Rdeca pesa
Hej!
Hvala obema:)
Joze, saj delam svez sok vsak dan ( korencek + pesa + voda); ampak prijateljica me tako pridno zalaga.
Zdaj sem v dilemi. Rada bi jo ponudila tudi svojim v avgustu, seveda v cimpristnejsi obliki. Bo do avgusta zdrzala v suhi hladni shrambi v podzemlju? Potem je ne bi niti zamrzovala. Najraje bi obdrzala kar tako.
Ima pa v primerjavi s kaksno kupljeno veliko vec barvila in je res okusna.
Lep pozdrav Babi
Hej!
Zivimo ob morju in prijateljica jo ze pridno puli iz zemlje. Mogoce je v notranjosti kaj kasneje.
Jaz bi eno izpulila in jo skuhala za pokusino:) In ce bo slastna, je gotovo tudi za zrela!
Mlada je hitro kuhana – v ekonomu jo celo dam na luknjicast podstavek in samo spodaj malo vode, da se kuha v bistvu na pari.
Andi, jo bom nekaj shranila, nekaj pa dala v zamrzovalnik – pa se dela bo potem manj:)))
Lep pozdrav Babi
Tudi v notranjosti je že zrela, jo nekateri že veselo vkuhavajo :-)). Bi rekla da je malo odvisno tudi od tega kdaj si jo sejala – pri nas “prva runda” menda ni kaj prida ven prišla, zato je stara mama sejala še enkrat.
Sicer pa pojma nimam kako se to ve.
Babi, pesa se zamrznjena zelo dobro obnese in nič ne spremeni okusa. Za solato jo skuhaš skoraj do mehkega. Potem jo olupiš, počez narežeš na 2-3 mm debele lističe, ohladiš, dodaš malo olja, da je bolj voljna in embaliraš. Odtališ jo pri sobni temperaturi. Rok trajanja v zamrzovalniku je 10-12 mesecev.
Lep pozdrav!
Zdravo!
Pri rdeči pesi je pomembno, da je mlada, ker je starejša “žilava”. Jaz jo začnem puliti, ko jo je ostalim še “škoda”, vendar je ta najboljša. Vlagam jo, ko je srednje debela, nekaj pa je pustim “za vzorec” na gredi oz. njivi in jo uporabljam do jeseni. Res pa je, da se potem dlje časa kuha.
Upam, da se kaj pomagala. Podobno je pri korenčku, ki ga začnemo jesti, ko je čisto droben.
LP
Tako!:)))
Hvala za vsa navodila:)
Nekaj jo imam v shrambi, kjer je tudi zabojcek vlazne mivke ( Jozetov nasvet – vlaga) – ta bo za sprotni sok.
Nekaj v zamrzovalniku – za avgust.
Tinkarca, prijateljica jo tudi pobere tako – zelo mlado, ki jo skuham kar na pari. Je zelo njami:)
Sicer ne mislite, da jo imam cele kupe; rada bi jo pa ponudila cimboljso:)
Lep pozdrav s soncne obale. Danes sem spet plavala in upam, da bo vreme nekaj casa drzalo!!! Babi
Jaz sem jo imela čez zimo spravljeno v vlažni mivki. Sem v Obi-ju kupila pesek za otroško igro (25kg stane okrog 500 sit) in v njem je krasno prezimila.
Mi je pa zadnje čase všeč pesa s krompirjem: peso okisam in vanjo narežem kuhan, olupljen in še topel krompir. Ko malo odstoji, je meni to najboljša solata.
LP S.
Forum je zaprt za komentiranje.