Prvič iz Münchna
Pozdravljeni!
Februarja privič potujem z letališča v Münchnu. Zaradi ugodnejše variante (pa tudi časovne rezerve do poleta bo cca 7 ur), sem se odločila, da se do tja pripeljem z večernim vlakom (23.30 iz Ljubljane). Ker mi je mesto popolnoma nepoznano, vas lepo prosim za vaš nasvet, izkušnje:
1. V nekaterih postih ste že pisali, da do letališča porabiš eno uro vožnje z busom; ali bus odpelje iz bližine železniške postaje oz. od kod, morda celo veste kako pogosti so odhodi?
2. Predlagate kakšno “ugodnejšo” varianto prevoza?
3. Kakšne izkušnje imate z letališčem? Pisali ste že, da je letališče novejše in precej veliko, se je težko znajti?
Hvala!
Jaz sem šel z vlakom iz LJ do Salzburga (to sem imel všteto v latalsko karto), nato pa sem kupil dodatno Salzburg-Munchen. Iz železniške v Munchen-u pa gre “mestni vlak” oziroma kako bi lahko ga imenov do letališča. Računaj da ti lahko vzame kakšno uro in pol preden prideš do letališča. Ni pa komplicirano. Na zemljevidih je vse označeno. Vlaki pa tudi vozijo pogosto. Za nočni čas sicer ne vem, čez dan pa zelo pogosto.
Na samem letališču pa sploh ni problema. Ni nobene razlike z drugimi in zato tudi ni nekega posebnega strahu da bi se izgubila ali pa kaj podobnega!
A
Ojla!
Sploh ni problema – na železniški postaji je lepo označeno, kje stoji avtobus, ki te pelje do letališča, v bistvu stoji kar pred ž. postajo. Lahko se pa pelješ z železniške postaje z vlakom, greš v ” spodnji štuk” postaje in tam prodajajo karte za vlak. Na vlaku ti tudi piše, kdaj prideš na letališče. Priporočam ti da kupiš celodnevno vozovnico za ta vlak in jo potem na letališču prodaš naprej – jaz sem jih prodala po skoraj isti ceni, kot sva jih kupila torej sva se peljala skoraj zastonj. Če greš z busom ti voznik pove na kateri postaji na letališču moraš izstopiti – pa še ponudijo ti pijačo for free a ni svet lep ?
LP ( lepo potovanje ) Tina
Hojla, Tinkarca!
Iz tvojega pisanja predvidevam, da je vožnja z vlakom vseeno cenejša, predvsem pa hitrejša varianta za prihod do letališča. Koliko pa si odštela za vozovnico za vlak? Tudi jaz jo bom poskušala prodati naprej, pa vseeno …
Lepo je, da so še kje tako prijazni kot so vozniki busov v Münchnu! :-))
Hvala za informacije in lepe želje!
LP, Vesna
Vesna,
ko prides na glavno zeleznisko postajo v Munchnu, je po mojem najbolje, ce se na letalisce odpeljes z S-bahnom (voznja traja 40 minut, vlaka pa vozita na ca 20 minut). In sicer S8 ali S1. Pri S1 moras edino paziti, ker se vagoni na eni od postaj locijo in jih gre 1/2 na letalisce, 1/2 pa nekam drugam. Ampak na vlaku jasno pise, kam gredo kateri vagoni, tako da sploh ni problem, pa tudi po zvocnikih opozarjajo, vse pise na LCD-jih itd. Saj ves, nemska urejenost.
Karto lahko kupis na avtomatu ali pa na blagajni S-bahna, ki je na zelezniski postaji, le da ni vedno odprta. Kupiti moras karto za vsa 4 obmocja, t. i. ringe (mesto imajo razdeljeno v koncentricne kroge in letalisce je v zunanjem). V primeru, da ne potujes sama, se najbolj splaca dnevna “partnerska karta”, ki za vse 4 ringe stane 16 EUR in velja za 5 oseb.
Kje najdes S-bahn, je jasno oznaceno z zelenimi tablami, na katerih je crka S. Ne mores se izgubiti. Enako velja za Munchensko letalisce. Vse imas oznaceno, tako da glede tega ni nobenih tezav, pa ceprav je ogromno. Ker pa bos ocitno precej casa cakala na let, ti res toplo priporocam, da si malico prineses s sabo, ce drugega ne, si jo nabavi vsaj na zelezniski postaji, ker so na letaliscu cene astronomske. Mimogrede zapravis 50 EUR … pa ne govorim o pojedini :).
Pa se nekaj: 13. 1. sva kupila v Munchnu omenjeno dnevno karto za S-bahn in ker sva imela veliko silo (od pristanka letala do odhoda vlaka za LJ samo uro in 15 minut), sva jo pozabila zigosati, tako da je se vedno veljavna. Ce zelis, ti jo lahko prodam.
In se en nasvet: ce bos imela slucajno za nazaj premalo casa, da bi ujela vlak za LJ na glavni zelezniski postaji, lahko pridobis kaksnih 5-10 minut s tem, da se peljes z S-bahnom samo do Ostenbahnhof, saj vlak za LJ ustavi tudi tam in sicer ca 5 minut po odhodu s Hauptbahnhofa.
Pa še nekaj, kar ni nihče omenil. Pozanimaj se ali imaš že morda v ceni aviokarte, sploh če letiš z nemškimi prevozniki, vključeno tudi prevoz po nemških železnicah (DB). To velja že od Salzburga. To pišem zato, ker ti potem ni treba kupit karte za S-bahn od žel. postaje do letališča. Vseeno pa kupi karto iz LJ do Munchena ker je cenejša kot do Salzburga(!?)
To ti pišem iz lastnih izkušenj. Letel z čarterjem LTU iz Munchna.
Ojla Vesna!
Koliko stane karta za vlak, ti je že koki napisa/la – midva sva namreč na letališču že kupila rabljene karte za vlak in sva za njih dala 12 evrov ( za 2 karte ) in potem sem jih na železniški postaji prodala naprej , na letališče sva se peljala z busom in se mi zdi, da sva za 1 karto dal 9 evrov.
Tina
Na kulturni praznik pa ja ne gremo v Munchen :)))
Drugace pa sem zelel samo dodati, da sem jaz prispel na zeleznisko v Munchen, ko so bile vse trafike in podobno zaprte, tako da nisem mogel kupiti karte za S-Bahn drugje kakor na avtomatih. (Ne)sreca pa je zelela da tudi dobiza nisem imel in tudi nekaj ljudi, ki sem jih vprasal ne, tako da sem se odpeljal do letalisca brez karte in brez kontrole in torej brez dodatnih stroskov 🙂
Tako da pripravi drobiz, ce ne pa sreco pa bo!
Forum je zaprt za komentiranje.