Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept za sojin tofu

Recept za sojin tofu

Živjo.
Evo, sem uporabila iskalnik, a odgovora nisem našla. Mi pomagate?

Rada bi doma sama naredila sojin tofu, pa me zanima, ali ga tudi kdo od vas dela.
Bi bila zelo vesela, če bi mi kdo natančno opisal postopek
(uporabljaš surova ali kuhana zrna,
koliko časa namakaš sojina zrna,
ali lupinice, ki odstopijo odstraniš,
koliko časa pustiš fermentirani zmiksano maso,
ali je treba kaj čez gazo precejati,
kaj je tisto, kar “dela” tofu (precejeno, ali tisto, kar ostane na gazi) itd.

Hvala za namige, Enja

Enja,

saj obstajajo še drugi iskalniki 😉 Tu je precej o soji napisano

drugače pa na http://www.google.com ali http://www.najdi.si poskusi

Pa upam, da konkretna navodila in recept tud tu dobiš

N

Smejte se!

Za izdelavo sojinega tofuja moraš imeti posebno prerforirano posodo (posoda z luknjicami po vseh straneh-kot nekakšno cedilo).Ta posoda mora imeti pokrovček, ki pade v posodo.No ko sojino mleko sesiriš, ga streseš v to posodo,pokriješ s pokrovčkom in obtežiš, da se čez noč odcedi in se skuta sprime v lep pravokoten kos.Tega potem v čisti vodi splakneš, daš v hladilnik in ga uporabljaš po potrebi.Lahko ga tudi zamrzneš, samo se malo drobi ko ga odmrzneš.

Evo, sporočam, da sem našla tale recept – naj ima ta post “uporabno piko na i”.

Pozdravček, Enja

……………………………
Sojino skuto dobimo na trgu v obliki kock. Če jo želimo narediti sami, sojina zrna najprej operemo in namočimo. Čez noč se namakajo, nato jih odcedimo in še enkrat operemo. Zmešamo jih z vodo v razmerju 1:1. Zmeljemo z mešalnikom. Dobimo zelo fino sojino kašo. Prilijemo toliko vrele vode, da dobimo razmerje 1:2. Zmešamo in kuhamo 10 minut. Precedimo skozi dvojno gazo. Prestrežemo mleko, tropine pa shranimo za jedi iz sojinih tropin. Mleko lahko solimo, sladkamo ali dodamo kako aromo, kar je odvisno od uporabe skute. Nato ga še enkrat zavremo. Vlijemo ga v stekleno ali plastično posodo in še vročemu primešamo strjevalec. Kulinariki priporočajo kalcijev sulfat brez primesi, kalcijev klorid, magnezijev sulfat ali klorid. Magnezijev sulfat je “grenka sol”, ki jo dobimo v lekarnah. Obnesejo se tudi limonin sok, jabolčni kis in laktati. Od strjevalca je odvisna struktura skute. Nekateri dajejo grobo zrnato skuto, drugi drobno zrnato ali celo gladko (tako imenovani svileni tofu). Mleko pod vplivom strjevalca koagulira. Običajno ga vsujemo žličko na 3 skodele mleka, limoninega soka dodamo več.
Sesirjeno mleko naj stoji, dokler se ne ohladi. Nato ga vlijemo v culico iz dvojne gaze, ki jo obesimo na pipo ali klin, tako da sirotka odteka. Tam naj stoji več ur. Skuto zavijemo v gazo in položimo na deščico. Pokrijemo jo z drugo deščico in obtežimo. Preša se nekaj ur. Redko skuto odvijemo čez 2-3 ure, gosto in trdo pa čez kakih 5 ur. Nekateri recepti (npr. sojin burek) zahtevajo redko skuto, drugi (npr. skuta v solati) pa precej gosto. V hladilniku stoji skuta teden dni.
Sojina skuta je odlična pečena, ocvrta ali kot dodatek jajcem, zmletemu mesu za polpete in solatam. Iz nje pripravljamo jušne vložke, nadeve in namaze. Lahko jo pečemo v pečici, premazano z oljem na žaru.
Pri iztiskanju mleka ostanejo sojine tropine. V njih je še vedno 3-4% beljakovin, največ pa je celuloze, ki pospešuje delovanje črevesja. Iz tropin pripravljamo tudi nekatere okusne sojine jedi, celo tortin namaz. Z njimi zgoščujemo juhe in omake, dodajamo jih kruhu in pripravljamo nadeve.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close