Rabim žensko, ki je močna – pomen??
No ti itak vse veš, (sem za hipec pozabila) film je bolj za ronko in it, ki sta tako zapeli s tem nasiljem. Je pa res, da ga jaz, kakršnega onidve opisujeta, ne poznam. Lahko seveda zdaj pišem, da česa takega ne bi nikoli dopuščala ali kakšne podobne prazne fraze v tem stilu, pa sem se v svojem življenju naučila, in to ne samo teoretično, da so take špekulacije do konca nesmiselne da ne rečem ošabne.
Pravzaprav tudi ni fizičnega nasilja brez psihičnega, medtem ko psihično menda lažje eksistira samo zase (je očitno dovolj).
Sem celo skužila, se opravičujem. Namreč pomislila sem že, da ste me blokirali, ker ste zamerili, da v zadnjih dneh nisem nič pisala. Saj ne da nisem utegnila, če bi se potrudila, bi mi pač uspelo napisati kako sporočilce, ampak prav zares sem malce pozabila na mon forum. Ja, se tudi zgodi.
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]
Razlogi so lahko različni. Prva so naša pričakovanja. Lahko, da so v nekem trenutku previsoka glede na situacijo. Verjetno nikoli ne poznamo, razumemo vsega ozadja, ki se dogaja v glavi nekoga drugega, zato pogosto sklepamo po svoje, torej po svojem načinu razmišljanja. Iz tega si potem tudi ustvarimo večja pričakovanja in se nam zdi že skoraj samoumevno, da bi nam jih drugi morali uresničit. In ko nam jih ne, smo lahko hudo razočarani, saj ne razumemo, kako nam nekdo ne more izpolnit tako “preproste” želje. Če nismo dovolj razumevajoči do drugega, seveda pride do razočaranja, ki pripelje do jeze, ki lahko pelje do različnih stopenj nasilja. Če pa se poglobimo in poskusimo razumet tudi (običajno) partnerja in če mu zaupamo, spoznamo da smo si ljudje precej različni, ko gledamo na neko isto stvar. Vedno obstaja utemeljen razlog, da nam nekdo želje ni uresničil. Vprašanje je le, ali smo ga pripravljeni poiskat in razumet.
Kdor na to ni pripravljen, običajno sproži nasilje, ker od nekoga, ki bi te naj imel rad, pač pričakuješ, da ti tako “preprosto” željo izpolni. Če ti je ne, lahko to razumemo napačno, kot da nas nekdo zavaja, izkorišča, ima za norca in če to verjamemo, smo seveda “upravičeno” jezni nanj. Iz nerazumevanja se torej rojeva nasilje.
Res dobro napisano. Zaradi občutka fizične premoči, natančno tako. In ti občutki so zelo zelo varljivi. Nekateri moški so fizično veliko šibkejši, ko bi na primer lahko plavali v morju, ki ima pač kako stopinjo manj kot 33 ali na primer ko bi žrtvovali nekaj nekaj svojih mišic počivalk in šli v gore. Poznam nekaj takih, so pa v teh svojih prepričanjih toliko psihično močnješi, da jim jih niti s svojim vzgledom verjetno ne bi uspela spremeniti. Vsak ima pač nekje svoj manjek, oziroma matematično gledano, asimptotično mejo 🙂 🙂
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]
Ravno to je tisto, kar sem hotel poudariti…Da ne moremo vedeti, kako se bomo obnašali v neki situaciji. Še posebej, če je za nas nova.
Pa veš, da tebi nič ne zamerim. 🙂
Jaz tudi nisem noben mišičasti mačo….Zato nisem bil nikoli dober za tiste ženske, ki so iskale takšne tipe, ki bi jim nudili fizično zavetje….
Bolj sem bil bližje tistim, ki so iskale čustveno zavetje, oporo in tolažbo….
Še en predsodek. Kako lažje bi bilo, če bi si priznali, da rabimo pomoč in dopustili, da nam kdo z vodenjem le to ponudi.
Vidva z Markom bi nas lahko vodila!??? :)))) IT je ono, tisto instinktivno, živalsko, zato nas mora voditi predvsem EGO in če si človek visokih moralnih načel menda tudi SUPEREGO do določene mere, ker v ekstremih se stika pravzaprav z ONIM. 🙂
Zato, ker vsi posplošujete in trdite, da je oseba sama kriva zato, da je v zvezi z nasilnežem. Jaz pa trdim, da marsikatera oseba nima možnosti izbire.
Ronka…Zakaj vedno, ko te spomnim na soodgovornost ženske, začneš omenjati otroke, pa druge primere, kjer oseba nima možnosti izbire ?
Hočeš povedati, da je ljubezen neka loterija ? Če se je ženska zaljubila v moškega, ki je nasilen, da je pač imela smolo ?
Tiste, ki pa imajo rade nenasilne, pa imajo srečo ?[/quote]
A danes je kaj manj nasilja? A nismo govorili ravno o nasilju, ki se dogaja sedaj, danes?
Ja, Marko, manj nasilja nad ženskami je, če govorimo za področje zakonskih parov. Mlajše ženske smo večinoma zaposlene. Pojdi ven na teren in boš ugotovil, da je nad starejšimi ženskami več nasilja kot nad mlajšimi. Večina nasilja v razmerjih mož-žena je takih, da je žena brez službe. Če ima ženska službo, lahko dosti lažje da moža na čevelj.
Govorim iz prakse, ne iz teorije.
In vendar gre na bolje potem, Ronka, a ne? Saj v tem je smisel, a ne? Čeprav prav zares dvomim, da je to res v splošnem. Manj je mogoče fizičnega nasilja moških nad ženskami, po vsej verjetnosti pa ni manj psihičnega nasilja žensk nad moškimi, in psihičnega nasilja nad obema spoloma s strani naše čudovite družbe.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Ja, gre na bolje, v nekaterih stvareh :). Zdaj tudi ni več tako čudno, če se ženska loči od nasilnega moža (sicer na podeželju še vedno postrani gledajo ločenko, ampak večina ljudi pa sprejema ločitev). Pa tudi vse več se govori o tem tako, da se ženske zavedajo, da jim ni potrebno prenašati nasilja.
Psihično nasilje je pa drugo, to se pa žal prepogosto sploh ne smatra za nasilje. Je pa zelo pogosto, v družinah, v službi, šoli. Reicmo med otroki v šoli je izredno pogosto pa nihče ne ukrepa.
In vendar gre na bolje potem, Ronka, a ne? Saj v tem je smisel, a ne? Čeprav prav zares dvomim, da je to res v splošnem. Manj je mogoče fizičnega nasilja moških nad ženskami, po vsej verjetnosti pa ni manj psihičnega nasilja žensk nad moškimi, in psihičnega nasilja nad obema spoloma s strani naše čudovite družbe.[/quote]
Ronka, midve morava nujno začet v gore hodit, da boš uspela videti še kaj drugega kot nasilje. Saj bi ti še napisala, da rabiš tipa, samo potem se bo kdo našel in napisal, da to pišem zato, ker meni manjka… pa mi sploh ne 🙂 :))))… sem zadnjič šla z nekom malo v skalce pa me je že prepričeval, da nad 1000m ni greh, kar naj bi veljalo za 2000m?? 🙂 :))))
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Brez skrbi, ne vidim povsod nasilja. Samo tema je v to smer.
V hribih sem pa tudi kar dosti :).
Ronka, midve morava nujno začet v gore hodit, da boš uspela videti še kaj drugega kot nasilje. Saj bi ti še napisala, da rabiš tipa, samo potem se bo kdo našel in napisal, da to pišem zato, ker meni manjka… pa mi sploh ne 🙂 :))))… sem zadnjič šla z nekom malo v skalce pa me je že prepričeval, da nad 1000m ni greh, kar naj bi veljalo za 2000m?? 🙂 :))))[/quote]
Zelo lahko je nekaterim govoriti kako bi, ce bi, da bi in ves ostali bla bla bla … dokler nisi v situaciji, ko te nekdo psihicno j*b*e v mozak in se fizicno zanasa nad tabo.
Jaz osebno nisem se imela opravka z nasilnezem in upam, da tudi ne bom imela, ce pa bo kdaj prislo do tega, hkrati upam, da bom dovolj “mocna”, da se bom umaknila stran.
Poznam pa osebo (gre za mojo dobro prijateljico), ki pa je imela opravka z nasilnezem. In ne, ni je zacel pretepat 5min po tem, ko sta se spoznala. Na zacetku je bil zlati super boy, tak da bi si ga vsaka mama zelela za svojo hcerko, priznam, vsem nam je bil vsec kot clovek … privlacen, uglajen, lepo se je obnasal.
Nasilje se je zacelo pocasi … najprej vrebalno, v stilu ponizevanja in psiholoskega unicevanja osebe. Osebo prepricas, da je nicvredna, da je grda, da ce nisi z mano itak ne bo nihce s tabo … to je trajalo kake dve leti. Pa tudi ni trajalo non stop. Bila so dobra obdobja in prisla so na zacetku kratkotrajna “crna” obdobja. In po teh (na zacetku “le” verbalnih izpadih), mu je bilo vedno zal. In jo je preprical, da je to v njeno dobro. Zunaj je pa kazal podobo perfektnega partnerja.
Nato je ona zanosila (otrok ni bil nacrtovan), pa sta se skupaj pogovorila in odlocila, da otroka obdrzita. Celo njeno nosecnost in prvo leto otrokovega zivljenja je bilo super. Nobenega izpada, nic od nic.
Po nosecnosti je izgubila sluzbo in njemu je kar prevec pasalo, da je ostala doma (izgovor – vsaj ne bo treba placevati vrtca pa se z otrokom bos bila).
Potem pa se je zacelo … najprej v stilu kako si debela, kako si grda, nobenemu nisi vsec, noben te noce niti pogledat … v glavnem jo je psiholosko popolnoma zlomil. Iz vcasih samozavestne in vesele osebe, je nastala popomnoma nesamozavestna, nezaupljiva in bojeca oseba. Zacel ji je z groznjami v stilu, da ce ne bo po njegovo, jo bo zapustil in kdo jo bo sploh se hotel … grdo in debelo mater samohranilko brez sluzbe.
Nato pa je prislo do prvega udarca. Razlog? Za kosilo je pripravila jed, ki mu ni bila po godu in ko sta se prerekala glede tega, jo je naenkrat udaril.
Zakaj takrat ni odsla stran? Ker mu je bilo tako zelo zal, celo zjokal se je, obljubil da tega nikoli vec ne bo naredil, da si bo poiskal strokovno pomoc. S casom pa so se ti verbalni in tudi vedno pogostejsi fizicni izpadi stopnjevali.
To je trajalo enih 5let, dokler ji ni enkrat bilo dovolj. Ko je dobila socialno stanovanje, ga koncno lahko zapustila, spakirala, vzela otroka in odsla.
In ceprav sva bile (sva se vedno) dobre prijateljice, in ceprav sem vedela, da nekaj ne stima v njuni zvezi (jaz sem mislila, da gre za obicajne probleme v zvezi), se mi niti od dalec ni sanjalo, da je situacija tako huda. Pa tudi drugi njeni prijatelji niso nicesar vedeli, ker ni nikomur nic povedala. Pa tudi ce smo jo kdaj kaj vprasali glede tega (ker razlika v obnasanju je bila ocitna), je vedno govorila, da je vse v redu, da ni nic narobe, da je le utrujena.
In vsi ki pravite, da ima zenska vedno moznost, da se umakne, ce jo moski pretepa … kam pa? A naj gre z otrokom zivet pod most? Brez sluzbe in drugih dohodkov?
In to, da moski tepe zensko in zven trpi … ja, ubogi no.
In ce ima zenska moznost, da gre stran … moski ima tudi to moznosti. Nikjer ne pise, da mora ostat toliko casa, da mu popolnoma popustijo zivci in zacne pretepat svojo zeno/punco.
Saj vsi vemo, da so v zvezah in zakonih vzponi in padci. Da se skregamo, si recemo tudi stvari, ki jih ne mislimo resno, stvari, ki jih kasneje obzalujemo … ampak vsakdo (ne glede na to, ali gre za moskega ali zensko) ima, preden dvigne roko nad nekom, moznost da se obrne in gre stran (za vedno ali pa le za cas, da se ohladi).
Forum je zaprt za komentiranje.