Recept za pohano meso
Sem bolj nevešča kuharica in imava z možem tudi rahlo dieto, zato se izogibam pohanemu mesu. Rada pa ga vseeno pojem kje drugje, če nanese priložnost. Včasih se seveda tudi sama lotim pohanja pišćanca ali zrezkov, pa mi nikoli ne rata tako. kot drugim. Velikokrat se mi vsebina (jajca,moka,drobtine), že na začetku sesuje iz mesa, ali vsaj del, da se vidi z jajcem namočen flek, odstopati pa začne tudi v ponvi na olju, ali pa v pekaću, če vse skupaj pečem v pečici. Froteze nimam, ker nisem njen pristaš in sem prepričana, da je kaka fora, ki jo ne upoštevam ali pa naredim narobe. Saj tudi nekaj let nazaj ni bilo frotez, pa so naši predniki vseeno to prakticirali brez težav. Naj povem še to, da tudi moja mama ni bila ljubiteljica to vrstnega mesa in zato tudi nimam prakse.
Mesa sicer ne jem, ampak ko poham sir so ključne naslednje stvari;
– v drobtnie močno “pritisneš”, ko so že gor moka in jajca seveda, tako da se primejo na trden način.
– Ko jih daješ v jajca, pazi da jajce prekrije vso površino!
– Olje mora biti vroče, ko daš noter.
– Najbolj pomembno; v olju ne sme plavati, temveč ga daš le toliko, da prekrije malo manj kot polovico kosa, ki ga pohaš! Potem pa sčasoma obrneš seveda.
Upam, da sem pomagal!
No jaz pač nalijem v velik lonec olje, ga malo segrejem, potem vržem notri meso (prej v moka, jajce, drobitne v tem vrstnem redu, tudi če malo dol pade ni katastrofa) in poham nekaj minut. potem poberem zrezke iz olja, jih odcedim na cedilu in postrežem. ob kakšnih posebnih priložnostih gor stopim še maslo, ampak to res zelo redko, ker postane potem zelo kalorično 🙂
Jaz pa tako:
Meso posolim, ga pomokam, malo potisnem, da moka bolj prime, nato ga pomocm v dobro razzvrkljano jajce. Potem pa v drobtinice in spet malo potisnem. Drobtinice morajo biti res suhe in ne prevelike, sicer bodo odstopile. Ce jih delas doma, pocakaj, da se kruh res posusi, preden jih nameljes ali navaljas. Ker tako meso jem le zaradi pohanja in ne zaradi mesa, celo zadevo ponovim. Olja dam pa v kozico zelo malo, kot ce bi prazila cebulo, in ne prevroce, npr. na 3, da pocasi pozlati. Friteze nimam, je tudi ne zelim uprabljati.
Avtorica!
Meso narežeš, posoliš in samo z roko malo potapkaš – ni treba tolčt s kuhinjskim kladivcem.
Nato zrezek na obeh straneh položiš v moko.
Med tem naj se ti v posodi segreje cca. 1 cm olja.
Zrezek (pomokan) potopiš v razžvrkljano jajce in ga z vilico previdno položiš v olje. Obrneš čez 2 minuti,
zmanjšaš temperaturo, če je zrezek bolj debel (več kot 1 cm). Ko je temno rumeno zapačen, bo naj nj najbolj slasten.
To je meni 1000000000x boljše od (dunajca) valjanja po drobtinah.
no jaz pa jajca in moko kar skupaj zmešam ker se bolj fino prime mesa in potem samo še v drobtine in pa potem v olje in ko je meso pečeno ga vzamem iz olja in ga samo pomočim v mlačno vodo verjemite precej bolj mehek je potem pohan ovoj,pa še olje ostane na vodi in vso meso odložim na papirnate brisčke da posrka vso ostalo vodo in olje ,pa še nič se ne odlušči……………..
Forum je zaprt za komentiranje.