Prvi in edini za celo življenje
Le da jaz z razliko od tebe določene prelomljene obljube podpiram. Čeprav sta še vedno oba odgovorna za svoj odnos, včasih pride do situacije, ko lahko za enega postane nevzdržno. Obljuba takrat izgubi ves pomen. Saj sem že večkrat napisal, da je obljuba POGOJNA in ne brezpogojna.
Tako izgleda svečana obljuba:
Ženin:”Jaz X., sprejmem tebe, Y., za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja”
Nevesta:”Jaz Y., sprejmem tebe, X., za svojega moža in obljubim, da ti bom ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja.”
Ni tu samo zvestoba ampak tudi spoštovanje. In kdo prvi ni spoštoval obljube, ko je varal, udaril, ali naredil karkoli ni v skladu z dvema, PREPROSTO razumljivima stavkoma. Tisti, ki je prvi kršil obljubo na tak način je kriv. Vse kar se od tu naprej zgodi je le logična posledica.[/quote]
spoštovanje je relativen pojem….
Hannibal in Scipio sta bila nasprotniak sta se klala ampak SPOŠTOVALA?
Enako velja za ZVESTOBO…. jaz sem ZVEST lahko DRŽAVI, PRIJATELJU, pa to ne pomeni da nimam več žensk….
nič od tega ni KESPLICITNO NAŠTETO kaj se NESME ampak je vse RELATIVNO in odprto tolmačenju po svoje… to da večina meni tako kot ti, vinček in še kdo ne spremeni mojih besed…. če boš dal v razlagu filozofu ti bo razložil točno tako kot jaz… da nikjer ni eksplicitno navedeno kaj se sme in kaj ne, kaj zvestoba in spoštovanje pomenita… kot prikazuje moj primer zgoraj…
spoštuješ lahko tudi sovražnika in tistega ki si ga ubil…. tako mimogrede…[/quote]
Če se dva pogovarjata iskreno, brez skritih adutov v rokavu, je relativnih stvari vedno manj… Ampak tebi se z mimobežnimi obiskovalkami tvoje postelje o tem ni potrebno pogovarjati, je pa nadvse zanimivo, kako rad se miselno zaposluješ s stvarmi, ki jih nikoli ne boš naredil…
Le da jaz z razliko od tebe določene prelomljene obljube podpiram. Čeprav sta še vedno oba odgovorna za svoj odnos, včasih pride do situacije, ko lahko za enega postane nevzdržno. Obljuba takrat izgubi ves pomen. Saj sem že večkrat napisal, da je obljuba POGOJNA in ne brezpogojna.[/quote]
saj zato pa… ne dajaj obljub, ki jih ne moreš izpolnit. Zato pa na svetu ni nobene časti več, ker se obljube dajejo preveč zlahka. Kot bi rekel dober dan….
Vsak bi moral dobro premisliti, kaj bo obljubil in komu. In zraven povedat, lej obljubim vendar pod pogoji. Da si neknadno izmišljuješ pogoje ne velja NIČ
Eh, pretiravaš. Vsak, ki se poroča, se zaveda, da se kadarkoli lahko loči, zato tudi pristane na tisto “v dobrem in slabem”. Tudi, če bi pristal na “samo v dobrem…” se še vedno lahko nesknočno razpravlja o tem, kaj je dobro in kaj ni. Sama dva bosta gradila svoj odnos in sama dva bosta poroko razdrla, če bo nuja. Poroka je le običaj, kjer se “okrona” neko svetlo prihodnost, na katero vsi le upajo. Poudarek je na “upajo”.
Z obljubami ni nič narobe, če jih jemlješ smiselno. Torej danes ti obljubljam, da te ljubim in sem brezpogojno s tabo. Če bo kdaj karkoli drugače, se bova oba usedla, vrgla karte na mizo, pogovorila in sprejela odločitve. Ničesar čez noč in kar tako.
Ljudje se nismo rodili pametni in z milijon izkušnjami. Lajf prinese svoje in odločitve se sprejemajo ves čas. Pogojevanje za naprej, v sklopu obljub…hmmm, jst zase ne vem, kje bom čez 20 let, kaj šele da bi vedela, kaj se mi bo dogajalo v glavi:).
Kaj pa errare humanum est? ;)[/quote]
nekaterih stvari se ne odpušča če vprašaš mene….
Res je da se je motiti človeško odpuščati pa božansko, ampak to spomni sebe ko te bo naslednji tip prevaral ali pa spomni to svoje prijateljice kako božanske so ko jih tipi varajo itd… ali pa se vprašaj če si božanska da odpustiš pedofilu itd…
nekaterih stvari pač ni moč odpuščati, in če je nekaj kar ne odpustim je pa ne držanje priseg in zaobljub (zraven pedofilov)…. za mene je to hujše kot naklepni umor iz častihlepja in požrešnosti po kešu in še kaj SKUPAJ![/quote]
Prevod stavka bi bil samo “motiti se je človeško”, saj nikjer nisem dodala “ignoscere divinum”, prej bi dodala “sed in errore perseverare dementis” – celoten prevod bi se v tem primeru glasil: Motiti se je človeško, toda vztrajati v zmoti je lastnost bedaka.
No, saj imaš prav na nek “čuden” način. Ampak tisti, ki bo boš ženo udaril/varal v prepričanju, da jo spoštuje, mu bo z ločitvijo pokazala, kaj si misli o njegovem subjektivnem mnenju. In prav je tako. :))
Le da jaz z razliko od tebe določene prelomljene obljube podpiram. Čeprav sta še vedno oba odgovorna za svoj odnos, včasih pride do situacije, ko lahko za enega postane nevzdržno. Obljuba takrat izgubi ves pomen. Saj sem že večkrat napisal, da je obljuba POGOJNA in ne brezpogojna.[/quote]
saj zato pa… ne dajaj obljub, ki jih ne moreš izpolnit. Zato pa na svetu ni nobene časti več, ker se obljube dajejo preveč zlahka. Kot bi rekel dober dan….
Vsak bi moral dobro premisliti, kaj bo obljubil in komu. In zraven povedat, lej obljubim vendar pod pogoji. Da si neknadno izmišljuješ pogoje ne velja NIČ[/quote]
Se strinjam. Čeprav človek, ko je mlad in naiven, lahko še tako zelo dobro premisli o vsem, pa ne bo videl vseh posledic in ovir, ki ga čakajo na poti izpolnitve. S tem zavedanjem se tudi vsak spušča v zakon oziroma se ne, nekateri nimajo niti tega zavedanja.
No, saj imaš prav na nek “čuden” način. Ampak tisti, ki bo boš ženo udaril/varal v prepričanju, da jo spoštuje, mu bo z ločitvijo pokazala, kaj si misli o njegovem subjektivnem mnenju. In prav je tako. :))[/quote]
Itak da je prav tako. Ampak moški vedno žensko udari iz ljubezni, ker jo poskuša zavarovat pred njo samo, da ne bi počela neumnosti 🙂
Btw. spoštovanje nasprotnika iz nekih rimskih tragičnih bojev ne moreš enačiti s spoštovanjem do ljubljene osebe, kjer ne gre za nasprotnika ampak sopotnika skozi različna življenska obdobja, KI PA se s takim razmišljanjem res lahko kajkmalu sprevrže v tragedijo.
Pa mi lahko ena tona filozofov filozofira filozofije, ki v praksi ne držijo vode..btw
No, saj imaš prav na nek “čuden” način. Ampak tisti, ki bo boš ženo udaril/varal v prepričanju, da jo spoštuje, mu bo z ločitvijo pokazala, kaj si misli o njegovem subjektivnem mnenju. In prav je tako. :))[/quote]
Itak da je prav tako. Ampak moški vedno žensko udari iz ljubezni, ker jo poskuša zavarovat pred njo samo, da ne bi počela neumnosti :)[/quote]
What? EnTip, da ne boš dobil šamarja:). Iz same ljubezni…:)))
Vsak bi moral dobro premisliti, kaj bo obljubil in komu. In zraven povedat, lej obljubim vendar pod pogoji. Da si neknadno izmišljuješ pogoje ne velja NIČ[/quote]
Se strinjam. Čeprav človek, ko je mlad in naiven, lahko še tako zelo dobro premisli o vsem, pa ne bo videl vseh posledic in ovir, ki ga čakajo na poti izpolnitve. S tem zavedanjem se tudi vsak spušča v zakon oziroma se ne, nekateri nimajo niti tega zavedanja.[/quote]
Zaradi takih pa imamo potem eno neskončno debato, ki je povrhu totalno brezplodna 🙂
Itak da je prav tako. Ampak moški vedno žensko udari iz ljubezni, ker jo poskuša zavarovat pred njo samo, da ne bi počela neumnosti :)[/quote]
Ravno tako, kot ona njega prevara iz ljubezni, zato da revež ne bi mislil, da je zanjo preslab. :))
Se strinjam. Čeprav človek, ko je mlad in naiven, lahko še tako zelo dobro premisli o vsem, pa ne bo videl vseh posledic in ovir, ki ga čakajo na poti izpolnitve. S tem zavedanjem se tudi vsak spušča v zakon oziroma se ne, nekateri nimajo niti tega zavedanja.[/quote]
Zaradi takih pa imamo potem eno neskončno debato, ki je povrhu totalno brezplodna :)[/quote]
Tudi o tem, kaj brezplodno in kaj ni, lahko debatiramo. :))
Forum je zaprt za komentiranje.