rak na dojki
http://med.over.net/forum5/list.php?26
Tukaj imaš forum , pa si preglej odgovore ali pa vprašaj.
Mene pa nekaj zanima, ne zatipam nič, čutim pa že dalj časa- nekaj mesecev, bolečino v levi dojki. Bolečina se pojavi le, kadar se dotikam kakega predmeta ali če spim na trebuu. Bolečina je zelo neugodna, zoprna.
Razmišljam, da bi obiskala zdravnika. Kam moram najprej? H ginekologu, ali lahko tudi k osebnemu zdravniku?
Obstaja več vrst raka na dojki, eni imajo boljšo prognozo (hormonsko odvisen), drugi slabšo (vnetni, trojni negativen)..vse je odvisno tudi od agresivnosti in osebe same, stadija…itd, Jsz sem imela bulico pod pazduho in me ni nič bolelo (december 2013). Zdravljenenje ni boleče, edino vbodi igel, slabosti po operaciji, reakcije po obsevanju, okrevanje po operaciji. Od raka dojke se ne umre….umre se, le je ta rak šel naprej v metastaze ( pljuča, kosti, jetra, možgani, druga mehka tkiva)…..v nekaj primerih se to zgodi….lahko tudi 3, 10, 15, 20 let po prvi diagnozi…pri nekaterih nikoli. Moja sestrična je že 25 let zdrava in moja sošolka po 14 letih in tudi veliko drugih, ki jih osebno poznam iz Europe donne…..skratka ne smemo se ubadati s tem kaj bo, ampak živeti naprej polno življenje.
Ko končaš kemo, obsevanje, biološko ( hormonski rak her2 pozitiven)….ti pač nobeden ne more zagotoviti, da si ozdravljen, pač imaš najprej preglede na 4 mesece, potem na pol leta, kasneje enkrat na leto…..te pretipajo, daš kri, povprašajo če kaj boli….. če je vse o.k, si pač prost do naslednjega pregleda. Nič se ne da napovedati.
Pri hormonsko odvisnem raku je naprimer preživetje 5 let kar 93{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}….torej jih pred petim letom po diagnozi umre le 7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, pri hormonskem raku je seveda možnost ponovitve. Pri trojno negativnem je tako, da če si par let o.k, z dobrimi izvidi se bolezen ne ponovi več.
Glede na vse zdravniki ne morejo dati odgovora ker lahko 3 osebe z istim tumorjem in razširjenosti (metastazami)..živijo različno…..ena 2 leti, ena 5 let, tretja 10 let…vse je odvisno od imunskega sistema, kako zdrava je bila oseba prej, kako je psihično stanje…kako prime vzdrževalna kemoterapija.
Upam, da sem ti odgovorila vsaj malo na vprašanja.
Pred leti sem imela boleco bulo pod pazduho, ni bilo nic.
Potem sem imela bolecine v dojki, pod pazduho, v roki, pod pazduho in v roki so minile, ostale v dojki, diagnoza: zleze se kepckajo, kot pred menstruacji npr., pac znak predmenopavze.
Ce kaj zatipas ali opazis kaksne spremembe, takoj zdravnik! Ne razumem, kaj cakate?! K zdravniku grem le, ko ne morem iz postelje, ampak za take stvari pa res ne cakam!
Glede zdravljenja, je pa vse zelo odvisno od telesa, kako se odziva, vsak posameznik po svoje, ni nobenega pravila.
Forum je zaprt za komentiranje.