Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Rad bi vedel, kaj lahko naredim na preprost in hiter način, pa da je zdravo in ne rabim cele gore raznih pripomočkov

Rad bi vedel, kaj lahko naredim na preprost in hiter način, pa da je zdravo in ne rabim cele gore raznih pripomočkov

Rad bi vedel, kaj lahko naredim na preprost in hiter način, pa da je zdravo in ne rabim cele gore raznih pripomočkov – imam štedilnik, lonce in kuhalnico – drugega nič. Hrane ni problem nakupiti, ad bi pa imela v premajhni kuhinji celo goro raznih rekvizitov, to pa ne gre. Žal.

Brez vsakega pripomočka lahko skuhaš praktično vse. Mikser, mešalnik so samo pripomočki, ki ti nekoliko olajšajo delo (in podaljšajo čas pranja:) ). Mirno pa lahko čisto vse narediš ročno.

Tako, da sveže sestavine, lonec, nož in deska za rezanje in lahko skuhaš vse kar ti pride na misel. Za zdravo pa velja, da ni preveč predelano in da je hrana seveda raznolika.

osnovne stvari, ki jih rabiš so
par skled različnih velikosti
lonec
ponev
dober nož ali dva
deska za rezanje
metlica za stepanje

če pa misliš še kaj speči, pa rabiš še samo pekač, spatulo za postrganje, kak model in to je to

Kupi si še kak vok ali ponev, da bo lažje. Vok je zelo priročen za kuhanje vsega v eni posodi, ker se ne prijema, skoraj ne rabiš maščobe. Razne mehiške jedi so fajn za to. Za tortilje rabiš nekaj sveže zelenjave in dodaš še nekaj tiste iz konzerve, da gre hitreje. Ne rabi biti mehiško, jaz vržem noter kar zelenjavo, ki jo imam doma, in podušim. Potem kitajske jedi so tudi hitro. Razne mineštre in golaži vzamejo mogoče malo več časa, a si jih lahko skuhaš za dva dni. Kak sataraš. Šmorn ali palačinke za eno do dve osebi se da kar z vilico zmešat. Mleto meso je tudi hitro. Vse to bo zdravo, če kupiš domače in delaš vse od začetka, torej nič vnaprej pripravljenega. Pa manj mastno.

Skoraj vsa zelenjava se da narediti na preprost način. Najbolj zdrava je domača, ker veš s čim si gnojil, da ni dodanih kakšnih strušenih škropil. Na hitro in brez nekih vrhunskih kuhinjskih pripomočkov narediš tudi makarone. Polivke so lahko mesne, zelenjavne. Vse to je tudi hitro pripravljeno.

Kadar nimam časa, si delam makarone z zelenjavno omako- če mi paše meso najprej na čebuli popražim na koščke narezana puranja prsa, če ne ta korak pač izpustim, nato dodam poljubno zelenjavo, pri čemer pazim na vrstni red (npr korenje pražim prvo, ostalo kasneje). nato dodam paradžnikove koščke iz konzerve in vodo (razmerje je odvisno od tvojega okusa) in kuham prb. 15 min, vmes dodam poljubne začimbe, če mi zapaše dodam česen, včasih na koncu dodam še žlico kisle smetane in omaka je narejena. Vmes dam kuhati že testenine in tako imam v 20minutah pripravljeno božansko kosilo.Piščanca včasih zamenjam s tuno, ponavadi pa naredim kar samo zelenjavno omakco. Fajn je, ker dam vsakič drugo zelenjavo, zadnje čase sem nora na bučke, včasih brokoli, cvetačo, ponavadi naredim kar mešanico “pospravimo hladilnik” in v omako vržem vse vrste zelenjave, ki jih imam pri roki. V glavnem, eksperimentiraj, skoraj zagotovo ne moreš preveč “sfalit” 😉 aja, pa moj najljubši: najprej dam kuhati olupljen krompir, nato na čebuli prepražim koščke piščanca/purana, dodam na kose narezane bučke, vse skupaj zalijem s paradižnikovimi koščki in vodo v razmerju prb. 1:3, dodam sol, poper, baziliko in v zaprti posodi omako kuham 20min, po potrebi vmes dodam vodo. Ko se skuha krompir, odstavim tudi omako in vanjo zamešam še žlico kisle smetane. Krompir narežem na kose in dodam omako in v manj kot pol ure imam skuhano najljubše kosilo 🙂 Pripomočki: dva lonca, nož, “dilca”.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close