raqlet-???
Hej,
jed se v izvirniku imenuje “raclette” in najdeš kar veliko zadetkov na netu.
Bi ti kakšnega pripopala, pa jih imam vse v francoščini… (ponavadi bolj malo ljudi zna francosko, pa potem sploh ne popam takih linkov). Aha, tale je pa angleški:
(tam na vrhu izberi črko E za angleščino)
Sicer pa se pravi sir imenuje “Raclette”, od tod tudi ime. Je pa se originalno s kuhanim krompirjem, kislimi kumaricami in koščki slanine (mah, ne vem, če je to slanina, jaz temu rečem kar lardoni)….
Pa fuuul je dobro, če sirček malo zapališ, sam kaj ko je dobiti ta sir pri nas cel podvig…
Tudi jaz sem ga imela čast poskusit v Švici lani in bil mi je zelo všeč, če se ti zahoče ga lahko dobiš v Kamniku (bistroju), drugače pa se kupi sir prav za Raclette, imaš več verzij od milih do močnih in različnih proizvajalcev, je pa res, da ta sir ‘smrdi’ ko je v nesegretem stanju (saj naši familiji), ko ga pa segreješ ni nikakršnih vonjav in je super okusa, jaz ga uporabljam (ko ga imam) za razne tolste, tudi pizzo……..najlaži ga dobiš čez mejo (avstrija, nemčija…)
Pri nas se sir dobi včasih v Sparu in v Leclercu. Poznajo ga tako Francozi kot Švicarji. Tam jih najdeš pakirane v raznoraznih oblikah in vrstah, seveda. Pri nas ga pojemo v trenutku. Jemo pa ga prav tako, kot je opisala MayaM. S kuhanim krompirjem v oblicah, na zgornjem ražnju se popeče slanina, mi včasih tudi kaj morskega ali pa zelenjavo (kot na žaru) – samo da je potem treba malce več časa počakat, da je to gotovo. Spodaj pa se ti topi sir. Joj, se mi ga je spet zahotelo.
Mateja
Zadnji sir za raclette sem kupila pred kakim mesecem v Leclercu – cena “sitnica” – 3400 SIT za kg. Je bil pa tisti pravi od velikega hlebca. Pri nas pekač za raclette obvezno potuje z nami tudi na smučarijo. Sir zapremo na balkon do uporabe sicer se po parih dneh vsi začnejo spraševati kdo je dal umazane štumfe na radiator. K raclette paše tudi vloženo sadje (še posebej hruškov kompot), na zgornjo ploščo pa običajno dajemo koščke svinjske ribice, piščančjih prs in purana, pa na rezine narezane surove šamipnjone. Odlično je, če ti kdo lahko iz Švice ali Francije prinese mešanico začimb za raclette (v bistvu gre za mešanico poprov, muškatnega oreška in najbrž še česa). Tudi našo familijo so s to dobroto okužili na obisku v Švici. Je pa to kar močna – zimska hrana, saj poleti nikomur ne paše kaj dosti.
Pekači se dobijo tudi že pri nas, je pa to odlična ideja za rojstne dni – vse lahko pripraviš v naprej in lahko potem mirno sediš z gosti za mizo – podobno kot pri fondiju.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.