploščicah ali zunaj na dvorišču. Ko so vse koščice vsaj počene — nekatere so bolj zdrobljene, druge manj — jih stresem v kozarec in prelijem z žganjem. Dobro zaprem in postavim na balkon. Po 1 mesecu (ta čas ni tako pomemben, včasih precedim prej, včasih kasneje) kozarec prestavim v kuhinjo. Zavrem 1,25 dcl vode in 15 dag sladkorja (če imate radi bolj sladko, potem malo več, sicer lahko manj). Ohladim v istem prostoru (torej kuhinji), kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedim žganje in ga zmešam z oslajeno vodo. Prelijem v čiste steklenice in shranim. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.
Ta liker ima skoraj tak okus kot italijanski amaretto. Zelo uporaben je tudi za kakšne sladice ali sadne kupe.

24.06.*****

OREHOV LIKER I
namakam seveda zelene orehe. Konec junija ali začetek julija. Letos se je zaradi slabega vremena vse skupaj malo zavleklo. Gorenjski orehi so še predrobni, v toplejših koncih Slovenije pa so vredu ali celo preveliki. To ni nič narobe. Pred leti mi je šele začetek avgusta uspelo dobit orehe, ki so bili tako trdi, da se jih ni dalo več razrezati. Zato sem jih zdrobila s kladivom za meso. Vsakega sem udarila toliko, da se je zdrobil.
Količine. Na liter žganja dam 12 orehov (če so majhni kakšnega več, če so veliki kakšnega manj), 1 cm vanilijevega stroka, lupino 1 limone (najbolje, da limone namočiš za en dan v slano vodo in jih šele potem naribaš), zaprem kozarec in postavim na balkon do septembra. Potem precedim. Nato zavrem na liter žganja 2,5 dcl vode in 20 dag sladkorja. Ko se sladkorna voda ohladi, premešam z alkoholom in nalijev v steklenice. Orehovec je najboljši, če stoji. Vsaj pol leta. Optimalno pa bi bilo, da bi ga naredil za 1 leto vnaprej, torej da bi uporabljal vsaj 1 leto starega. Seveda pa je dober tudi prej.

OREHOV LIKER II
15 zelenih in grobo narezanih orehov prelijemo z 1 l šnopsa in pustimo stati 10 dni na soncu. Nato precedimo in v to dodamo 1 narezano pomarančo, 10 zdrobljenih zrn prave kave, 1/2 vanilijevega stroka in vse to pustimo stati na soncu 4 dni. Nato spet precedimo. 40 dag sladkorja karameliziramo, prilijemo 1/4 l vode in pokuhamo ter ohaldimo. Ko se dobro ohladi, zlijemo k pripravljeni precejeni tekočini, nalijemo v steklenici in uživamo.

OREHOV LIKER III
Zdaj je primeren cas, ker so orehi se lepo zeleni in jedrca mehka.
Jutri grem nabrat 30 orehov in narocim 1 l domacega tropinovca.
Rabim se 1/4 kg sladkorja, cimetove cevke, vanilijev strok, eno pomaranco in eno limono( sok?). Tu pa nisem ravno sigurna, ali je rekla lupinico ali sok.

Sest tednov bo na malo sencnem oknu. Potem pa v steklenice. Sele po enem letu je poln okusa in ” Ta pravi”.

Verjetno recept poznate; mislim, da ga vsaka dela malo po svoje. Imate predloge? je katera ze naredila? Tisti, ki sem ga jaz dobila, je bil res odlicen.

HY BABI- se vidi da imamo žilico , za vedno nekaj novega , tudi jaz sem gledal to oddajo , vendar iz prakse ti svetujem , da tretji dan odstrani
pomarančne olupke , če želiš dober liker . Radi zaplesnijo in je vso delo
zaman . Kar pa se tiče zrelosti orehov , uporabni so dokler lupina ne
poči -zunanja ,zelena
Pozabila sem se dodatek 4 klinckov.

Domači orehovec
Lansko leto sem ga naredil prvič, recept sem dobil od kolega in ravno danes sva šla protiKkočevju nabirati orehe, na primorskem so baje že preveč zreli. Orehe se praviloma nabere za orehovec 29. JUNIJA – VENDAR JE LETOS MALO KASNEJE ZARADI SLABEGA VREMENA.
Recept je preverjen, mešanica pa je še posebaj všeč ženskam, ja tko pač je, tudi meni je boljši od kake druge žgane pijače :

ZA EN LITER ŽGANJA : ( tropinovec ali hruškovec se ne priporoča, najbolje sadjevec – slive, hruške, jabolka ) :

25 – 30 dag zeleni orehov narezanih na krhlje ( uporabljaj PVC rokavice ! ! )
20 dag sladkorja
2 g muškatni orešek ( nastrgan )
2 g muškatni cvet
2 g limonine suhe lupinice
2 g vanilin

Pustimo stati na soncu 30 dni in vsak dan dobro premešamo.
Nato zmes odcedimo preko gaze, natočimo v steklenice in, po potrebi, dolijemo žganje.

Domači orehovec
Jaz ga delam že nekaj let po najbolj enostavnem receptu in mi ga vsi hvalijo, ga kar mimogrede zmanjka, nikakor ni treba čakati kako leto, da bi dozorel.

Recept sem dobila iz knjige “Vse o vlaganju in shranjevanju živil” založbe
Lipa Koper.

30 zelenih orehov,
30 klinčkov
4 skorje cimeta
20 kavnih zrnc
500 g sladkorja
1,4 l konjaka ( jaz sem dajala navadno slivovko ! )

Piše v knjigi naprej, da še zelene orehe narežemo najprej na rezine, nato pa še na majhne kocke, jaz sem jih kar na kuhinjski stroj zrezala. Dodamo mlačno vodo, pustimo stati 30 minut in jih ocedimo. (To sem ubogala)
Vse našteto zmešamo, damo in zapremo v primeren kozarec ter postavimo za 6 do 8 tednov na sonce. (Označila sem si to na koledarju). Piše v navodilu naprej, da vsak teden enkrat dobro premešamo. (Tu moram priznati, da tudi nisem bila dosledna, kam pa pridemo, če bi si delali toliko opravkov).
Potem piše, da precedimo liker skozi kavni filter (tega sploh nimam, uporabila sem navadno cedilo) in shranimo liker v primernih steklenicah na hladnem.
Delala sem dvojno količino in precejeni liker natočila v različne stekleničke,
primerne za komu podariti.

Vendar to še ni vse: ocejene orehe sem prelila z malo, le toliko, da so orehi pokriti, prekuhane in ohlajene vode, pustila nekaj dni počivati in tudi to precedila v stekleničke.
Na te stekleničke sem pa napisala “št.2”.

Tako zdaj sem vam izdala mojo skivnost. Morda boste pa preizkusili moj
način priprave orehovca.

Še nekaj glede sladkorja in količine vode. Po letih poskušanja in degustiranja sem prišla do zaključka, da je nekako najboljše 1/4 l vode in 20 do 25 dag sladkorja na liter žganja. To velja za pravi domači sadjevec, ki ima med 45 in 50 % alkohola. Liker ali grenčica, ki tako nastane, ni preveč močna in obenem zadosti, da te pogreje — če je potrebno 🙂 –, pa tudi sladka ravno prav. Da ti na koncu ne ostane sladek priokus. Če berete v kuharskih knjigah, kjer so tudi tovrstni recepti, je običajno več sladkorja, kar se vsaj meni ne zdi dobro. Pri tej količini sladkorja pride do izraza zelišče ali začimba oziroma sadje, sicer samo sladkor.

MEDENO ŽGANJE
Za medeno žganje bi ti priporočil 33 dag medu (za bolj sladkosnede cvetlični ali pa drugi sladek med), 1/2 l žganja in vse skupaj doliješ z vodo do 1 l, tako da imamo dobrih 20% alkohola. Jaz dam namesto žganja (žganje potegne okus) 1/4 l čistega alkohola. Ta recept da bolj medeni liker kot pa medeno žganje.
Lahko pa z več ali manj medu in alkohola dobiš svojo priljubljeno medeno alkoholno pijačo!
**
Jaz delam medeno žganje tako, da vzamem alkohol meter, pomerim vole in dolivam toliko časa prekuhano vodo, da dobim 43%vol. Potem na liter tako razredčenega žganja dam 60dag medu. Tako vedno naredim enako močno medeno žganje. Kasneje, ko je v žganju med, ne moreš meriti vol-e!
Marjan

ČOKOLADNI LIKER
1 l mleka
1/2 l ruma
1 kg sladkorja
2 čokoladna pudinga
10 dag kakava
Zmešaj mleko, sladkor, puding in kakav. Jaz sem vse sestavine zmešala kar v multipraktiku – v izogib nastanku grudic. Vse sestavine prevremo na zmernem ognju in stalnem mešanju. Čas ca. 15 min. Nato ohladimo. Ohlajenemu primešamo še rum in ustekleničimo.
20 dag čokolade v prahu
1 kg sladkorja
1 l mleka
4 dl žganja
1 dl ruma
Zmešamo čokolado in sladkor ter vmešamo v mleko. Vse skupaj kuhamo 35-40 minut, tako da se sladkor in čokolada dobro razstopita v mleku. Posodo nato odstavimo in primešamo še žganje in rum.
Za liker uporabljamo prekuhano mleko ali sterilizirano mleko. Kot žganje lahko uporabimo tropinovec, slivovko, kakšen sadjevec ali kakšen drug alkohol. Sicer pa zgornje količine zadoščajo za pripravo približno 2 litrov likerja
1 l mleka + 2 dcl mleka
1 kg sladkorja
2 čokoladna pudinga
10 dkg čokolade v prahu
1/2 l ruma
Mleko in sladkor zavri in primešaj v 2 dcl mleka s čokolado v prahu in pudingom. Rahlo naj vre 1/ ure s stalnim mešanjem, da se nebi delale grudice. Ko odstaviš prilij rum. Rok trajanja: Mesec dni – preverjeno, več pa ne vem, ker, kadar ga delam, ga večinoma razdelim, saj ga nastane po tem receptu kar cca 2 litra.
1l alpskega mleka
10dag čokolade
1 čokoladni puding
70dag sladkorja
0,5 steklenice ruma
V šestih žlicah mleka stopimo čokolado. Mleko in sladkor skupaj zavremo. V čokolado dodamo še puding in dobro premešamo. Ko mleko zavre, zakuhamo čokolado. Kuhamo 3 minute. Ko je kuhano, mešamo, da se ohladi in dodamo rum. Vse skupaj dobro premešamo in nalijemo v steklenice.
1l mleka
1kg sladkorja
2 čokoladna pudinga
20 dag čokolade v prahu
1/2l ruma
1dl whiskey-a
Mleko in sladkor zmešaš, tako da se sladkor stopi, nato zmes zavreš in normalno vkuhaš pudinga. Ko je puding kuhan dodaš še čokolado v prahu. Mešaj dokler se ne ohladi!
Na koncu dodaj rum in whiskey ter ustekleniči!

Zelo dobro tudi, če dodaš kokosovo moko!

BOROVNIČEV LIKER
1/2 L borovnic
2l belega vina
1 kg sladkorja
1/2l ruma
6 vanilijev
2 l belega vina + 1 kg sladkorja pustimo da zavre, ko se ohladi dodamo 1/2 l ruma, 6 vanilijev.
ko se vse skupaj ohladi dodamo pa še borovnice.

JAJČNI LIKER
jajca (3)
sladkor (25 dkg)
mleko (5 dcl)
vanilija
alkohol (2 dcl)
Jajcne rumenjake in sladkor penasto umesamo. Dodamo se vanilijo.
Medtem zavremo mleko in pri tem pazimo, da se ne zazge. Ko se ohladi, ga pocasi vlivamo v rumenjake in sladkor.
Na koncu dodamo se alkohol

LP
d.

SANGRIA

Sestavine:

1 l vina najbolje refošk
1l soka
1 dl viskia
20 dag sladkorja
sezonsko sadje ali kompoti. količine po okusu.
dve žlički cimeta malo ruma
led

Priprava:

sadje zrežemo, če imamo kompote vse skupaj zlijemo k vinu in soku, dodamo cimet, viski in rum. Najbolje je, da jo pripravimo dan ali dva prej in jo hranimo v hladilniku, ko postrežemo dodamo še led

TERANSKI LIKER

Sestavine:

2l terana
1.5kg sladkorja
300g borovnic-lahko zamrznjene
4 dcl ruma

Priprava:

v teran stresemo sladkor in zavremo.Dodamo borovnice in pustimo vreti še 5 min.Ohladimo in prilijemo še rum,ter napolnimo steklenice

COCTAIL BELI MEDVED

Sestavine:

Navadna vodka
Šampanjec
Limonin sorbet

Vse sestavine damo v posodo in premešamo! Količine po želji!

ČOKOLADNI LIKER

Sestavine:

1l alpskega mleka
10dag čokolade
1 čokoladni puding
70dag sladkorja
0,5 steklenice rum

V šestih žlicah mleka stopimo čokolado. Mleko in sladkor skupaj zavremo. V čokolado dodamo še puding in dobro premešamo. Ko mleko zavre, zakuhamo čokolado. Kuhamo 3 minute. Ko je kuhano, mešamo, da se ohladi in dodamo rum. Vse skupaj dobro premešamo in nalijemo v steklenice.

Uživajte v čokoladnem likerju!!!

BOROVNIČEV LIKER

Sestavine
1/2 L borovnic
2l belega vina
1 kg sladkorja
1/2l ruma
6 vanilijev
Priprava
2 l belega vina + 1 kg sladkorja pustimo da zavre, ko se ohladi dodamo 1/2 l ruma, 6 vanilijev.
ko se vse skupaj ohladi dodamo pa še borovnice.

JAJČNI LIKER

Sestavine:
jajca (3)
sladkor (25 dkg)
mleko (5 dcl)
vanilija
alkohol (2 dcl)

Priprava Jajcne rumenjake in sladkor penasto umesamo. Dodamo se vanilijo.
Medtem zavremo mleko in pri tem pazimo, da se ne zazge. Ko se ohladi, ga pocasi vlivamo v rumenjake in sladkor.
Na koncu dodamo se alkohol.

ŽAJBLJEV LIKER

100 listov žajblja, 1l žganja, 30dag sladkorja daj v posodo in pusti približno 3 tedne. Občasno premešaj, da se sladkor stopi. Nato precedi in dodaj 2dl prekuhane vode. natoči v steklenice. Liker je še boljši, če nekaj časa stoji.
1 l mleka
1/2 l ruma
1 kg sladkorja
2 čokoladna pudinga
10 dag kakava
Zmešaj mleko, sladkor, puding in kakav. Jaz sem vse sestavine zmešala kar v multipraktiku – v izogib nastanku grudic. Vse sestavine prevremo na zmernem ognju in stalnem mešanju. Čas ca. 15 min. Nato ohladimo. Ohlajenemu primešamo še rum in ustekleničimo.

KOKOSOV LIKER – Batida de coco
Dežela: Brazilija

Sestavine:
· sladkor (40 dkg)
· kokosova moka (20 dkg)
· mleko (5 dcl)
· alkohol (1 dcl)
· rum (1 dcl)
Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 40 minut
Priprava:
· Skuhamo mleko in kokos.
· Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedi.
Opombe:
Kot alkohol uporabimo 75 odstotni alkohol ali kakšno drugo žganje.

ČOKOLADNI LIKER 2:

Dežela: Jugoslavija

Sestavine:
· čokolada v prahu (20 dkg)
· sladkor (1 kg)
· mleko (1 l)
· žganje (4 dcl)
· rum (1 dcl)
Priprava:
· Zmešamo čokolado in sladkor ter vmešamo v mleko. Vse skupaj kuhamo 35 do 40 minut, tako da se sladkor in čokolada dobro raztopita v mleku.
· Posodo nato odstavimo in primešamo še žganje in rum.
Opombe:
Za liker uporabljamo prekuhano mleko ali sterilizirano mleko. Kot žganje lahko uporabimo tropinovec, slivovko ali kakšen sadjevec ali kakšen drug alkohol. Sicer pa zgornje količine zadoščajo za pripravo približno dveh litrov likerja.

ČOKOLADNI LIKER 3:
Sestavine:
· čokoladni in vanilijev puding
· mleko (1 l)
· čokolada v prahu (10 dkg)
· sladkor (8 dkg)
· rum (5 dcl)
Priprava:
· Skuhamo čokoladni in vanilijev puding in ga ohladimo. Pri tem mešamo, da se ne naredi smetana.
· Dodamo čokolado, sladkor in rum ter vse skupaj dobro zmešamo.
Recept za čakoladni liker:
1 l mleka + 2 dcl mleka
1 kg sladkorja
2 čokoladna pudinga
10 dkg čokolade v prahu
1/2 l ruma
Mleko in sladkor zavri in primešaj v 2 dcl mleka s čokolado v prahu in pudingom. Rahlo naj vre 1/ ure s stalnim mešanjem, da se nebi delale grudice. Ko odstaviš prilij rum.

JAJČNI LIKER:

Sestavine:
· jajca (3)
· sladkor (25 dkg)
· mleko (5 dcl)
· vanilija
· alkohol (2 dcl)
Čas kuhanja: 10 minut
Priprava:
· Jajcne rumenjake in sladkor penasto umesamo. Dodamo se vanilijo.
· Medtem zavremo mleko in pri tem pazimo, da se ne zazge. Ko se ohladi, ga pocasi vlivamo v rumenjake in sladkor.
· Na koncu dodamo se alkohol.
Opombe:
Za liker uporabimo 75 odstotni alkohol ali namesto njega lahko tudi rum. Pri tem pazimo na to, da ima liker priblizno 20 odstotkov alkohola.

BUKOV LIKER

steklenica gina
20 dag sladkorja
kozarec vinjaka
2 dcl vode
mladi bukovi listi (nabiramo jih spomladi, začetek aprila, v višjih legah tudi kasneje)

Litrski kozarec do polovice napolnimo z bukovimi listi, prelijemo z ginom in dobro zapremo. Pustimo stati 3 tedne.
Potem tekočino odcedimo.
V vreli vodi raztopimo sladkor. Tekočino ohladimo in jo prilijemo k bukovemu ginu. Dodamo še vinjak. Premešamo. In to je to!

ALEKSANDER COCTAIL

SESTAVINE

3 žlice gina
3 žlice kakavovega likerja
3 žlice smetane

POSTOPEK

Pretresi z zdrobljenim ledom v shakerju in odcedi v kozarce za cocktail. Okrasi z višnjo.

BANANA COLADA

SESTAVINE

100 g banane
1 dl kokosovega mleka
0,2 dl svetlega ruma
0,2 dl temnega ruma
1 žlička sladkorja
2 kocki ledu

POSTOPEK

Sestavine zmešamo, na koncu dodamo še zdrobljeni kocki ledu. Kozarec okrasimo z rezino neolupljene banane.

BABIČIN BOROVNIČEV COCTAIL
4,5 litrov

SESTAVINE

3 l črnega vina (najbolje terana)
1,5 kg sladkorja
9 zavitkov vanilin sladkorja
1 l borovnic
3 dl ruma

POSTOPEK

Vino, sladkor, vanilin in borovnice pustimo vreti 10 minut. Počakamo, da se ohladi, nato dodamo še rum.

COCTAIL PLAVA LAGUNA

SESTAVINE

0,2 dl blue curacao
0,3 dl vodke
0,6 dl limonade
drobljen led

POSTOPEK

Sestavine dobro premešamo in serviramo v kozarec MARTINI.
Cocktail dekoriramo s spiralo limonine lupine in rezino limone. Dodamo led.

HAVAJSKI COCTAIL

SESTAVINE

4 rezine ananasa iz konzerve
2 žlici medu
sok 1/2 citronke ali limone
3 dl svetlega grozdnega soka
Spirale iz citronkine ali limonine l

POSTOPEK

Pretlačimo ananasove rezine in jih zmešamo z medom, limoninim in grozdnim sokom. Precedimo in vlijemo v kozarce. Dodamo ledene kocke. Okrasimo s spiralo iz limonine lupine.

SANCY COCTAIL

SESTAVINE

1 dl kivijevega soka
0,3 dl tequile (two fingers)
0,3 dl domače slivovke
0,3 dl blue balls
2 jagodi
rezina limete

POSTOPEK

Zmešamo vse sestavine v shakerju, dodamo par kock ledu. Na koncu dodamo na rezine narezani jagodi in kozarec okrasimo z rezino limete. Lahko dodamo tudi slamico. Obvezno dodamo okrasni dežniče

DAMSKI LIKER

SESTAVINE

1 l poljubnega sadja (borovnice, višnje, gozdne jagode…)
1 liter sladkorja
1 liter vina (rdeče ali belo)
0,25 litra ruma

POSTOPEK

Vino, sladkor in sadje damo v večjo posodo.
Pustimo stati 24 ur, vmes večkrat premešamo.
Po 24 urah dodamo rum in vse skupaj segrejemo do vrelišča.
Še vroč liker natočimo v ogrete steklenice.
Postrežemo dobro ohlajenega.

________________________________________________________ <http://matjer.moj-album.com/>

tudi jaz se pridružujem:
majasmid@gmail.com

Hvala in lp,
Maja

Kaj nisi zadovolna s tem kar je že tukaj? Več pa nimam, res 😉

Sem sem, ampak sem mislila da je tega več, ko je Petra imela napisano da je kakih 10 strani…pa ne bit huda…

Hvala obema!

Sej je blo deset strani – sem dala samo copy paste – vem pa zato, ker se mi je tukaj nekam malo zdelo ko sem poslala ;-)).

Nisem bila huda lej jo – danes me daje neizmerno veselje ker je PETEK, pa vikend pred nami, pa dva dni službe ne bomo videli ;-)).

En lep lep konec tedna želim vsem! Če boste kakšne likerčke sprobavale pa želim še “na zdravlje” ;-)).

Ali vi takoj pijete te likerje ali počakate kakšen teden?

Imam 2 vprašanji.

Kakšen je preračun kock sladkorja v “razsuti” sladkor? Oz. koliko tehta 1 kocka sladkorja?

Ali ima katera rezept za čokoladni liker v katerem ni ruma, ampak samo rumova esenca?

Hvala

udb

mene pa zanima a ima katera ker dobr recept za kivijev liker

Pozdravljeni,PE&DA
Nekaj sem našla,upam,da vama bo v pomoč

Liker z kivijem in limeto
Sestavine:
8 kivijev
nastrgana lupinica pol do ene limete
4 dcl žganja
4 dcl sladkornega sirupa

Priprava:
Na drobno narežite zrele kivije. Dobro operite in nastrgajte limetino lupinico. Kivi in limetino lupinico dajte v dobro opran steklen kozarec, zalijte z žganjem. Dobro zaprite. Pustite stati 2 do 4 tedne (2 tedna sta minimum).

Po tem času, precedite tekočino. Če želite močnejši okus, lahko iz sadne kaše, ki ostane skozi debelo gazo ali krpo še dodatno iztisnete sok. Nato tekočini dodajte sladkorni sirup, ponovno vlijte v čisti kozarec in zaprite. Ponovno pustite stati vsaj en mesec, da liker dozori. Namesto limete lahko uporabite tudi limono.

Mene pa zanima, kje so objavljeni recepti za tinkture (recimo melise)? Hvala in lp

tudi jaz bi se priporočla za zbirko receptov Petra…
ursakra@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close