Rabim žensko, ki je močna – pomen??
Ja, morda se ga bo nekoč rešila. Ko bo dovolj pretprela, bo začela sprejemat drugačne odločitve v življenju. Take, ki ji bodo prinesle ljubezen in spoštovanje.
Kot prvo: treščila bi ga nazaj, kot drugo: takojšna razveza.Samo jaz imam to možnost: zato hodim v službo, imam možnost preživetja brez moža.
Ja, res je. In to velja za oba. Torej, ne meči krivde samo na nasileneža, ampak tudi na prejemnika nasilja, ki se temu ne umika. Kaj bi ti storila, če bi te mož udaril?[/quote]
Ronka…Ti razmišljaš točno tako, kot neka ženska, ki je žrtev nasilja.
Hočem povedati le to, da ne pričakuj, da se bo svet spremenil, če sami ne bomo naredili nič.
Imaš dve možnosti….
Začneš delati na sebi in si zvišaš samospoštovanje in samozavest…
Ali pa čakaš, da boš spoznala pravega moškega, ki te bo cenil….
Za nasilneže pa naj poskrbi država…Ali kdorkoli že….
Dokler bomo drug drugega obtoževali, ne bomo rešili problema.
Ja, res je. In to velja za oba. Torej, ne meči krivde samo na nasileneža, ampak tudi na prejemnika nasilja, ki se temu ne umika. Kaj bi ti storila, če bi te mož udaril?[/quote][/quote]
No, s tem si odgovorila na vse. Cela debata je bila nepotrebna. Vsaka ženska ima to možnost. Če ne zdaj, pa malo kasneje. Poglje, otrok tud mora nekaj krat padit, se udarit, da spozna, kaj je varno in kaj je nevarno za njega. Enako je z odraslimi. Nekdo pač potrebuje več “padcev”, da to spozna, drugemu je dovolj eden, tretji pa se izgone že prvemu na podlagi logičnega predvidevanja ali pa zrelega razmišljanja recimo.
Če praviš, da sem pameten, mogoče pa ti ne razumeš. 😉 Saj pravim, da nekdo potrebuje več padcev. Nismo vsi enako dojemljivi in odgovorni. Ogovoren je treba najprej postat. Prej, ko postaneš, odgovoren, manj trpiš. Enako je s to tvojo zgodbo. Je bila pač vzgojena v nepravem okolju. In tako je z vsemi.
Da nadaljujem zgodbo te nesrečne sosede. Njena hčera se je naučila nekaj ob očetu nasilnežu, ki je pretepal njo in njeno mamo: nikoli ne smem dovoliti, da se mi to zgodi in je ob starosti 15 let takoj šla v službo (njena mama ni imela možnosti, da bi dobila službo). Da je imela svoj denar, da je lahko šla na svoje. Poročila se je s pijancem, tako kot njena mama, spet napaka. Ampak možnost je imela popravit napako: imela je svoj denar, svojo službo in se je ločila in šla na svoje ter prekinila krog nasilja.
A če pa nimaš za jest, se pa lahko kar prodaš enemu tipu, da te bo vzgajal in fujtral? A ni to neodgovorno in na nivoju otroka? Prepustila se je istemu vzorcu, ki ga je bila deležna pri vzgoji. Ker se iz izkušenj še ni dovolj naučila. Smisel življenja je ravno priti do pravih spoznanj, da dosežemo osebno zadovoljstvo.
In torej je sama kriva, da se ji je dogajalo kar se je?
Da ji je umrla mama, da je je namesto 8 let v OŠ preživela le 4 leta šolanja ostala 4 leta pa v vojni, da ni imela možnosti službe, da je bila kot otrok ves čas zatirana.
Če praviš, da sem pameten, mogoče pa ti ne razumeš. 😉 Saj pravim, da nekdo potrebuje več padcev. Nismo vsi enako dojemljivi in odgovorni. Ogovoren je treba najprej postat. Prej, ko postaneš, odgovoren, manj trpiš. Enako je s to tvojo zgodbo. Je bila pač vzgojena v nepravem okolju. In tako je z vsemi.[/quote]
Ja..ČE….
Ko boš imela kakšnega in bila z njim srečna in zadovoljna…Brez žaljenja, varanja in podobno…..Potem boš lahko rekla, da ne razmišljaš kot žrtev.
Dokler pa si sama, pa ne moreš tega trditi.
Zato, ker nisi v odnosu in večina tvojih podzavestnih vzorcev sploh ne pride do izraza.
Lahko je biti pameten, če nisi v takšni situaciji…Kot tisti, ki so brez otrok, pa pametujejo, kako bi oni delali, pa vzgajali….
Ronka, ne bom več ponavljal, da so otroci druga zgodba in da nimajo možnosti se umakniti nasilju in prosim ne delaj se neumno, kot da tega še nisem poudaril. Kar sama melji dalje to brozgo.
Marko, lahko bi obtoževal to hčero, ker ona se je rodila v boljši svet, v svet, kjer je imela možnost službe, če bi ostala pri pijancu. Njena mama ni imela izbire. Ni mogla popravit napake in it stran od pijanega nasilneža. Rabila je pomoč pa je ni dobila. Vse kar je dobila od okolice je bilo to, da so bile ločenke osovraženke, da niihče ni želel stikov z ločenimi ženskami. Sama ženska s štirimi otroci brez vsega. Ko je bila vdova je pa bila izločena, ni dobila pomoči, ker je bila kot samska ženska nevarna okolici, ker bi lahko speljala kakega moža. K sreči so bili takrat otroci kolikor toliko veliki, da so lahko pomagali pridelovat hrano na kmetiji, delat drve in podobno.
Ronka mislim celo, da če bi ti padla v situacijo nasilja, ga ne bi znala preprečit, tako kot si tule opisala. Ker tvoje razmišljanje tukaj je zelo neodgovorno. Temelji na jamranju in ne dejanjih. Dejanja, pa so vedno posledica našega razmišljanja.
Robi, nisem nemočna ženska. Veš, da smo v šoli imeli vedno nasilneže, ki so pretepali mlajše od sebe? Vedno sem treščila nazaj.
Marko, kot sem rekla: sita vrana lačni ne verjame, upam, da veš, da te imam za sito vrano.
Ja..ČE….
Ko boš imela kakšnega in bila z njim srečna in zadovoljna…Brez žaljenja, varanja in podobno…..Potem boš lahko rekla, da ne razmišljaš kot žrtev.
Zato, ker nisi v odnosu in večina tvojih podzavestnih vzorcev sploh ne pride do izraza.
Lahko je biti pameten, če nisi v takšni situaciji…Kot tisti, ki so brez otrok, pa pametujejo, kako bi oni delali, pa vzgajali….[/quote]
Marko, kot sem ti že nekje napisala: nisi ravno dober psiholog :).
In verjetno nisi v ravno idealnem razmerju, ker če bi bil, ne bi toliko časa preživel tu gor. Znaš pri sebi stvari urediti?
Jaz vsaj priznam, da nimam vse urejeno tako kot bi si želela. Veliko ljudi pa tu gor delujejo kot, da so popolni, da vse vedo, vse obvladajo, se znajdejo v svojih razmerjih pa so namesto s partnerji oz. partnerkami raje na MONu v družbi takih kot sem jaz :). Gliha vkup štriha.
Robi, tole si mi napisal.
Ja..ČE….
Lahko je biti pameten, če nisi v takšni situaciji…Kot tisti, ki so brez otrok, pa pametujejo, kako bi oni delali, pa vzgajali….[/quote]
In kdo si ti, da lahko ocenjuješ, kdo je dober psiholog? Posebej potem, ko priznavaš, da stvari nimaš pošlihtanih. JE dober tisti, ki ti piha na dušo in se v vsem strinja s tabo morda? Če boš šla na obisk h kakemu psihologu, tega ne boš deležna, to ti kr povem. Sicer pa nikoli nisem rekel, da sem dober psiholog.
Ja, znam pri sebi stvari uredit in se tudi urejajo po mojih predstavah. Moja teorija temelji na popolnosti, priznam. V praksi pa se ji le poskušam čim bolj približat. Popoln je pa tako ali tako vsak posameznik zase, z vsemi “napakami” seveda. Tudi ti si Ronka.
Jaz nisem nikjer nikoli napisal, da imam vse tako urejeno, kot si želim.
A je potem razlog, da ne smem podati svojega mnenja o neki zadevi ?[/quote]
med mnenjem in soljenjem pameti je tanka črta……….
v kolikor nekdo deli nasvete o idealnem partnerstvu (zgolj primer) – sam pa doma tako nima, potem bi recimo, če bi kaj bilo na teh njegovih besedah te verjetno najprej sam uporabil za domačo situacijo
res je pa tudi, da je vedno lažje druge spreminjat kot sebe – izpadeš pameten, pa nič se ne rabiš mučit……
Forum je zaprt za komentiranje.