Pustni krofi
Še moj recept. Recept sem izrezala iz nevem katerega časopisa, podpisana pa je S. Nikolina. Bom dobesedno prepisala, potem pa še moj komentar.
Sestavine: 1 kg moke, 3/4 pecilnega praška, žlička soli, 6 dag sladkorja, vanilijin sladkor, 4 rumenjaki, 2 žlici ruma, limonina lupina, 2-3 žlice topljene smetane, mleko; 2 1/2 dag kvasa in 5 dag masla.
Moko s pecilnim praškom presej in ob strani daj sol. Posebej v mlačnem mleku z dodatkom sladkorja raztopi kvas.
V skledi speni rumenjake, sladkor, dišave, pridaj smetano ter zalij s 4 dl vročega mleka. Mešanico zlij v moko, z roko mešaj, prilij vzhajan kvas in kolikor je še treba mleka. Ko napraviš testo, pridaj raztopljeno maslo ter napravi bolj mehko testo kot za potico. Testo dobro pregneti (2 do 3 minute z roko). Potem ga porkij, da vzhaja približno uro in pol.
Vzhajano testo zvrni na pomokan prt, z valjarjem potolci in enakomerno razvaljaj za pol prsta na debelo. Pazi, da testa ne razvlečeš. Če pustiš razvaljano testo 10 minut počivati in potem krožiš krofe, so lepše oblike.
Polovico testa (razvaljanega zaznamuj s krapovim modelom, nadevaj z marmelado ter pokrivaj z izkroženimi kolobarji testa druge polovice, robove stisni in izkroži krof. Krofe polagaj na rahlo pomokano desko in pokrij. Ko 30-40 minut vzhajajo, jih obrni, da vzhaja še spodnja stran krofa.
Za cvrenje pripravi mešanico olja in masti (za 3 prste visoko). Lice krofa je tista stran, ki se najprej cvre. Prvo stran cvri pokrito, drugo odkrito.Ocvrte pobiraj na cedilo – mrežo.
Če se krofi med cvrenjem sami obrčajo, ali če imajo ocvrti luknje v sredini, so bili premalo vzhajani.
Za krofe je najboljša ostra moka ali vsaj mešanica ostre in mehke. Pecilni prašek pa preprečuje, da niso krofi mastni
Do tukaj je prepisano. Kako jih pa delam jaz. Do valjanja vse kot je opisano, mešam v multipraktiku. Nekoč sem po TV gledala oddajo o krofih. Testa ni valjal ampak odtrgal košček testa, npr. za dva oreha, kolikor pač hočeš, da so veliki, nato je povaljal med dlanema v kroglico in položil na pomokan prtiček. Pomazal je z maščobo, da ne razpokajo, ampak jaz tega ne naredim, ne pridejo nič razpokani. Pokrijem in pustim da vzhajajo, jih pa ne obračam, kot je napisano v tekstu, da bi še na drugi strani vzhajali. Pečem jih v fritezi, imam jo samo za to. Pri polaganju krofov v fritezo jih obrnem, zgornja stran pride spodaj, pokrijem, pustim nekaj časa, odkrijem, obrnem in pustim fritezo odprto, da se speče. Polnim jih kar takoj. Krofi so zelo dobri, veliki kolikor sam hočeš, za mojo hčer morajo biti grozno veliki, enakomerno vzhajani, brez lukenj, hitreje narejeni kot če bi valjala, pa tudi ni ostankov testa. Ne vem zakaj je pomembno, ampak imajo lep venček.
lp lojzka
Recepta sicer nimam pri roki, le povem kako jih delam. Testo zmešam z mikserjem – nastavek za testo. Potem pustim vzhajati. Testo razvaljam bolj na debelo, izrežem kroge in jih pustim vzhajati na pomokani krpi. Ostanke samo spet pregnetem in ponovno uporabim – ni ostankov. Cvrem jih prav tako kot Lojzka in potem vanje nabrizgam marmelado. Luknje nastanejo če jih pretanko razvaljaš (sem imela že take, da so bili kot postojnska jama). Pa nič se jih ne boj, saj niso nek bav-bav.
Zdravo!
Če boš gledala poste pod zgoraj navedenim linkom, je najenostavnejši in daleč najhitrejši in naj recept od Tajne, kjer se vzhaja krofe le enkrat. Zadnjič sem po istem receptu delala “buteljne”. Ker sem imela le 5 jajc in le 2 dcl mleka (kovačeva kobila ..he,he), sem tekočino nadomestila z vodo. Bili so enkratni in preden smo “pujceka” zaklali, smo jih pojedli 1 pladenj. Iz iste mase jih je prišlo nekje 24 (kot krofov).
LP
Forum je zaprt za komentiranje.