Psihoterapevt dr. Osterman je navaden nategun
Ljudje se izobražujejo, da bodo delali za denar. Če gre za to osebo: Dr. Franc Osterman spec. klin. psih. , psihoterapevt, potem je več kot dovolj izobražen, da opravi kvalitetno psihoterapijo. Ima tudi dovolj izkušenj. Zakaj imaš občutek, da svojega dela ne opravlja kvalitetno? Raje opiši, da ocenimo ali je tvoje mnenje upravičeno ali ne. Napredek pri psihoterapiji je po mojem mnenju v veliki meri odvisen od osebe, ki hodi na psihoterapijo. Si na to pomislila? Se pa strinjam, da so spreminjanja človeka dolgotrajna in da mora človek ne samo še doma veliko delati na sebi npr. s proučevanjem literature, ampak da mora tudi sam osebno vložiti veliko truda, kar pa velika večina žal ni zmožna. Lahko si bila pri njemu 30 ur, ampak to ne more narediti bistvene razlike, če si 40 let štancala neke vzorce in prepričanja.
Za DELO ga lahko pričakuje. Za cinganje noge in zehanje pa ne. Ti bi plačal/a pleskarju, ki bi namesto pleskanja sedel na tvojem kavču, grizel piškote in spraševal, ali boš plačal/a v enem znesku, po obrokih, pustil neprepleskano in odšel?
[/quote]
Če je cingljal nogo in zehal na terapiji, se to takoj opazi,a ne? Kot če pleskar ne prepleska stanovanja, a ne?
Če je cingljal nogo in zehal na terapiji, se to takoj opazi,a ne? Kot če pleskar ne prepleska stanovanja, a ne?
[/quote]
Ja, to se takoj opazi. In? Kaj je tvoj point zdaj tu? Ali ima avtorica prav ali ne, ne vemo. Jaz samo pravim, da si plačilo zasluži tisti, ki svoje delo opravlja. Drugače povedano, ne tisti, ki je zgolj v službi, ampak kdor v službi dela.
Ja, za psihoterapevtski poklic je predpogoj, da ima človek srce na pravem mestu, je empatičen (in ne, med terapevti jih je kar nekaj, ki empatije niso sposobni, ali pa v zelo okrnjeni obliki…). Konkretno lahko povem npr. za SFU – nekaj terapevtov je seveda dobrih, vsem pa je skupno to, da imajo čut za sočloveka. So pa tudi takšni, ki so npr. zaposleni na sami fakulteti, imajo doktorate, oh in sploh nazive, pa če bi jih človek malo bolje spoznal, bi se mu želodec obrnil. Nekateri arogantni, vase zagledani, zoper nekomu je bila s strani ene izmed študentk podana uradna pritožba (poleg nje vsaj še 3 zgodbe treh drugih žensk o nekorektnem ravnanju), pritoževanje, da kakšne depresivne paciente imajo (ja ne vem kaj so mislili, da bodo k njim kot k terapevtom hodili ljudje brez problemov, ki jim gre v življenju super?). Ko je eden izmed “uglednih” terapevtov govoril o svoji pacientki na način, ki se mi je zdel nedopusten in čez mejo okusnega, sem mu direkt rekla, da kaj pa upoštevanje načela etičnosti? Se je izgovarjal, da saj ni razkril njenega imena. To je bilo sicer res vendar da nekdo na takšen način govori o sočloveku, kaj šele terapevt o svoji klientki se je resno za vprašat… kot bi govoril o predmetu nad katerim se naslaja… In tega je žal veliko, popredmeteno dojemanje ljudi – to je zame znak narcisističnih potez. Da ne bom o tem, da ko so bile včasih kakšne konference ali seminarji, se je na veliko varalo svoje partnerje, ki so bili doma (spet – nisem padla z lune, veliko ljudi vara, ampak k takemu terapevtu jaz ne bi šla). Tudi terapevti so samo ljudje, seveda, pa vendar bi si zase želela nekoga, ki ima neke osnovne vrednote.
Tudi sama sem nekaj časa hodila na psihoterapijo in ja, se vzpostavi odnos in se je zgodilo kdaj, da je terapevtka kdaj rekla kaj, kar mi ni bilo ok, se nisva strinjali ali pa sem bila jezna nanjo. Ampak nikoli, res nikoli nisem dobila pri njej občutka, da bi me obravnavala kot nek predmet. To se zelo dobro začuti. In terapavti, ki sami nimajo poštimanih osnovnih stvari v glavi lahko naredijo veliko škodo. Včasih pa še zvrnejo krivdo na klienta. Še enkrat – je pa seveda tudi na SFU nekaj dobrih terapevtov, ki so hkrati srčni ljudje – in prav zato so po mojem mnenju sploh lahko tudi dobri terapevti.
Pacientka, 06.08.2013 ob 17:46
V glavnem z nezanimanje za kliente. Dobis obcutek da si bankomat ne pacient.
Glej, bodi bolj konkretna, če ga že blatiš.Če prav razumem si šele po daljšem obdobju psihoterapij pri njem ugotovila, da stvar ne deluje in da mu je samo za denar? Kaj je bilo tisto, kar te je takole zmotilo?
Res ne razumem
1) Čemu hodite k šarlatanom svoje probleme razlagat in za čvek še celo plačate?
Saj imamo zato Starševski čvek, skoraj zastonj je ….
Prav tako je zastonj spovednica, le do tja moraš iti. Duhovniki so še kako usposobljeni za zdravljenje duše ….
Fak, a za svoje delo pričakuje plačilo?
Čvekanje ni nobeno delo. Kako pa vas šarlatan lahko primora k plačilu?
A vas da na sodišče, če odidete without saying goodbye?
Močno dvomim.
Enkrat sem šel jaz h kiropraktiku. Po postopku je hotel računati in že vlekel ven obrazec, jaz sem brez besed odšel.
Kako si drzne!
Druga pesem je pa seveda, če se VI POČUTITE DOLŽNO….kar je traparija brez primere.
Vesel oče, zastonj ste prejeli, zastonj dajajte….Mt 10:8
P.S. SLOVENEC globoko prisluhne, če je kje kaj zastonj!
Forum je zaprt za komentiranje.