recept za dober tiramisu-če ima katera
zdravo
ker vem da je med vami kar nekaj dobrih kuharic in odličnih “slaščičark” bi prosila za kak dober recept za tiramisu.
sama ga delam po receptu iz kulinarike http://www.kulinarika.net/recepti/9677/sladice/ta-pravi-italijanski-tiramisu/,saj je drugače zelo dober,vendar me moti ker vsebuje surova jajca.
torej spoštovane dame,prosim za kak vaš recept.
vsem vam pa želim lep začetek vikenda.
Tole je originalen italijanski recept oz. sestavine za tiramisu:
Ingredienti(per sei persone)(sestavine za 6 oseb):
500 g di mascarpone
80 g di zucchero (sladkor)
4 uova (jajca)
250 g di savoiardi (piškoti savoiardi)
1 tazza di caffè forte (meglio espresso) (1 skodelica močne črne kave, še bolje espresso)
1 bicchiere di Marsala (1 kozarec oz. verjetno kozarček Marsale)
cacao amaro in polvere q.b. (grenek kakav)
Postopek je tak, kot je opisan na kulinariki.
Jaz delam vedno s surovimi jajci, ker drugače ni pravi tiramisu. Res pa je, da jajca niso kupljena v trgovini, ampak so domača, preverjeno sveža in kokoši so futrane z domačo hrano.
Enak recept uporabljam tudi jaz in tiramisu je odličen.
Če se hočeš izogniti surovim jajcem, bo še najbolje, da ga narediš iz že pripravljenega praška. Sem že jedla tudi takega in je bil zelo dober – skoraj ne bi opazila razlike.
Vse ostale variante, kjer delajo tiramisu s pudingom ipd., to pa žal ni več tiramisu. Tudi smetana (recept iz kulinarike) nima v pravem tiramisuju kaj iskati.
Če si ti vsaj približek italijanke ne bi tega spraševala. Ampak kakšna jajca oz. rumenjake bi ti v tiramisu – na oko?
Sveža jajca – iz trgovine so popolnoma primerna – niso prav nič nevarna, ker so kontrolirana. Bolj me skrbijo jajca iz kakšnih tržnic, ki so bogve iz kakšnega kurnika po možnosmi v kombinaciji garjavega psa na prekratki ketni.
Se pa seveda da skoraj vsaka stvar narediti brez jajc – malo po kulinariki še poglej. Imaš tudi tiramisu z jagodami, borovnicami in seveda brez jajc.
Če želiš narediti tiramisu, potem ga narediš iz surovih jajc in mascarponeja. Takle je odličen:
Za posodo velikosti cca 20 x 30:
6 jajc
6 žlic sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
4 žličke naribane limonine lupinice
500 g mascarponeja
močno črno kavo (ohlajeno)
bebi piškote
navaden kakav (grenek)
Rumenjake zmešamo z vanilijevim in navadnim sladkorjem v svetlo rumeno kremo. Dodamo limonino lupinico. Mascarpone primešamo po žlicah. Previdno vmešamo še trd beljakov sneg.
Piškote na kratko pomakamo v kavo in jih polagamo na dno posode. Pokrijemo s polovico kreme in postopek ponovimo. Pred serviranjem potresemo s kakavom.
Če želiš delati pa sladico, ki se dela, da je tiramisu, potem pa uporabi kar želiš. Fake variant je dovolj, svetovati pa ne znam, ker delam vedno po zgornjem receptu.
Evo ga, brez jajc:
http://www.kulinarika.net/recepti/4790/sladice/tiramisu-brez-jajc/
Jaz ga delam po tem receptu.
http://www.kuharija.si/content/tiramisu-brez-jajc
Je brez jajc in ne opaziš, da jih ni notri.
Kakšni praški, no.
Forum je zaprt za komentiranje.