razlika med direktive in uredbo
Uredba ima splošen značaj in je v celoti zavezujoč pravni akt. V nasprotju z direktivami, namenjenimi državam članicam, in odločbami, ki imajo točno določene prejemnike, so uredbe namenjene vsem. Uredba dobi ob izdaji neposredno pravno veljavo v nacionalnih pravnih redih, se pravi, da ustvarja pravo, ki se nemudoma uporabi v vseh državah članicah enako kot nacionalni zakon in to brez vsakršnega posredovanja nacionalnih oblasti. Vsak nacionalni zakon oziroma določbe le-tega, ki morda nasprotujejo določbam uredbe, izgubijo svojo pravno veljavo oziroma uredba nad njimi prevlada.
Direktiva je pravni akt, namenjen večinoma vsem (lahko pa tudi posameznim) državam članicam, njen glavni cilj je približevanje zakonodaj. Direktiva zavezuje države članice glede rezultata, ki ga je potrebno doseči, vendar jim pušča izbiro pri sprejemanju oblike in sredstev za uresničitev ciljev Skupnosti v okviru njihovega notranjega pravnega reda. Če države članice direktive ne prenesejo v nacionalno zakonodajo ali jo prenesejo v nepopolni obliki ali z zamudo, se lahko tisti, ki so predmet sodne obravnave, nanjo neposredno sklicujejo pred nacionalnimi sodišči.
ne da ni dobro razloženo, ampak JAZ ne razumem! namreč učim se za SI in je toooooliko enih info, toliko piflarije, da vse zamešam. mislila sem, da imam “vse” v zapiskih in me je to vpr. zmedlo, ker sem ga prvič slišala. član komisije ne bo isti, ampak č sem že tko daleč, sem rekla, da bi rada izvedela še to, če me slučajno vpraša. ampak ne v smislu, da bi se piflala na dolgo in široko, ampak nekaj preprostega, stavek, dva, da bodo videli, da se mi vsaj malo sanja…
Uredba velja. Brez da se karkoli drugega zgodi, je že v pravnem redu držav članic. Direktiva pa je v bistvu navodilo, da morajo države članice nekaj urediti. Skratka, države članice morajo na podlagi uredbe sprejeti ustrezno zakonodajo.
Ne vem, kdo sedi v komisiji. Če pravniki, priporočam piflanje definicij.
Da še jaz razložim, sicer je kisla smetana zelo strokovno, mogoče bom jaz bolj enostavno:
Uredba Sveta, Komisije,.. vstopa v pravni red vsake države članice, kar pomeni, da velja neposredno, je enakovredna zakonodaji državi članice.
Direktiva pa daje zgolj smernice državi oz. določa kaj naj bi se doseglo, cilj. Kakšno pot pa izbere država za dosego tega cilja je pa njena odločitev. Direktiva se mora prenesti v nacionalno zakonodajo države in šele s sprejemom v zakonodajo države ima svojo moč. Direktiva na ozemlju posamezne države sama po sebi nima nikakršne moči, medtem ko ima uredba popolno zakonodajno moč.
Upam, da sem razložila bolj preprosto – nisem pravnica, delam pa na mednarodnem področju.
Forum je zaprt za komentiranje.