Pse na povodce!
Vsakodnevno slišim lastnike psov kako neizmerno radi imajo svoje ljubljenčke. Vse lepo in prav, ampak ti lastniki pozabljajo, da vsi niso tako navdušeni nad njihovimi psi, še posebno v teh primerih: ko sprehajajo pse na javni površini brez povodca. Javna površina pa je vsaka površina, ki je dostopna vsakomur. Njih ne briga, ali bo pes morda koga ugriznil, ali pa vsaj prestrašil majhnega otroka. Na sodišču smo imeli primer, ko je pes kar precej poškodoval otroka in tudi po obrazu. Še sami zase ne vemo kako bomo v določeni situaciji reagirali, še manj pa to vemo za pse.
Pred leti se mi je zgodilo, da sem šla v službo (pač zgodaj zjutraj), pa sta proti meni tekla dva precej razjarjena psa. Še sreča, da sem bila blizu svojega avtomobila in sem se skrila vanj, sicer bi bilo po meni. Pa smo imeli primer, ko je nemška doga izgubljeno tavala po centru mesta. Najbolj me moti, ko imajo v večstanovanjskih blokih velike pasme psov. Če ima nekdo svojo hišo, se mi pa to zdi čisto normalno. Da ne bo pomote, psom ne zamerim, ampak njihovim lastnikom. Pes ni okras, žival za zastraševanje sosedov ali igračka. Tako kot mislim, da ni vsak primeren za starša, tako tudi mislim, da ni vsak primeren za lastnika psa.
No, pa sem se izkašljala…..:)))
ABSOLUTNO ni vsak primeren za lastnika psa..!! Kaj vse vidim tle naokoli..ehhjejj.. Sama imam psa..ampak na sprehodu obvezno vedno na povodcu..čeprav mu KAO zaupam. Ampak nikoli ni nič 100procentno..To tako vsak reče za svojega psa da mu..veš pa ne nikoli kaj se psu v glavi…lahko bo skoz prijazen..potem mu pa pač enkrat nekdo ne bo tako “dišal”..in saj veste…
LP
Jaz nisem velik ljubitelj psov. Doživela sem tudi, kako te ljubka, nebogljena 30 cm dolga stvarca lahko fejst ugrizne, ker se je očitno bo neki moji nenadni kretnji prestrašila. Tako da imam nekaj strahu pred psi in sovražim, ko me pridejo ovohavat.
Enkrat me je med tekom ena mrcina podrla in lastnica se ni niti opravičila, niti ga ni priklicala nazaj, temveč kričala “Saj ne bo nič naredil, se samo igra…” Jaz sem mislila, da jo bom ubila… Z odgnjenimi koleni, odrgnjenimi dlanmi…
Potem pa sem popolnoma znorela, ko je pricapljal nek štirinožni velikan in dal glavo naravnost v voziček, kjer sem imela par mesecev starega dojenčka. Lastnik pa mi je razlagal “Saj ne bo nič naredil, saj ne bo nič naredil.” In me gledal kot tele v nova vrata, ker z besedami takrat res nisem šparala.
In na koncu izpade, kot da sem tako grozen človek, ki ne mara živali … :/
Seba111, nisi pravičen do Pandore. Jaz mislim, da ima prav. Se mi je že zgodilo, da sem čakala na dvigalo, pred mano pa je bila lastnica z velikim psom, ki se je nervozno prestopal (obnašal). Sem raje počakala na drugo dvigalo, kot da bi bila z njima v istem dvigalu. Ali pa se dogaja, da dajo večjega psa v čuvanje majhnemu otroku in vidiš, da otrok psa sploh ne obvlada, ker ga ta vleče sem in tja. In res je, da lastniki vedno rečejo “saj ne bo nič naredil”. Ja, tebi morda ne, ker te pozna, pri meni je pa dovolj ena kretnja, ki njemu ne bo všeč, pa bo po meni.
Sicer pa smo imeli v prejšnji službi službenega psa in tam je bila res druga pesem. Se je videlo, da gre za šolanega in umirjenega psa.
psa ima vsakdo zaradi sebe – nihče zaradi mene
imel sem jih 5 zaporedoma
odvezanemu psu običajno rečem, naj da vodnika na povodec … če se kdo še kaj usaja mu pa povem, da imam psa pravico ubiti, ker se počutim ogrožen … običajno imam s sabo kar konkretno sprehajalno krepelo.
Sploh ni problem pes! Vedno je problem nevzgojen lastnik. Dokler bodo obstajale šole, ki učijo pse, ne pa tudi lastnikov bo štala.
Od svojega petega leta naprej imam pse, pa še nobenega nisem spustil s povodca tam kjer so ljudje. Odpoklic je tisto česar je treba psa naučiti, ne pa daj tačko, prosi,…………… . Lastnike pa, da smo ljudje različni!
Psa na sprehodu nimam na povodcu, je pa res, da ga ne vozim v Tivoli in ostale super priljubljene lokacije, ampak na umaknjene travnike poleg gozda.
Poleg tega se pes brez izjeme odzove na moj klic, tudi takrat, ko zavoha srno ali zajca ali… Tako da mu enostavno ne dovolim, da bi šel ovohavat tuje ljudi, privezane pse ali pa neko hrano tam nekje pod drevesom. Ko sem s psom na sprehodu, ga konstantno spremljam s pogledom, takrat ne govorim po telefonu in ne počnem stvari, ki odvračajo mojo pozornost od psa.
Se strinjam, da ni vsak človek ustrezen za psa, marsikomu bi psa tudi odvzela, saj neustrezen lastnik psa s svojim neznanjem in nesposobnostjo dela škodo vsem – sebi, svojemu psu, drugim psom in drugim ljudem. Pes namreč ne pomeni odgovornosti samo do tega, da ga redno hraniš, redno pelješ “lulat pa kakat”, redno voziš na cepljenja in preglede, ampak si kot lastnik odgovoren tudi za njegovo vzgojo. Če ti psihologija krdelnih živali ni jasna, je pes slaba izbira, ki se lahko konča tudi tragično, ja.
In potem se ljudje smejijo, ko od psa zahtevam, da v prostore vstopa ZA mano… Ko pa njihov super cute maltežanček (vstavi poljubno pasmo) ugrizne koga od domačih, je pa šok…
boli mene kaj si kdo sam o sebi misli kako dober vodnik je psu.
odvezan pes — ja tudi na travniku … je neprimeren za druge ljudi.
Da ne rečem, da nekomu, ki mu je trava hrana /krma za živali — oba: pes in vodnik uničujeta kar je njegovo, pes še poserje in poščije od nekoga živalim hrano.
Simpl in jasno: psa naj vsakdo ima za sebe in pri sebi.
pa če jesta iztrebke drug od drugega … je to pač njuno.
Draga srna, oprosti, ker sem ti zjutraj poteptala travo.
Žal mi je tudi, da s seboj nisem imela še ene plastenke z vodo, da bi splaknila scalino od psa na tretjem drevesu na levi strani (tisto od jazbeca boš že prebolela, a ne?).
Opravičujem se tudi vsem žužkom, ki so morebiti izgubili življenje zaradi mene in/ali psa.
Upam, da nisva povzročala prevelikega hrupa, ko sva lomastila po gozdu.
…
No, upam, da si isto dosleden tudi takrat, ko se voziš po cestah, s katerimi smo marsikateri živalski in rastlinski vrsti življenjski prostor ne samo uničili, ampak preprosto odvzeli. Da o izpušnih plinih in odpadih, kjer naposled končajo avtomobili, sploh ne izgubljam besed…
Hja, treba se bo sprijaznit, da na svetu niste sami in da se morate tudi vi kdaj prilagoditi drugim. Nekaterim gredo pa strašno v nos majhni otroci, ki so živahni, ali če dojenček joka. Bognedaj, da ga mama potem v javnosti podoji – se najde kup ljudi, ki se jim to gnusi in se jim zdi nenormalno.
Meni tudi vedno ne ustreza, da na sprehodu ali med tekom srečam ljudi, pa nimam kaj. Sicer se pa bolj kot psov bojim ljudi. Še vedno si veliko več hudega naredi naša rasa med seboj kot psi nam.
Pa na človeški kakec v naravi tudi očitno še niste naleteli. Je pa kar hujše sranje od pasjega (očitno pse lastniki futrajo z bolj kakovostno hrano kot sebe).
si že zadosti jasno natipkala, da te tvoj pes nima na povodcu … s tem začni.
Imam pa od vsakega od 5 psov, ki sem jih imel kakšen povodec – ga posodim tvojemu psu
Forum je zaprt za komentiranje.