rdeča pesa za zimo
Takole jo vlaga moja mami:
RDEČA PESA – VLOŽENA
Skuhaš, tako dolgo, da se olupi.
Ohladiš v vodi v kateri si kuhal.
Olupiš, narežeš (naribaš) zložiš v kozarce
Zaliješ z mešanico 1 l kisa 2 l vode, če želiš lahko dodaš par zrnc kumine.
Pokriješ, kozarce daš kuhati v posodo, da še enkrat prevrejejo (vreti cca 15 – 20 minut). Zaviješ v deko in pustiš, da se ohladi.
LP Dreja
Koliko soli in sladkorja pa je to – malo – na primer na liter pese? Je potrebno kis in vodo zavreti, ali samo zmešati in hladno naliti na peso. Če zavreti, vliti na peso vročo, toplo ali hladno?
Prosim za odgovore, ker tudi jaz tega še nisem počela, pa bi rada (pridelek pese nad povprečjem).
Lep pozdrav!
Jaz kuhano peso narežem, zavrem mešanico kisa in vode, sladkor in sol po okusu (probaj), notri srresem narezano peso, ugasnem ploščo, premešam, da se vse enakomerno segreje in takoj vroče naložim v kozarce, zalijem, zaprem in pod odejo, da se počasi ohladi (jaz dam v segreto pečico, da se do zjutraj počasi ohladi).
Lep dan!
Rdečo peso daj v plastično mrežasto vrečo ( v take kot je čebula ali krompir ) ter jo zakoplji v zemljo (na vrtu ). Zemlja naj bo preko vreče vsaj 10 cm. Vrh vreče priveži na količek, ki si ga predhodno zapičil v zemljo in ki označuje položaj pese, ko pade sneg.Ko peso rabiš odvežeš vrh vreče in iz nje z roko vzameš toliko pese kot jo rabiš.Na tak način lahko shraniš tudi korenje, repo, podzemno kolerabo in ostale korenovke. Tako imaš pri roki sveže pridelke celo zimo.
Zelo komplicirani recepti..Rdeča pesa mora ostati čvrsta, če so jo lahko je surovo, naj ostane v kozarcih vsaj trda, ne pa neka čobodra ala vložena zelenjava na način ETA Kamnik. Ko daš v ustih in ti ostane samo en zdriz, mehko med zobmi..Rdečo peso, vsaj jaz, kuham cirka 5 minut, ohladim, olupim dam v kozarce zalijem s 50-50 voda kis, lahko tudi več vode, žličko soli, 2 žlički sladkorja , malce mlete kumine, 2 stroka česna, pasteriziram 40′ v pečici na 75-80 in mi ostane tudi 2 leti v kleti…to je to..pa še žena me pohvali, tut to je nekaj
Danes jo pripravljam. Rdečo peso skuham, olupim, naribam. Posebej sem zavrela 0.5l VINSKEGA kisa, 1.5 l vode, žlico soli, žlico sladkorja. Prevreto prelijem po rdeči pesi, dodam kumino in pustim čez noč.
Jutri jo naložim v kozarčke in pasteriziram. Stoji tudi 2 leti, več pa ne vem ker jo prej porabimo.
Nam je odlična, ker nima okusa po kisu za vlaganje.
Forum je zaprt za komentiranje.