Rdeče zelje
Ne vem če bo najhitreje ali enostavno, ampak tako ga je pripravljala moja babi in je meni najboljši.
Rdeče zelje narežeš na 1cm široke trakove. Na olje daš sladkor (ena velika žlica) in ga karameliziraš (da malo porjavi), streseš notri zelje, soliš in dušiš. Po potrebi dodaš še malo vode, da se ne zažiga. Bolj proti koncu dodaj na kose narezano jabolko (za štiri ljubitelje zelja dam eno debelo jabolko), mleto kumino, po okusu lahko še dosladkaš in dosoliš. Čisto na koncu pa malo žličko kisa. Zdušiš ga, da je bolj malo tekočine…
Zraven obvezno pečena perjad, katerekoli (raca, puran, kokoš::), in pire krompir. Zelje in pire krompir je dober tudi brez, kot brezmesno kosilo.
Meni je ta kombinacija zakon!
moja mami pripravlja najboljšega in naredi točno neki takega. 🙂 kumino dvomim, če da, no js bi jo da pa malo popra. pa zelje tanjše nareže da pride skor tko kot kislo, pa jabolko nariba vmes in se potem sploh ne vid ne ne čuti, da bi jabolka jedel.
kar se tiče sladkor tudi ona da in ne ni sladko. to se pogosto uporablja recimo moja mami tudi pri filanih paprikah ko dela ajmprem. zakon. 🙂
zravn pa bl pašejo kukr mlinci glede tradicije meni pa bi krompir tud bolj potegnu.
Forum je zaprt za komentiranje.