Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Quiche (kiš)

Quiche (kiš)

Kakšen recept imate za to pito in s čim vse jo polnite? Se lahko je tudi hladna?

Uh, upam, da bo kak dober predlog.

Ja, ful dobri so tudi hladni – v Parizu sem jih jedla vsak dan, razno razne, tople, hladne, mesne, zelenjavne … ma res super zadeva. Enkrat kupila v Leclercu, pa mi sploh niso bile okej.

Testo: kolikor je moke (npr.200 g), daš polovico hladnega masla (npr. 100 g), sol po okusu (npr. 1/2 žličke) in hladne vode po kapljicah toliko, da se masa sprime. Maslo z nožem “seckaš” med moko na čim bolj drobne koščke. Soliš, na hitro pogneteš in po kapljicah (oz. malih žličkah) dodajaš mrzlo vodo, dokler ne nastane kepa. Delaš čim bolj hitro, da se testo čim manj segreje. Zaviješ v folijo ali v vrečko in pustiš ene 1/2 ure do uro v hladilniku. Potem lahko razvaljaš in položiš v namaščen pekač, lahko pa kar v pekaču razporediš s prsti (potiskaš od sredine proti robu). Imeti moraš za kakih 1/2 cm testa na dnu in po robu navzgor, rob pa visok kake 3 cm. Količine v oklepajih so za 4-oglat pekač velikosti za potico, drugače pa malo preizkušaš in malo prilagajaš na velikost svoje posode.

Preliv: pribl. 3 dl kisle smetane, 3 cela jajca, sol in poper. Preliva mora biti toliko, da je do roba testa oz. do vrha nadeva. Količina je pa dosti odvisna od tega, kaj je v nadevu in koliko prostora ostane vmes.

Nadev: kar ti pade na pamet. Original je s kockami sira in šunke, lahko pa je npr. s cvetki brokolija, kockami korenja (tega je dobro prej za 2 do 3 minute popražiti), s cvetačo, porom, grahom… skratka katero koli zelenjavo, ki ne postane preveč pocasta (kot npr. bučke ali paradižnik). Lahko je tudi katero koli meso (prej toplotno obdelano), tudi kaki ostanki pečenke na primer… Pač odpreš hladilnik in kar not najdeš, narežeš na primerne koščke. 🙂 Zmešaš s kockami sira in razporediš v pripravljeno testo. Preliješ s prelivom in pečeš rajši bolj počasi (180-200°). Čas pečenja prilagodiš velikosti pite in se ravnaš malo po barvi. Pečeno pustiš par minut stati, da se nadev umiri. Lepše se reže ohlajena in je tudi dobra, lahko se pa tudi potem pogreva v mikrovalovki.

jaz ponavadi kupim že pripravljeno testo v leclercu (krhko). Za nadev pa mi je poleg gori naštetega zelo všeč tudi blitva+losos, špinača, koromač (+jajc, kisla smetana, sir, skuta) edino kar je treba paziti, da zelenjava ne spusti preveč vode.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close