Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept za torto Crni gozdicek

recept za torto Crni gozdicek

posiljam vam recept za torto Crni gozdicek, ki sem jo delala prejsnji teden in je PREKRASNO uspela – tako dobre torte ze zelo dolgo nisem jedla (seveda, kaj ne bi bila dobra ce pa so notri visnje:))

Torej, za osnovo sem vzela recept iz inetrnetne strani, ki se nanasa na Schwarzwald in seveda je bil tam tudi recept za torto, sama pa sem osnovni recept malo spremenila…tole je link:

Moj prirejen recept pa je taksen:

1.) krhko testo za podlago sem izpustila (ker doma nisem imela masla ali druge primerne mascobe), ampak priporocam da torto naredite s to testeno podlogo ker se potem veliko lepse reze, je bolj kompaktna in oh in sploh 🙂

2.) biskvit sem delala tako:

– 4 jajca
– 140 g sladkorja v prahu
– 120 g moke
– pol zlicke sode bikarbone
– 4 dag kakva – od tega 2 veliki zlici temnega (grenkega – obvezno!!) in 2-3 zlice navadnega kakava (npr. nesqick)
– 4 dag mehkega masla
– scepec soli

(v receptu sem seveda izpustila cesnjevo vodo-napisana je pri sestavinah v originalnem receptu- ki se je pri nas ne dobi, nadomestila pa sem jo z visnjevim sokom in likerjem iz crnega ribeza)

Specite biskvit po obicajnem postopku: rumenjake+polovico sladkorja dolgo stepamo, na koncu dodamo zmehcano (ne tekoce!) maslo in se malo pomesamo – nato dodamo kakav, ki smo ga GLADKO RAZMESALI S 4-5 ZLICAMI VROCE VODE (paziti morate, da se grenek kakav res dobro raztopi, brez gudic) in nato se primesamo stepen beljakov sneg s preostalo polovico sladkorja in scepcem soli – beljakov sneg in presejano moko s sodo vmesavamo IZMENICNO in ROCNO! Saj to itak ze veste :))
Biskvit sem pekla okoli 25 minut med 180 in 190 °C, ga ohladila in 2x prerezala, da sem dobila 3 plasti.

Med peko bisvita sem stopila cokolado (pise spodaj bolj proti koncu) in jo namazala na peki papir, debeline okoli 2 mm, v velikosti tortnega modela in z nozem zarezala za 12 (ali pa mogoce 16 – ne spomnim se vec) enako velikih trikotnikov, ki bodo sluzili kot “pokrov” namesto glazure za vsak kos torte….Namazala sme se nekaj trakov v sirini oboda tortnega modela, ki sem ga prav tako narezala, ko je bila cokolada se mehka, v nekaj pravokotnikov, ki sem jih nato postavila ob obod, premazan s smetano – oziroma sem oblagala obod torte, kot z opeko :))
Nato sem to namazano cokoaldo pustila, da se je strdila – ce imate moznost, spravite to namazano cokolado cimbolj na hladno, seveda pa morate paziti, da bo na POVSEM RAVNI PODLAGI!

3.) Krema in nadev:

– 0,5 L dobre cimbolj sveze smetane (ne rastlinske!! – uporabila sem tisto zivalsko za stepanje v svetlo modri embalazi od Pomurskih mlekarn in jo res priporocam)

– sladkor v prahu za smetano 8po okusu, odvisno koliko sladko hocete)

– 200 g pasirane skute (ja, ja, saj vem, da to ne sodi ravno noter v nadev za to torto ampak se mi je zdela da bom imela malo premalo smetane za nadev in premaz po povrsini in sem dodala pac se pasirano skuto)

– 850-900 g odtajanih visenj (uporabila sme zamrznjene visnje Eta – zelo priporocam, ali pa ce imate domace, seveda izkoscicene) – aja in sok teh odtajanih vosenj nujno prihranite za navlazitev biskvita!

– sok odcejenih visenj, zmesan z malo vode, sladkorja v prahu ter 5 zlicami likerje iz crnega ribeza (odlicna aroma!!, ce je le mozno, uporabite ta liker ali visnjev liker)

– 20 dag temne cokolade (jaz sem vzela Mannner jedilno cokolado) Pozor! Cokolado stopite V VODNI KOPELI BREZ VSEH DODATKOV! – kakrsno koli olje, maslo, smetana odpadejo (ker to v bistvu ni glazura, ampka rabite tanjse plosice, trde kot cokolada), saj je drugace ne boste mogli lepo namazat na peki-papir (vsa navodila glede tega so spodaj)

Zelo trdo sem stepla smetano, in dodala sladkor v prahu ter pasirano skuto.
Prvo plosco biskvita sem polozila na dno !tortnega modela!, in jo navlazila z mesanico visnjevega soka, sladkorja in likerja. Cez sem dala polovico vseh visenj – bile so zelo na gosto “posejane” 🙂 po celotni plasti biskvita, se pravi, da je bilo med njimi zelo malo prostora, ki pa ga je potem zapolnila smetana….no, malo manj kot polovico vse stepene smetane sem dala cez to plast visenj.
Nato sem pokrila z 2. plastjo bisvita, ga spet navlazila in posula s preostalo polovico visenj – cez seveda pride se smetana, malenkost si je pustite za premaz torte (ni treba veliko, zaradi cokolade)
Pokrila sem se z zadnjo plastjo biskvita in premazala torto s preostalo smetano.
Nato sem previdno “odlepila” cokoladne trikotnike iz peki papirja in jih polagala na vrh torte, vsak trikotnik malo pod kotom, za lepsi izgled. enako sem naredila s cokoladnimi pravokotniki, ki sem jih oblozila okoli oboda torte.

Tako, to je vse 🙂 Torta je bila socna in dobra, da je kaj! Zelo priporocam!
Ce sem kaj narobe napisala ali pozabila, me kar opomnite…

LP, zala

Zala, to bo kmalu na vrsti. Imam se nekaj zamrznjenih visenj in kozarec
vlozenih v sladkorju in zganju – tako dobro za na sladoled:) Hvala!

Lp

Babi, kaj niso te vlozene visnje v zganju in sladkorju pravzaprav amarena? mmmm, to res tako pase na sladoled – najbolj na vanilijev 🙂
Ja, to torto pa res priporocam, in ce jo bos delala, prosim sporoci kako je uspela.
Lahko noc, Z

Da, amarena…ampak doma narejena.

Zdaj si me spomnila, kako smo vcasih imeli dobre stvari.
Zadrska tovarna
Maraska ( znana po Maraskinu) je dolgo nazaj imela visnjev cisti gosto tekoci koncentrat. Mislim, da je bilo potrebno 7 kg visenj za 1 l . Natancno je bil napisan tudi postopek.
Italijani so to vedno kupovali v nasih trgovinah. Zadar je bil vcasih njihov in so verjetno ze od prej poznali.
Bilo je krasno za oblive sladic, kreme, sladoled…

To je bil res izdelek 1a. Lp

Jaz pa moram samo to reč:
še nikoli mi ni uspelo stepsti zgoraj navedene sladke smetane. Pa jo lahko stepam 20 min- nič.

Je pa bila ta tema že obdelana.

Hja, da se še jaz pohvalim in kaj dodam. Na prejšnji oz. prvi post o črnem gozdičku sem kar na pamet v soboto tudi jaz tole naredila. Sedaj vidim, da sem si narobe zapomnila samo moko in sladkor, vendar glede na prejšnje izkušnje z biskviti ni bilo problema.

– isto 4 jajca (premer 24 cm)
– dala sem 18 dag moke in 18 dag sladkorja (bilo je v redu, z manj moke bi bil še bolj rahel, višnje so toliko kisle, da se višek sladkorja v biskvitu ni poznal)
– prvikrat sem 2 žlici grenkega kakava raztopila in segrela v 8 žlic vode, kakor je bilo zapisano v prvem postu; pride fina gosta masa kot stopljena čokolada; biskvit je bil zelo “črn”
– smetana Pomurskih mlekarn se je zelo lepo stepla
– po prvem postu sem dodala malo stopljene želatine, ker sem se bala, da bo preveč sedla skupaj; po preživeti noči v hladilniku je bila trda bela krema, nič mazavo smetanasta
– biskvit sem napojila z 2 dl razredčenega soka jagod v sladkorju z malo žganja (Babin recept), žal višenj nisem imela
– premazala z marmelado in oblila s čokolado (tale ideja s ploščicami je tudi dobra, za ponucat)

Moje napake:
– biskvit sem prerezala samo enkrat, tako sta obe plasti pravzaprav predebeli, enako vmesna plast smetane; nisem vedela, kaj me moti, dokler nisem prebrala Zalinega posta
– želatina v smetani res ni najbolje, smetano čisto spremeni v kremo, se mi zdi, da še pravega okusa po smetani nima več

Smetano sem sladkala več kot običajno, vendar tele zmrznjene višnje od Ete so res kisle. Meni je bilo sicer prav to všeč…

Skratka, tale črni gozdiček je takšna plemenita izbrana torta, naredila pa sem jo kar nekako mimogrede poleg sobotne večerje. Mogoče sem imela zato tak občutek, ker sploh nisem odprla kuharske knjige (kar je pri meni skoraj nemogoče) in potem nisem škilila še po sto drugih receptih in možnostih :-)))
LP Mimi

Mimi, nam je bil okus te torte noro všeč! Sem pa razmišljala, da bi mogoče naslednjič poskusila dati v nadev maline – veliiiiiko malin :), to potem ne bi bila več Schwarzvaldska torta 🙂

LP

Hej Zala!

Ja ,če dodaš maline to res ne bo več torta črni gozdiček,ampak okus bo pa fantastičen.Jaz sem v kratkem času spekla 2 z dodatkom malin (poleg malo višenj),bili sta res krasni,s krasno aromo in zelo osvežilni. Vsi jedci so pohrustali 2 kosa…. 😉

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close