Psihopatski absolutizem
Na Balkanu ne moreš uvajati demokrakcije, podobno ne kot v kakšnim arabskih državah, ker nis(m)o zreli za njo. Toliko se govori o demokraciji, državo pa so izropali vsi ti “demokrati”. Ko smo se odcepili od Astro-Ogrske je prevladala povsem druga mentaliteta, in to bo že 100 let nazaj. Pri nas se gleda, kako “napizdit” državo, kako izigrati vse možne predpise in zakone, da boljše skoz pridemo (induvidalizem) itd.[/quote]
Nadaljni obstoj družbe je pogojen s poštenostjo in demokracijo. Zdaj imamo na izbiro ali bomo vztrajali in se med sabo pobili ali pa spremenili sistem in pogled na svet.
Glej, ne more šola imeti visokih moralno etičnih pravil, če deluje po zakonih, ki jih postavljajo ljudje, ki jim dol visi za moralo in etiko.
Na Balkanu ne moreš uvajati demokrakcije, podobno ne kot v kakšnim arabskih državah, ker nis(m)o zreli za njo. Toliko se govori o demokraciji, državo pa so izropali vsi ti “demokrati”. Ko smo se odcepili od Astro-Ogrske je prevladala povsem druga mentaliteta, in to bo že 100 let nazaj. Pri nas se gleda, kako “napizdit” državo, kako izigrati vse možne predpise in zakone, da boljše skoz pridemo (induvidalizem) itd.[/quote]
Za Slovence (kot narod) bi morda bilo bolje, če svoje države ne bi imeli, nismo zanjo zreli, kaj šele da bi bili zreli za kaj več.
Potem bi še moral prepovedati, da imajo eni starši velike in drage avte, s katerimi otroke pripeljejo v šolo, pa bi moral porepovedati, da bi nekateri otroci šli na dopust v kakšne bolj eksotične kraje, da se ne bi slučajno kateri otrok preveč hvalil…
Pa bi moral prepovedati lepe, nove in drage hiše, da se reven otrok ne bi počutil manjvrednega, ko bi šel na obisk takšnemu sošolcu…Itd….[/quote]
Ne samo to. Resnično ne razumem kaj bi dosegli s temi uniformami, če pa je menda “javna skrivnost”, da so učenci razdeljeni po določenih oddelkih glede na status njihovih staršev in družinski proračun. Menda v razredu “elite” lahko izbirajo razredničarko, si prilagajajo urnik in imajo še celo vrsto drugih ugodnosti. Glede na to, da nismo ravno revni, so me prepričevali naj zahtevam, da mojega otroka premestijo tja kamor paše.
Nadaljni obstoj družbe je pogojen s poštenostjo in demokracijo. Zdaj imamo na izbiro ali bomo vztrajali in se med sabo pobili ali pa spremenili sistem in pogled na svet.
Glej, ne more šola imeti visokih moralno etičnih pravil, če deluje po zakonih, ki jih postavljajo ljudje, ki jim dol visi za moralo in etiko.[/quote]
Demokracije ne moreš vzgajati, ker se mladež uči od starih, kjer jih pač nezanemarljiv delež ne premore nekih višjih etičnih in moralnih vrednot. Določena klima se ustvarja na kolektivni ravni, prežeta z zgodovino in kulturo, kako se bo kdo obnašal, kaj bo družbeno tolerirano in kaj ne.
Od kdaj pa je Velika Britanija Severna Koreja!?
Uniforme podpiram, kakor bi tudi prepovedal uporabo telefonov v šoli. Namreč otroci so zelo posnemovalski, tekmujejo med sabo, kdo ima “boljši” telefon, tudi pri oblačilih je pogosto podobno, npr. določene dražje znamke obutve ali česa podobnega, s čimer se otroke iz socialno šibkejših družin odriva v socialno izključenost. Seveda je to veliko odvisno od staršev, kaj dovolijo otroku, ampak kaj, če so še sami nekateri “neumni”, da še podpirajo in zagovarjajo njihove razvajenčke.[/quote]
Jaz sem ne spomnim da bi za časa šolanja kogarkoli izključili iz družbe ker ni imel novega mobilnega telefona ali ker ni imel Nike obutve…..
Pa nam nikoli starši niso razlagali da tega ne smemo delat…. smo pa koga izključli ker je bil dobesedno KRETEN…. to pa ja…. pa je lahko mel Nike obutev al pa najbolši telefon takrat!
Potem bi še moral prepovedati, da imajo eni starši velike in drage avte, s katerimi otroke pripeljejo v šolo, pa bi moral porepovedati, da bi nekateri otroci šli na dopust v kakšne bolj eksotične kraje, da se ne bi slučajno kateri otrok preveč hvalil…
Pa bi moral prepovedati lepe, nove in drage hiše, da se reven otrok ne bi počutil manjvrednega, ko bi šel na obisk takšnemu sošolcu…Itd….[/quote]
Ne samo to. Resnično ne razumem kaj bi dosegli s temi uniformami, če pa je menda “javna skrivnost”, da so učenci razdeljeni po določenih oddelkih glede na status njihovih staršev in družinski proračun. Menda v razredu “elite” lahko izbirajo razredničarko, si prilagajajo urnik in imajo še celo vrsto drugih ugodnosti. Glede na to, da nismo ravno revni, so me prepričevali naj zahtevam, da mojega otroka premestijo tja kamor paše.[/quote]
Kakšne uniforme neki? Se spomnim še iz časov OŠ, ko so nas učitelji rangirali/obravnavali/sprejemali po tem, kako se kdo piše in kaj so starši po poklicu…uniforme bi bile tudi takrat odveč in verjamem, da dandanes ravno tako.
Hmmm, verjetno bi bilo manj obsojanja in norčevanja na podlagi tega, kar ima nekdo oblečeno ali obuto in manj tekmovanja nekaterih staršev pri tem, da bi njegov otrok izstopal iz povprečja. Mislim, da bi s tem nekako bolj naučili mladih enakosti med ljudmi in bi morda bilo manj nezdrave tekmovalnosti in poniževanja.[/quote]
Hmmm, verjetno res. Ampak pod pogojem, da bi otroci pred vrati šole odvrgli še vse ajfone in ostalo drago kramo, s katero ne morejo skriti, da štrlijo iz povprečja, ker čemu potem uniforme.
Mimogrede, hodimo v šolo, ki je bila pred časom na TV, kjer so ključki za malico piskali, če položnice niso bile plačane. Ali to na nek način ne loči otroke na tiste, ki imajo in tiste, ki nimajo? No, resnica je, da je menda največ neplačnikov malice ravno tistih, ki imajo, ampak vseeno…
Naj povem, da ravnateljico te šole zelo cenim, resnično se razdaja za šolo in otroke, vseeno pa mislim, da je v tem primeru naredila en velik spodrsljaj. Namreč, moje mnenje je, da otrokom nikakor ne bi smelo “piskati”. Piskati bi moralo kvečjemu staršem. In če se že gremo “piskanje” naj piska še vsem tistim, katerim bi moralo ne samo piskati, ampak bi morale za njimi tuliti sirene…[/quote]
Če je to na isti šoli, potem je to res nelogična poteza, tako piskanje, kot uniforme (kot da skače iz enega ekstrema v drugega).
Je pa res, da so tudi uniforme v danšanjem času precej globok poseg v raznolikost današnje družbe in bi spremembe morda bilo potrebno uvesti bolj postopoma. Najprej recimo prepovedati telefone itn.
Velika Britanije je tako ali tako vedno nekaj posebnega, vozijo po levi, pa njihove mere in enote, pa tudi šolske uniforme. Če to pri njih “špila”, še ne pomeni da bo pri nas. Pri njih je to že tradicija, pri nas pa novotarija, saj več ne vedo kaj naj si izmislijo. Uniforme so brezveze, dejstvo je da z njihovo uvedbo bodo nastali stroški – kdo bo plačal starši ali država? Nobeden nima viška denarja. Tudi zato sem proti. Razlikekmed otroci pa so in bodo navlkjub uniformam.
Hmmm, verjetno res. Ampak pod pogojem, da bi otroci pred vrati šole odvrgli še vse ajfone in ostalo drago kramo, s katero ne morejo skriti, da štrlijo iz povprečja, ker čemu potem uniforme.
Mimogrede, hodimo v šolo, ki je bila pred časom na TV, kjer so ključki za malico piskali, če položnice niso bile plačane. Ali to na nek način ne loči otroke na tiste, ki imajo in tiste, ki nimajo? No, resnica je, da je menda največ neplačnikov malice ravno tistih, ki imajo, ampak vseeno…
Naj povem, da ravnateljico te šole zelo cenim, resnično se razdaja za šolo in otroke, vseeno pa mislim, da je v tem primeru naredila en velik spodrsljaj. Namreč, moje mnenje je, da otrokom nikakor ne bi smelo “piskati”. Piskati bi moralo kvečjemu staršem. In če se že gremo “piskanje” naj piska še vsem tistim, katerim bi moralo ne samo piskati, ampak bi morale za njimi tuliti sirene…[/quote]
Če je to na isti šoli, potem je to res nelogična poteza, tako piskanje, kot uniforme (kot da skače iz enega ekstrema v drugega).
Je pa res, da so tudi uniforme v danšanjem času precej globok poseg v raznolikost današnje družbe in bi spremembe morda bilo potrebno uvesti bolj postopoma. Najprej recimo prepovedati telefone itn.[/quote]Prva in edina sprememba, ki bi bila nujna, da ne zabredemo še globlje in iz katere naj bi izhajalo vse ostalo povezano s šolstvom, zdravstvom in še čim je, da bi MORALE biti te dejavnosti javno dobro (ali vsaj neprofitne)! Ne pa da so to postale profitabilne panoge prisesane na proračun in vse večje breme uporabnikov.
Ja, pazi, tam ima vsaka šola svoje uniforme. To je ravno nasprotno, kot je slovenski predlog.
V Angliji je smisel uniform razkazovanje razlik, ne navidezno brisanje.[/quote]
Pazi govorim o Veliki Britaniji in ne o Angliji! Poznaš razliko??
Kjerkoli je špillala kolonialista je veljal režim uniformiranosti, da se je vedelo kdo je kdo!
1200++ let demokracije (?) nam ni nekako po godu in se bojimo, da bi bili otroci v enakih cunjah!
Zdaj pa ti zastopi, če moreš![/quote]
Ti bi se pa res moral poučiti o zgodovini. 1200 ++ let demokracije? Kje si pa to pobral? Angleži so v 13. stoletju os kralja izsilili podpis Magna carte, s čimer so omejili samovoljo vladarjev. Pa je bilo to še daleč od demokracije. Prepoved trgovanja s sužnji so sprejele leta 1807, splošno volivno pravico pa uzakonili šele leta 1918.
Pa je tebi geniju znano, da zdravstvo stane? Kako naj nekaj, kar je drago, postane javno dobro?[/quote]
Zakaj pa je tako drago ?
Eden izmed razlogov: http://www.times.si/slovenija/porocilo-kpk-o-stanju-v-zdravstvu-veliko-korupcijskih-tveganj–f902a6b06b-59b235e362.html
Zanimivo je, da je ravno zdaj, ko je toliko govora o socialnih razlikah, pa revščini, postala aktualna ideja o uniformah.
Menim, da to ni slučajno, saj je ravno zdaj pravi trenutek, da naivni ljudje v tem vidijo idealno priložnost, da se “reši” (beri prikrije) te socialne razlike, da narod več ne bo vsakodnevno bombardiran s temi žalostnimi novicami in raznimi zgodbami o socialnih izključenostih, katerih so ravno otroci največje žrtve. In tu potem kot rešitev za te težave nastopijo čudežne uniforme, ki bodo omogočile, da bomo vsi enaki…Da ne bo več razlik, pa revežev, pa brezposelnih….Res pravi “čudež”.
Seveda za tiste, ki verjamejo v čudeže.
Zato je sama ideja le še ena izmed mnogih manipulacij in zloraba družbene naivnosti, da se bodo lahko psihopati na oblasti hvalili, kako so rešili socialne razlike. In naivni narod bo ves vesel in ob naslednjih volitvah ves srečen bežal na volitve, da izbere svoje rešitelje.
Ko sem bral razloge zakaj so nekateri za, je nekdo omenil da zato, ker se mu ne bo treba mučiti s tem, kaj otroku zjutraj oblečti.
Ker ne razumem, kako je lahko to vsakodnevno opravilo takšna muka. Je verjetno le še en vidik perfekcionizma, kjer oseba ustvari nek nesmiseln problem in iz navadnega oblačenja naredi celo znanost.
Saj se je otrok sposoben obleči sam in izbere kar želi imeti.
In če starši ne bi bili takšni komplikatorji, se tudi otroci ne bi ločevali in ustvarjali razlik zaradi tega, ker nekdo mogoče nima barvno usklajenih oblačil.
Zame so uniforme v šoli čista kozlarija. In ne, niso prvič na tapeti, vsake toliko priplava ta ideja na vrh.
V praksi, kaj dosežeš?
– razlike bodo ostale, saj se kažejo v obutvi, telefonih, udeleževanju izletov itd…
– strošek se podvoji, saj mora potem otrok imeti seveda kavbojke in puloverje za izven šole PLUS
uniformo
– edini plus, ki je očiten je ta, da bo spet nekaj firm, ki bodo zmagale na naših “poštenih in transparentnih”
razpisih za uniforme, fajn obogatelo….
Aja, kaj pa tvoje mnenje? Ah, saj ga že poznamo. Vedno izbereš “liberalnejšo” različico.. ;))[/quote]
Bolj ali manj lahko že razbereš kakšno je moje stališče do šolskih uniform. Mislim, da uniforme ne bi rešile veliko, glede na to, da se otroci v šoli med seboj razlikujejo tudi po drugi “opremi”, ki jo hote/nehote prinesejo s seboj v šolo.
Predvidevam, da še nimaš otrok zato mogoče ne veš, da je že razpon cen enega navadnega svinčnika, barvic, flomastrov, zvezkov in drugih šolskih potrebščin zelo velik, otroci pa točno vedno koliko kaj stane in kaj si doma lahko oziroma ne morejo privoščiti. Se pravi niso težava samo telefoni in superge, hudič je tudi v detajlih. In, tako kot pravi Robi, težava nastane že navsezgodaj zjutraj, ko nekatere mamice in očkati pripeljejo otroke v “mercedesih”, drugi pa pač na biciklih.
Mi ne živimo v izobilju, ne morem pa reči, da smo ravno revni. Po prihodkih bi mogoče resda bolj sodili v tisti “elitni” razred, vendar glede na to, da sem sama odraščala med “rajo” mislim, da ji je tam, kjer je sedaj, veliko bolje. V “elitnem” razredu so individualisti. Ona pa je med otroci, ki kdaj pa kdaj trpijo pomanjkanje, zato so navajeni pomagati, deliti, posoditi, sočustvovati, stati ob strani… Ko so ji nekoč ukradli (skrili) kolo, je stopil cel razred skupaj, še posebej posrečeni so bili “Ajdani in Ekremi”, s svojo gorečo željo ima da najdemo tisto njeno koleso :))
Poleg tega ne vidim razloga zakaj bi socialne razlike skušali skriti v šolske uniforme, če, tako kot sem zgoraj napisala, s piskanjem opozarjajo okolico na otroka, ki ima neplačano malico. Tudi moji hčerki je ključek kdaj pa kdaj zapiskal. Ključki se kvarijo, pa tudi mi smo že kdaj izostali s plačilom. Vendar ima otrok čisto drugačen občutek, ker ve, da mu ključek piska zato, ker se položnica za malico pomečkana “valja” nekje na dnu njegove šolske torbe in ker jo je pozabil dati staršem, kot pa če piska zato, ker ve, da doma ni bilo denarja, da bi njegovo malico plačali.
Po moje bi bilo najbolj pošteno in za državo najceneje ukiniti armado socialnih služb, ki jo imamo in ki sedaj s svojimi lovkami dostopa do vseh naših podatkov, igra nekakšne detektive, ugotavlja socialni položaj družine in odmerja otroške doklade, za katere se velikokrat izkaže, da se porabijo za vse kaj drugega, kot pa za otroke. Po mojem mnenju bi jih bilo treba v celoti ukiniti, denar pa nameniti temu, da se vsakemu otroku zagotovita vsaj dva obroka dnevno (malica in kosilo) in pa po zgledu držav na severu, zagotoviti otrokom v šoli vse potrebščine, vključno z navadnim svinčnikom.
Pa je tebi geniju znano, da zdravstvo stane? Kako naj nekaj, kar je drago, postane javno dobro?[/quote]Ej dragec…. če izhajava iz definicije denarja: denar je potrdilo o opravljenem delu.
Bil sem na pregledu pri zdravniku pribl. 15min. Pregled je stal nekaj čez 600€!!! kar je plačala zavarovalnica.
Sedaj pa ti meni povej KAJ je ta zdravnik naredil takega, da je vredno te vsote v 15minutah kar nekateri komaj naredijo v celem mesecu, kolikor dobijo mesečne plače?
In še izračunaj si koliko taki pregledov lahko naredi en zdravnik na dan (čakalna vrsta je nekaj mesecev in je taka že več let- se ne krajša daljša, ker pomeni da delajo vsa leta enako in “vzdržujejo” čakalno vrsto, niso sposobni podelat za sproti)! Pa četudi bi bil pregled le 1/6 tega denarja bi to bilo preveč neglede na njegovo strokovno usposobljenost.
Sploh pa zakaj nek obračun?
Zdravnik naj bo javni uslužbenec, ki skrbi za zdravje populacije in ima fiksno plačo (pač glede na izobrazbo/delo, ki ga opravlja) in če svojega dela ne opravlja dobro ima toliko več dela za isto plačo, ki jo prejema. Sam si je kriv!
Aja, kaj pa tvoje mnenje? Ah, saj ga že poznamo. Vedno izbereš “liberalnejšo” različico.. ;))[/quote]
Bolj ali manj lahko že razbereš kakšno je moje stališče do šolskih uniform. Mislim, da uniforme ne bi rešile veliko, glede na to, da se otroci v šoli med seboj razlikujejo tudi po drugi “opremi”, ki jo hote/nehote prinesejo s seboj v šolo.
Predvidevam, da še nimaš otrok zato mogoče ne veš, da je že razpon cen enega navadnega svinčnika, barvic, flomastrov, zvezkov in drugih šolskih potrebščin zelo velik, otroci pa točno vedno koliko kaj stane in kaj si doma lahko oziroma ne morejo privoščiti. Se pravi niso težava samo telefoni in superge, hudič je tudi v detajlih. In, tako kot pravi Robi, težava nastane že navsezgodaj zjutraj, ko nekatere mamice in očkati pripeljejo otroke v “mercedesih”, drugi pa pač na biciklih.
Mi ne živimo v izobilju, ne morem pa reči, da smo ravno revni. Po prihodkih bi mogoče resda bolj sodili v tisti “elitni” razred, vendar glede na to, da sem sama odraščala med “rajo” mislim, da ji je tam, kjer je sedaj, veliko bolje. V “elitnem” razredu so individualisti. Ona pa je med otroci, ki kdaj pa kdaj trpijo pomanjkanje, zato so navajeni pomagati, deliti, posoditi, sočustvovati, stati ob strani… Ko so ji nekoč ukradli (skrili) kolo, je stopil cel razred skupaj, še posebej posrečeni so bili “Ajdani in Ekremi”, s svojo gorečo željo ima da najdemo tisto njeno koleso :))
Poleg tega ne vidim razloga zakaj bi socialne razlike skušali skriti v šolske uniforme, če, tako kot sem zgoraj napisala, s piskanjem opozarjajo okolico na otroka, ki ima neplačano malico. Tudi moji hčerki je ključek kdaj pa kdaj zapiskal. Ključki se kvarijo, pa tudi mi smo že kdaj izostali s plačilom. Vendar ima otrok čisto drugačen občutek, ker ve, da mu ključek piska zato, ker se položnica za malico pomečkana “valja” nekje na dnu njegove šolske torbe in ker jo je pozabil dati staršem, kot pa če piska zato, ker ve, da doma ni bilo denarja, da bi njegovo malico plačali.
Po moje bi bilo najbolj pošteno in za državo najceneje ukiniti armado socialnih služb, ki jo imamo in ki sedaj s svojimi lovkami dostopa do vseh naših podatkov, igra nekakšne detektive, ugotavlja socialni položaj družine in odmerja otroške doklade, za katere se velikokrat izkaže, da se porabijo za vse kaj drugega, kot pa za otroke. Po mojem mnenju bi jih bilo treba v celoti ukiniti, denar pa nameniti temu, da se vsakemu otroku zagotovita vsaj dva obroka dnevno (malica in kosilo) in pa po zgledu držav na severu, zagotoviti otrokom v šoli vse potrebščine, vključno z navadnim svinčnikom.[/quote]Margot za predsednico!! :))
Mogoče imaš prav. Bi pa povedal samo tole. Vedno lahko iščemo teorije zarote. Vedno.
Forum je zaprt za komentiranje.