Ptički iz testa – pomoč nujno
Živjo Aja,
moja teta jih dela ampak ne evm točno kako. Poskusila bom saj približno povedati: narediš testo kot z anavaden bel kruh, le da dodaš nekaj žlic belega olja in testo mora biti malo bolj kompaktno kot če bi pekla hlebec kruha.
Zamesiš testo in ga vzhajaš. Ptem ga dobro pregneteš in ga trgaš stran po koščkih in iz njih oblikuješ za 2 palca dolge in malo bolj kot prst debele svaljke. Te potem zavžeš v vozel – upam da si predstavljaš kako. Na obeh straneh vozla mora biti konec testa kartek le še kakšna 2 cm, ostalo odrežeš, zgneteš z ostalim ptestom in porabiš za ostale ptičke.
Ta vozel nato postaviš na desko tako da “sedi”, pri tem spodnji kratek konec potegneš izpod vozlovega obročka (da dobiš ptičko ki gnezdi) – to bo repek. s škarjicami potem čisto malo nastrižeš repek, da dobi nekaj perja (kakšne 3 ali 4 zareze).
Potem se lotiš glavice, kjer ne narediš nič drugega kot le čisto spredaj stisneš malo testa za kljunček.
Moja teta jim za oči zapiši cela zrna popra (lahko bi dala tudi klinčke), potem jih čisto narahlo pomaže po “obročku” s sčopičem z vodo in posipa gor čisto malo lanenega semena ali ap sezamovega..izgledajo odlično!
Sedaj si tudi meni dala idejo in se jih bom lotila v petek!
Upam da ti bo uspelo in boš z njimi koga lepo razveselila.
LP, zala
Pozdravljena!
Res sem jih delala za srečanje in mislim, da so bili kar v redu. Naredila sem jih iz testa, za katerega najdeš recept v bazi receptov pod Rogljiči, stručke,..
Je pa tako, da kvašeno testo pač rabi svoj čas in v eni uri to ne bo šlo.
Postopek pa ti je že tako opisala Zala. Oblikuješ ne predebele svaljke. No odvisno je kako velike želiš imeti. Moraš upoštevat, da še vzhaja. Narediš vozel. Na tisti strani, kjer je glavica, naj bo konec svaljka krajši. Za repek malo daljši , ga malo sploščiš in narežeš. Za oči sem jaz dala klinčke za kljun pa na paličice narezane olupljene mandeljne. Premazala sem jiz s stepenim jajcem, ki sem mu dodala 2-3 žlice mleka. Upam, da sem ti kaj pomagala in želim ti veliko uspeha pri ustvarjanju. Če mi pišeš na email, pa ti za lažjo predstavo pošljem kakšno slikico. LP
Joj,Aja! Zdaj ti pa zavidam. Ko sem se ucila,smo tudi mi pekli razne take reci v soli .Tudi zacetnice imen so otroci delali. Seveda smo imele pomoc mamic in nase zlate kyharice. Eni so mesili rocno,drugi z aparatom.Nekaj se je peklo v kuhinji;v ucilnici smo pa imeli prenosno pecico in otroci so bili imenitni. Ko je testo vzhajalo,so se nekateri bali,da bo uslo. Pa tiste radovedne ucke,ki so gledale skozi steklena vratca,ko se je peklo.
Res lepi spomini!! Pozdravcek in veliko veselja Babi
Moram se malo pohvaliti in zahvaliti, sedaj ko sem prišla do računalnika. Tile ptički so me vzpodbudili, da sem se prvič v življenju lotila kvašenega testa. Vzela sem Evitin recept. Na predvečer dneva D sem še panično tipkala email Eviti, kako konkretno se te sestavine zameša skupaj, vendar mi je računalnik “požrl” sporočilo, še preden je bilo zares poslano, kopije nisem imela, za ponovitev pa ne časa. Tako ni bilo nič z Evitinimi zadnjimi nasveti. Drugi dan sem pač naredila, kar sem naredila. Nekaj časa sem cincala, potem pa vzela kar celo kilo moke, kar bo, pač bo. Že pri kvascu nisem vedela, koliko je malo mleka. Postavila sem v manjšo skledico v rahlo toplo pečico – prvo presenečenje, naraslo je tako, da je kapljalo dol… Umila sem pečico in pogumno naprej. Mešala sem z mikserjem s tistimi zavitimi palčkami, pri nas so bile sploh prvič v uporabi. Mikser je sicer malo stokal, vendar tokrat je še šlo. Na koncu sem podlegla skušnjavi in sem morala malo zvrniti na mizo, da začutim testo pod prsti, čudovito mehko je bilo. Vzhajalo je zopet v rahlo topli pečici, medtem sem jaz kuhala kosilo. Drugo presenečenje, naraslo je tako, da je lezlo iz dokaj velike sklede. Kosilo se je seveda zavleklo več kot eno uro, vsake toliko sem malo potlačila, da mi ni sploh ušlo iz pečice. Mislila sem, da iz tega pač ne more nič biti. Po kosilu sem stresla iz sklede na prt, testo je bilo čisto porozno in penasto. Ne oziraje se na vse sem malo pomesila in po Evitinih navodilih naredila rogljičke z marmelado. Iz zadnje kepe sem kar na blef po zgornjem navodilu naredila ptičke. Vse skupaj je še malo vzhajalo na pladnju in se krasno speklo. Domači so ostrmeli nad rogljički, jaz nad vernostjo ptičkov. In zamislite, vse skupaj je bilo še res dobro za jesti, res dober kruh. Nekaj sem jih dala v zamrzovalnik za test.
Evita, hvala za krasen recept, vsi drugi pa: kdor želi super rogljičke, kar naprej, kdor pa želi karkoli oblikovati iz kvašenega testa, to je pravi recept.
Pozdrav, Mimi
Tudi jaz se zahvaljujem tebi, Evita, za super recept.
Sama sem namreč pekla piščančke v nedeljo zjutraj – eni so bili grahasti – posuti z makom, drugi pa posuti s sezamom. Otroci – od majhnih do velikih so bili navdušeni. Sicer je padel komentar, da so nekateri piščanci podobni tjulnjem – ampak kaj bi pa brez domišljija – he,he
Lep večer (eni smo še kar v službi..)!
Forum je zaprt za komentiranje.