Najdi forum

RDECA PESA

Prosim,ce mi lahko katera pomaga.Rabim recept in postopek za vlaganje rdece pese.Danes sem jo dobila in se mi niti sanja ne,kako jo naj pripravim.HVALA ZE VNAPREJ !

Hej! Ce ti katera prej ne odgovori, napisem kasneje; prav? Zdaj moram poskrbeti za kosilo:) Lp Babi

LEPO PROSIM !!

Malo sem pobrskala in našla naslednjo stran

O hrambi rdeče pese je bilo pred kratkim precej napisanega.

Hej! Recept za rdeco peso je enak kot si dobila po linku. Preberi tudi vsa navodila za pasterizacijo in obdelavo kozarcev- pomembno.
Nekateri priporocajo med rezene rdece pese tudi malo semen kumine ali janeza. Ce pa ne zelis okisane pese, zalijes samo s prekuhano slano vodo.

Tu poteka pasterizacija v pecici. Ce bi pa zelela v posodi z vodo na plosci, temperatura vode 98 stopinj ( tik pred vretjem), za litrske ozke kozarce 70 minut, za siroke nizke pa 80 minut.

Dobro opravi in lp Babi

meni je pesa včasih zavrela v kozarcu in sem že čisto obupala…..sedaj pa vedno vse kozarce obrnem ” na glavo ” in pustim, da se tako ohladijo in ni nobenih problemov več…

Lep dan

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

HVALA VSEM !!!!

Pa še o surovi rdeči pesi:
mene so v mladosti učili, da je treba rdečo peso vedno skuhati, pred kratkim sem pa slišala, da je užitna tudi surova pesa in še več, da le surova pesa vsebuje vse zdravilne učinkovine, ki jih pripisujejo pesi. Ali kdaj uživate surovo peso? Kako oziroma v kakšni obliki jo pripravite, poleg soka, ki je običajno omenjen?

Evo ti recept če še nisi vložila rdeče pese. Nič ne kompliciraj.

20 srednje velikih pes
3/4 l vode
1/8 l kisa za vlaganje (lahko je tudi domači kis)
10 dag sladkorja
5dag soli
iz te mase dobiš 4-5 kozarcev. jaz običajno vzamem dvojno količino za zalivanje.

Najprej peso skuhaj v rahlo osoljeni vodi. Ko je pesa kuhana jo odcedi in zalij z mrzlo vodo. potem jo olupi – kar z rokami potegni dol lupino, če pa je kje kaj poškodovana z nožem odreži.

Pristavi za mešanico s katero boš zalila peso. med tem časom ko to zavre, jaz peso naribam. Polovico tekočine polijem po pesi in dobro premešam, da pride tekočina med lističe pese. Preostalo tekočino pustim na ognju, da rahlo vre. Peso naložiom v kozarce – pazi da jih ne stlačiš preveč. Zalijem s kisom ki je vrel, zaprem s pokrovčkom in pokrijem s plahto. do sedaj mi še niti ena ni zavrela.

še nekaj: količino kisa lahko uravnavaš. če želite bolj kislo je dodaj še malo, če pa želite manj kisle pa dodaj mal več vode pa manj kisa.

Veliko uspeha!

Solata iz rdeče pese
Rdečo peso dobro operi, olupi, naribaj na rezance in dodaj kumino, sol poper, balzamičen ali jabolčni kis, bučno ali olivno olje. Premešaj in pusti malo stati,da se okusi prepojijo.
Dober tek in Lp absb

Taka solata je res super. Jaz sem jo pred kratkim prvič jedla iz surove rdeče pese z dodatkom naribanega korenčka…. Super!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close