Prvi in edini za celo življenje
Bikini spet se osredotočaš na napačni del….
če ti nekaj zaobljubiš in si to prelomil si prisegolomilec…. torej si ne-vreden prijateljstva, ker za mene je taka oseba nezanesljiva(bojazljiva), ker če niti pod prisego ne zmore nečesa ”uresničit” kot je prisegla kako potem lahko zaupam besedi takšne osebe? [/quote]
Preveč kompliciraš glede tega. Po tej logiki bi lahko rekli, da se toliko in toliko ljudi ne poroči zato, ker se bojijo, da svoje “zaobljube” ne bodo mogli držat? In rajši ne obljubljajo nič? In so zato večje face, ker niso prisegolomilci?
To je tako kot pri podpisu kakšne mednarodne konvencije, samo tiste države, ki vnaprej vedo, da jo kršijo oziroma, da jo nameravajo kršit še naprej, je ne bodo podpisale. 🙂
Drugače pa pri cerkveni poroki recimo ne govorimo o zaobljubi ali prisegi ampak o PRIVOLITVI. Mladoporočenca najprej povesta, da sta prostovoljno tukaj,da privolta v poroko, da sta pripravljena ljubiti in spoštovati se vzgajat otorke v veri tid. in tako mimogrede potem tudi OBLJUBITA, da si bosta ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju in da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja.
Funkcijo zaobljube pa ima v bistvu v tem procesu že zaroka. Če nekdo prelomi vse te zaobljube že pred poroko, potem je bolj majhan verjetnost, da bo pa po poroki zdržal celo večnost oziroma dokler ju smrt ne loči.
Tisto, kar NM-3w recimo ni razumel, ko sem omenila, pa je bilo to, da je marsikatera prva žena ohranila določena čustva in spoštovanje do moža, tudi ko jo je ta 10x prevaral in še kaj drugga zraven. In ga, ko je bil recimo bolan in je umiral, vzela k sebi in negovala. Tudi če so bile v njegovem življenju za njo vsaj še 3 ženske. Takšnih primerov je veliko, tudi med znanimi, od Freddieja Mercuryja dalje. Prva je vendarle prva. In če eden prelomi obljubo, ni nujno, da jo oba.
Bikini spet se osredotočaš na napačni del….
če ti nekaj zaobljubiš in si to prelomil si prisegolomilec…. torej si ne-vreden prijateljstva, ker za mene je taka oseba nezanesljiva(bojazljiva), ker če niti pod prisego ne zmore nečesa ”uresničit” kot je prisegla kako potem lahko zaupam besedi takšne osebe? [/quote]
Preveč kompliciraš glede tega. Po tej logiki bi lahko rekli, da se toliko in toliko ljudi ne poroči zato, ker se bojijo, da svoje “zaobljube” ne bodo mogli držat? In rajši ne obljubljajo nič? In so zato večje face, ker niso prisegolomilci?
To je tako kot pri podpisu kakšne mednarodne konvencije, samo tiste države, ki vnaprej vedo, da jo kršijo oziroma, da jo nameravajo kršit še naprej, je ne bodo podpisale. 🙂
Drugače pa pri cerkveni poroki recimo ne govorimo o zaobljubi ali prisegi ampak o PRIVOLITVI. Mladoporočenca najprej povesta, da sta prostovoljno tukaj,da privolta v poroko, da sta pripravljena ljubiti in spoštovati se vzgajat otorke v veri tid. in tako mimogrede potem tudi OBLJUBITA, da si bosta ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju in da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja.
Funkcijo zaobljube pa ima v bistvu v tem procesu že zaroka. Če nekdo prelomi vse te zaobljube že pred poroko, potem je bolj majhan verjetnost, da bo pa po poroki zdržal celo večnost oziroma dokler ju smrt ne loči.
Tisto, kar NM-3w recimo ni razumel, ko sem omenila, pa je bilo to, da je marsikatera prva žena ohranila določena čustva in spoštovanje do moža, tudi ko jo je ta 10x prevaral in še kaj drugga zraven. In ga, ko je bil recimo bolan in je umiral, vzela k sebi in negovala. Tudi če so bile v njegovem življenju za njo vsaj še 3 ženske. Takšnih primerov je veliko, tudi med znanimi, od Freddieja Mercuryja dalje. Prva je vendarle prva. In če eden prelomi obljubo, ni nujno, da jo oba.[/quote]
Tega ne trdim…. zaobljubo prelomi tisti ki zahteva razvezo zaobljube ki jo je dal… kriv pa je ker se je zaobljubil NEKOMU ki mu te zaobljube ni sposoben vračat … Zato sta kriva oba zaobljubo pa lahko prelomi samo 1 …
Če bi pa ob poroki obadva izjavila in povedala en drugemu POGOJE kdaj je zaobljuba NIČNA (torej ob varanju, pretepanju, verbalnem nasilju) no saj varanju na nek način je ker povesta da si bosta zvesta samo je to vseeno relativen pojem ki si ga lahko vsak tolmači po svoje…. šele ob takšnem eksplicitnem navajanju pogojev KDAJ ZAOBLJUBA ne velja (ne pa skritih pogojih ki jih omenja Marko) je lahko razveza zaobljube brez da bi bil gnoj od človeka…
šele ko jasno poveš !
ja točno tak…. če se nekdo boji da nebo zmogel nečesa je prav, ker vsi vemo da pač VE da NE VE če bo zmogel ”držat” besedo… vsak pač vsega ne zmore…
Saj pri konvenciji je isto… če se nekaj zaobljubiš in ne držiš si za mene ”gnila” država … samo da tam je bolj neosebno ker država je entiteta sestavljena iz ljudi, in je bolj GNIL človek ki je podpisal oz. ki je dal UKAZ o podpisovanju…. Ker razen če ljudstvo sprejme ODLOČITEV o podpisu ali ne podpisu konvencije ni kriva država/ljudstvo ampak podpisovalec in tisti ki ukaže!
tisto, kar si ti naklanfala v moj komentar je bil mimosunek … brez smisla glede mojega komentarja.
bil bi pa dober komentar, če bi ga natipkala kot samostojen komentar … kot svoj “statement” — ne pa nokvačkanje križa na islamski vzorec na puloverju.
a sedaj razumeš???
tisto, kar si ti naklanfala v moj komentar je bil mimosunek … brez smisla glede mojega komentarja.
bil bi pa dober komentar, če bi ga natipkala kot samostojen komentar … kot svoj “statement” — ne pa nokvačkanje križa na islamski vzorec na puloverju.
a sedaj razumeš???[/quote]
Škoda da nisi tako pedanten in občutljiv tudi ko gre za druge, ne samo takrat ko gre zate.
Drugače pa ni bil mimosunek. Ker sem hotela poudarit, da je včasih tudi PRVA lahko najpomembnejša in da marsikdo to spozna šele ob bridkem koncu.
Sicer pa, četi nekdo replicira, ni nujno, da tvojo trditev negira. Lahko tudi smao odpre nek dodaten vidik že povedanega.
Nauči se že sprejemat še kakšno drugo mnenje razen svojega. Ne nujno v svoji zavesti. Vsaj tukaj na forumu.
a sedaj razumeš???[/quote]
Škoda da nisi tako pedanten in občutljiv tudi ko gre za druge, ne samo takrat ko gre zate.
Drugače pa ni bil mimosunek. Ker sem hotela poudarit, da je včasih tudi PRVA lahko najpomembnejša in da marsikdo to spozna šele ob bridkem koncu.
Sicer pa, četi nekdo replicira, ni nujno, da tvojo trditev negira. Lahko tudi smao odpre nek dodaten vidik že povedanega.
Nauči se že sprejemat še kakšno drugo mnenje razen svojega. Ne nujno v svoji zavesti. Vsaj tukaj na forumu.[/quote]
kaj pa, če bi se ti “naučila” vsega, kar mi “prodajaš” … ali pa vsaj svojih navkov / priporočil držala???
neprimerno je ljudem skakati v besedo!!
Nauči se že sprejemat še kakšno drugo mnenje razen svojega. Ne nujno v svoji zavesti. Vsaj tukaj na forumu.[/quote]
kaj pa, če bi se ti “naučila” vsega, kar mi “prodajaš” … ali pa vsaj svojih navkov / priporočil držala???
neprimerno je ljudem skakati v besedo!![/quote]
Daj nehaj, to je forum. Če hočeš imet mologe, začni pisat BLOG. Pa še komentarje onemogoči, da ti ne bo kdo kontaminiral tvojih zapisov..
neprimerno je ljudem skakati v besedo!![/quote]
Daj nehaj, to je forum. Če hočeš imet mologe, začni pisat BLOG. Pa še komentarje onemogoči, da ti ne bo kdo kontaminiral tvojih zapisov..[/quote]
eh … ja .. vsedrugo kot, da bi se držala svojih mantr drugim ☺☺
Jaz nikogar ne ignoriram. Meni politika izključevanja ni blizu. 🙂
Jih pa zato včasih tudi dobim po glavi. Včasih imam predolg jezik, včasih se izkaže, da je dobrota sirota itd. Nikoli pa ne obžalujem svojih dejanj. Govorim na splošno, ne samo za dogajanje na tem forumu.[/quote]
Včasih je preudarno, če nekoga preskočiš, ker mu s tem ne daješ več hrane za njegove izpade. Socialnost tukaj nima veze. Čas je predragocen, zakaj ga ne bi namenila drugim.
Jaz nikogar ne ignoriram. Meni politika izključevanja ni blizu. 🙂
Jih pa zato včasih tudi dobim po glavi. Včasih imam predolg jezik, včasih se izkaže, da je dobrota sirota itd. Nikoli pa ne obžalujem svojih dejanj. Govorim na splošno, ne samo za dogajanje na tem forumu.[/quote]
Včasih je preudarno, če nekoga preskočiš, ker mu s tem ne daješ več hrane za njegove izpade. Socialnost tukaj nima veze. Čas je predragocen, zakaj ga ne bi namenila drugim.[/quote]
“Ignoriram” itak tiste teme oziroma vsebine, ki me ne pritegnejo do te mere, da bi o njih lahko kaj napisala. Pisat o nečem, akr mi je čisto mimo in brez zveze, je zame izguba časa. Da bi določeno osebo apriori ignorirala, tega ne počnem in ne bom. Tudi zato, ker sem navajena se borit za svoj prostor pod soncem in za pravico do svobode izražanja.
Moje osebno forumsko pravilo pa je vedno bilo, da ne podležem grupiranju.
Včasih je preudarno, če nekoga preskočiš, ker mu s tem ne daješ več hrane za njegove izpade. Socialnost tukaj nima veze. Čas je predragocen, zakaj ga ne bi namenila drugim.[/quote]
“Ignoriram” itak tiste teme oziroma vsebine, ki me ne pritegnejo do te mere, da bi o njih lahko kaj napisala. Pisat o nečem, akr mi je čisto mimo in brez zveze, je zame izguba časa. Da bi določeno osebo apriori ignorirala, tega ne počnem in ne bom. Tudi zato, ker sem navajena se borit za svoj prostor pod soncem in za pravico do svobode izražanja.
Moje osebno forumsko pravilo pa je vedno bilo, da ne podležem grupiranju.[/quote]
Saj v bistvu se strinjam s tabo. Kjer so pogoji kolikor toliko normalni in ljudje ne preveč žaljivi. Mene zmoti meketanje NM-whatever. Zmoti me njegov bolan pristop, ki ne sodi v komunikacijo med zdrave ljudi. Verjamem, da je nekemu psihiatru v izziv, ampak še on bi se poigral z različnimi kombinacijami tablet.
Ne gre za dobesedno ignoriranje, le ne vrneš žogice in ne daš priložnosti za nove, blesave, ekstremno ponižujoče komentarje. Po moje je treba imeti občutek, kaj je še zdravo in kaj ne. S tem zaščitiš sebe in daš drugim priložnost, da se lahko izražajo, ker jim posvečaš večjo pozornost. Heroj je tisti, ki zna potegniti črto. Zato po mojem mnenju vztrajanje ni vedno na mestu. Če pa misliš, da s tem sebi dokazuješ ne vem kaj…pol pa…keep going:).
Saj, ko skočiš v vodo z visoke skale, tudi daš sebi neke vrste zaobljubo, da boš živ in zdrav prišel ven iz vode. Pa ni vedno tako. :))
Zaobljubo dasta oba, zato je v ljubezni to še malo težje izpolniti. Prihodnost je vedno negotova in to sploh ni nujno slabost. Kot je že Bikini rekla. Mnogi mislijo, da so s poroko partnerja kupili in lahko delajo kar jim pride na pamet. Pa tudi ni tako. V tisti zaobljubi se skriva še marsikaj, en kup pogojev, da bosta lahko oba ostala res skupaj. Če se ti izpolnjeni, če jih lahko izpolnjujeta oba, takrat šele je zaobljuba izpolnjena. Seveda, dokler so pogoji izpolnjeni. Brezpogojne ljubezni ni.[/quote]
Daj ne pokaj spet pa prijejaj pa relativiziraj…. Ti ob skoku v vodo UPAŠ da se ti nebo nič zgodilo… nič se ne ZAOBLJUBLJAŠ no kaka neumnost….[/quote]
Ko daš obljubo drugi osebi, tudi lahko samo upaš, da jo boš uspel izpolnit. NIKOLI TEGA ZAGOTOVO NE MOREŠ VEDET, PA ČE ŠE TAKO RESNO MISLIŠ! Ker mogoče pa pihne nepričakovan sunek vetra na poti, ko padaš proti vodi, te nepričakovano obrne in se v vodi polomiš recimo. S tem, da je odnos še veliko bolj komplicirana in od večih dejavnikov odvisna stvar, kot en skok v vodo. Skok v vodo je le poenostavljen primer tega, kar te čaka v odnosu.
Danes je vsak samosvoj individualist s tem, da se sam umesti v množico ljudi, ki ne podleže grupiranju. :D[/quote]
Kakšna brihtna misel:). Individualist se ne bo nikoli videl v množici. Po tej logiki ne bo žrtev grupiranja, ker bo vedno samozadosten.[/quote]
Ti si FULL drugačna! Tako drugačna, da si na las podobna tem, ki si želijo biti drugačni in tudi mislijo, da so. :)))))))
Kakšna brihtna misel:). Individualist se ne bo nikoli videl v množici. Po tej logiki ne bo žrtev grupiranja, ker bo vedno samozadosten.[/quote]
Ti si FULL drugačna! Tako drugačna, da si na las podobna tem, ki si želijo biti drugačni in tudi mislijo, da so. :)))))))[/quote]
Zate vem, da si trenutno lačen, ker si FULLL drugačen:). Pojej jabolko:).
Zato pa obstaja ločitev. :)) Če pa skočiš v vodo in priletiš na skalo, pa ti nimaš več niti druge možnosti. Si zamisliš, da tudi ločitve ne bi bilo? Še huje, kot tisti skok na skalo. :))
Matkič, a ti nikoli nisi prelomil obljube? Jaz zase vem, da jo držim. Ampak poročna zaobljuba je vseeno nekaj drugega, kot to, da prijatelju obljubiš pomoč pri prenašanju novega pohištva.
In ravno ta občutek oziroma zavedanje, da ta obljuba ni 100% dokončna in sigurna je tisto, kar lahko odnos dveh naredi dober in živ. Saj tam, kjer se dva zavedata, da je to zdaj za vedno, se morda ustavita pri svoji osebni rasti in grajenju odnosa in le tega zanemarita, saj itak bosta vedno ostala skupaj, zakaj bi se trudila. Če pa se dva zavedata, da nič ni dokončno, kljub obljubi, pa imata večje možnosti, da resnično ostaneta skupaj do konca in to znata tudi ceniti.
Ne verjamem, da se v letu 2013 sploh kdo zares zgraža nad tem, če ima nekod v življenju več kot enega partnerja. Niti verski fanatiki. Sem verna in se mi to ne zdi nič posebnega. Še župniki so že vsega “hudega” vajeni. 🙂
Ne razumem niti dobro tega, kaj je mišljeno pod tem, da se nekdo ZGRAŽA nad ločenci. Mislim, da večina ljudi z normalnim iqjem razume, da če sta se dva ločila, da so za to obstajali določeni razlogi, ki so pač znani (samo) njima, da zveza ni funkcionirala tid. Zakaj bi se kdo zgražal nad tem? Še celo kakšne opravljive tetke, ki s sprstom kažejo na akkšno ločenko, se v resnici ne zgražajo nad tem, one samo opravljajo, da jim ni dolgčas.
Nekaj povsem drugega pa je, če se nekdo, ki išče partnerja, izogiba ločencem. Do tega ima vso pravico. Določene ljudi moti to in ono. Nekateri moški nad trideset, iščejo žensko, ki je stara pod 30. Nekatere ženske iščejo moškega, ki nima otrok iz prejšnje zveze itd. To lahko razumemo kot neke vrste predsodke, ni pa nujno. Kot že rečeno, imajo pravico do tega
Da bi se kar tako zgražala nad nekom, ki je ločen, mi je pa smešno. Med mojimi kolegicami, ki so približno mojih let ali malo starejše, jih je skoraj polovica že ločenih. Pa jih zaradi tega ne obsojam. Tako kot so bile te zveze preuranjene in zaletave, so bile tudi ločitve zelo na mestu.[/quote]
Bikni, zdaj vidim, da se na forumu zgraža le en. En tak, ki ni bil še nikoli v resni vezi in niti nima pojma kaj je zakon in še ni dojel, da če en prekrši obljubo, da drug zato ni kriv. Tako, da na MONu je le en tak. Pa še ta pljuva po ločencih zato, da bi prepričal ženske, da so večno samski boljši kot ločenci. Samo ni videt, da bi mu uspevalo.
Zakaj se meni zdi, da bi ti rad poročil eno žensko, ki bo skoz ob tebi, ne glede na to, kaj bo ti počel okrog z drugimi? :)) Za to bo tam le mama, dokler bo. Ona ti daje brezpogojno ljubezen.
Poročna zaobljuba ni mišljena za take, ampak je v stilu “ljubim te bom do konca, ČE boš tudi ti mene oziroma dokler boš tudi ti mene, oziroma dokler bom čuti/a, da je tako”. V tem je pa veliko maneverskega prostora, ki ga eni izrabijo za svoja lastna neodgovorna početja. Eni mislijo, da lahko varajo, spet drugi mislijo, da partnerja kako drugače zanemarjajo (saj je bilo rečeno v dobrem in SLABEM). Ljudje si pač zaobljube razlagajo različno.
Zato je priporočeno, da dva živita skupaj že nek določen čas, da lahko na lastni izkušnji ugotovita, kako jima kaj gre tudi “v slabem”. In če jima v slabem ne gre, poročita pa se kljub temu, je tisti, ki je pristal v poroku, klub temu, da jima ni šlo najbolje, prav tako soodgovoren, če se potem tekom časa ta obljuba prelomi.
Sicer pa poroka ni nič drugega, kot dvostranska pogodba, ki se lahko poljubno razdere, v kolikor se obe strani strinjata. Ni kaj veliko drugačna od ostalih pogodb. Kjer je ljubezen prisotna, bo zaobljuba izpolnjena, če pa je ni, pa ni nujno. Zaobljuba sama od sebe ne prinese ljubezni v odnos!
Forum je zaprt za komentiranje.