Najdi forum

Rdeca pesa

Hej!

Zelenjave ne vlagam, ker nimam svoje. Imam pa precej zelo dobre domace rdece pese. Ne bom je vlagala, saj se lahko v hladni shrambi nekaj casa obdrzi.
Me pa zanima, ce je katera ze skuhala in narezano zamrznila. Se obnese? Je okus odtajane potem dober?

Hvala za odgovor:) Babi

Hej babi!

Moja mama včasih tako naredi,če je nima ravno za nekaj kozarcev,ki jih potem pasterizira.No meni je klasično vložena bolj všeč,ni pa nič narobe tudi ,če jo tako narediš ima čisto v redu okus.

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

to sem že probal in se še kar obnese, samo predolgo ne smeš imeti zamrznjene…po mojih izkušnjah 3 mesece.
Sicer pša ti predlagam, da jo čim več “popiješ” surove, jaz jo dam kar v POWER YUCER in polovico vode, ker je zelo močna.

Hej!

Hvala obema:)

Joze, saj delam svez sok vsak dan ( korencek + pesa + voda); ampak prijateljica me tako pridno zalaga.

Zdaj sem v dilemi. Rada bi jo ponudila tudi svojim v avgustu, seveda v cimpristnejsi obliki. Bo do avgusta zdrzala v suhi hladni shrambi v podzemlju? Potem je ne bi niti zamrzovala. Najraje bi obdrzala kar tako.

Ima pa v primerjavi s kaksno kupljeno veliko vec barvila in je res okusna.

Lep pozdrav Babi

Babi, moja mama jo vedno zamrzuje, in sicer tako, da jo skuha (ne preveč – al dente ali pa še manj), jo nariba in spravi v rečke po porcijah. Taka rdeča pesa se hitro odtali in je enakega okusa kot sveža.

Pozdrav vsem,

mene pa zanima kdaj je rdeča pesa sploh “zrela” za pobrati z vrtička.

Se opravičujem, ker tako butasto sprašujem, vendar vzemite v zakup, da sem še “mlade in zelene sorte”…. Letos prvič vrtnarim.

Torej, kdaj pobrati peso?

Hvala za odgovor.

lp, Ana

Hej!

Zivimo ob morju in prijateljica jo ze pridno puli iz zemlje. Mogoce je v notranjosti kaj kasneje.

Jaz bi eno izpulila in jo skuhala za pokusino:) In ce bo slastna, je gotovo tudi za zrela!
Mlada je hitro kuhana – v ekonomu jo celo dam na luknjicast podstavek in samo spodaj malo vode, da se kuha v bistvu na pari.

Andi, jo bom nekaj shranila, nekaj pa dala v zamrzovalnik – pa se dela bo potem manj:)))

Lep pozdrav Babi

Tudi v notranjosti je že zrela, jo nekateri že veselo vkuhavajo :-)). Bi rekla da je malo odvisno tudi od tega kdaj si jo sejala – pri nas “prva runda” menda ni kaj prida ven prišla, zato je stara mama sejala še enkrat.

Sicer pa pojma nimam kako se to ve.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Babi, pesa se zamrznjena zelo dobro obnese in nič ne spremeni okusa. Za solato jo skuhaš skoraj do mehkega. Potem jo olupiš, počez narežeš na 2-3 mm debele lističe, ohladiš, dodaš malo olja, da je bolj voljna in embaliraš. Odtališ jo pri sobni temperaturi. Rok trajanja v zamrzovalniku je 10-12 mesecev.

Lep pozdrav!

Babi pusti jo v tej hladni kleti in vsake toliko pglej…če bo začela veneti,potem jo porabi…boljše je, če je klet malo vlažna,sicer se zelenjava hitro izsuši

Zdravo!

Pri rdeči pesi je pomembno, da je mlada, ker je starejša “žilava”. Jaz jo začnem puliti, ko jo je ostalim še “škoda”, vendar je ta najboljša. Vlagam jo, ko je srednje debela, nekaj pa je pustim “za vzorec” na gredi oz. njivi in jo uporabljam do jeseni. Res pa je, da se potem dlje časa kuha.
Upam, da se kaj pomagala. Podobno je pri korenčku, ki ga začnemo jesti, ko je čisto droben.

LP

Tudi jaz jo zadnja leta skuham ,naribam in zamrznem.Taka nam je bolj všeč ker jo kisaš po okusu in uporabljamo jo od jeseni do pomladi.lL.P

Tako!:)))

Hvala za vsa navodila:)

Nekaj jo imam v shrambi, kjer je tudi zabojcek vlazne mivke ( Jozetov nasvet – vlaga) – ta bo za sprotni sok.
Nekaj v zamrzovalniku – za avgust.

Tinkarca, prijateljica jo tudi pobere tako – zelo mlado, ki jo skuham kar na pari. Je zelo njami:)

Sicer ne mislite, da jo imam cele kupe; rada bi jo pa ponudila cimboljso:)

Lep pozdrav s soncne obale. Danes sem spet plavala in upam, da bo vreme nekaj casa drzalo!!! Babi

Jaz sem jo imela čez zimo spravljeno v vlažni mivki. Sem v Obi-ju kupila pesek za otroško igro (25kg stane okrog 500 sit) in v njem je krasno prezimila.
Mi je pa zadnje čase všeč pesa s krompirjem: peso okisam in vanjo narežem kuhan, olupljen in še topel krompir. Ko malo odstoji, je meni to najboljša solata.
LP S.

Simis, pa to je na Primorskem tudi obicaj:)))

Nona je vedno dala zraven kuhan narezan krompir, ki je kmalu dobil rdeckast nadih. Verjetno je imela pese manj in krompirja vec, pa si je tako pomagala:)))

Tudi meni je zelo vsec. Lep pozdrav Babi

Recept mi je dala kolegica iz Sela na vipavskem. Pravzaprav je bila čisto šokirana, ko sem ji rekla, da jemo peso brez krompirja!
LP S.

Hehe:)

Pa je krog sklenjen!

Pozimi imam rada kuhano zeleno (gomolj z listi), ki jo naredim v solati. Seveda je zraven tudi malo kuhnega krompirja. Dobro je toplo ali hladno.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close