PVC ali lesena okna?
V stanovanju bomo zamenjali okna, vendar ne vemo, ali bi se odločili za PVC ali lesena okna.
Glede na vaše izkušnje me zanima:
– kakšne so prednosti oz. pomanjkljivosti enih in drugih oz. katera so kvalitetnejša?,
– ali je cenovno kaj razlike in
– katerega proizvajalca priporočate.
Hvala za vaša mnenja, upam, da bo odločitev potem lažja.
Toliko ti lahko povem iz izkušnje, ker smo pred kratkim menjali balkonska vrata z oknom in mi je povedal prodajalec/monter:
– v kakovosti naj ne bi bilo razlike, lesene imajo to prednost, da so lepša (stvar okusa)
– pri plastičnih ni več nobenega vzdrževanja, saj je tudi okvir plastičen – torej nič več šmirklanja, barvanja/lakiranja, popravljanja tesnil…
– lesena okna so dražja, če so sfinalizirana (to menda pomeni, da so pobarvana, polakirana…?)
Ampak on vseeno priporoča lesena, če gre za hišo, ker so lepša, plastična so pa kao za blok.
Mi smo v bloku, pa tudi če ne bi bili, bi vzeli plastična. Za enkrat zelo zadovoljni, imamo pa šele en teden.. Sem pa s Koroške in ne vem, če bi ti karkoli pomenilo, če ti priporočim našega monterja (mislim pa, da dela po vsej sloveniji). Trenutno telefonske nimam pri sebi, lahko ti jo pa sporočim, če želiš.
Imamo PVC insmo zelo zadovoljni. Kar se izgleda tiče vam povem kaj sem doživela. Prjateljica se je odločala za nakup oken. Njen oče, upokojen gozdar, je prišel k nam, da si ogleda naša okna. In je gledal, tako na cca. 2m razdalje in me vprašal kaj za en les je to ?! Dokler ni potipal, ni verjel da je PVC. Pa so se kljub vsemu odločili za les. Ta njihova lesena okna zdaj zgledajo kot PVC, saj so toliko prelakirana in zaščitena, da se strukture lesa sploh ne vidi. Mi imamo znotraj bela, zunaj kostanj. Imamo tudi polkna, ki res zgledajo super.
Bela pvc okna so tudi meni ogabna na hišah. V bloku sem se odločila za pvc, v hiši pa za les. V hiši mi ne predstavlja nobenega problema vsakih nekaj let malce prebarvat okvirje.
V bloku imamo pa Mikova in tako zelo tesnijo, da se nabere kondenz, če redno ne zračiš, zato so mi tudi s tega vidika bližje lesena okna.
Iz lesenih šla na lesena … menjala pred petimi leti, so kot nova in glede na dosedanje obnašanje, barvanje še nekaj let ne bo potrebno. V vzdrževanju čistoče ne vidim nobenih razlik med obojimi. Seveda je tudi vse stvar okusa in ekologije. V hišo, ki ima lesen opaž, lesene balkone in garniture od zunaj ter prav tako v notranjosti obilo lesa in naravnih materialov pač ne sodi plastika.
Tudi zrak v prostoru je drugačen.
Ko jih bomo menjali, bomo dali lesena. Mene je nekako prepričala izjava enega izdelovalca in monterja lesenih oken, da če pride do požara in začnejo goreti PVC okna, ne prideš več iz tistega prostora… Izjavo je sicer jemati z rezervo, ampak vseeno te kar stisne…
Forum je zaprt za komentiranje.