prvi avto
Sem novopečena voznica in si poskušam izbrati svoj prvi avto. Ogledujem si jih v cenovnem rangu do cca. 2.000 EUR, rada bi klimo in 5 vrat (zaradi otrok) ter servo volan. V igri je kak Clio, Punto, Accent, Almera, Brava. Letniki so pa nekako od 1997 – 2000. Ker se sama čisto nič na spoznam na avte, bi vas prosila za nasvet. Videz in znamka mi nista posebej važna, rada bi le en avto, ki se ne bi kar naprej kvaril in bi ga lahko tudi dokaj poceni vzdrževala.
Vaš nasvet…?
Moraš vedet da vsi tile našteti avti in še dost drugih podobnih, po 13-15-ih letih in npr. 200.000 km prevoženih in več, začnejo rinit v graben…
Če boš gledala novejši letnik in klimo, se boš ziher zajebala…
Drrr, kaj pomeni, da rinejo v graben?
Klimi se težko odpovem, ker ne bi rada “skuhala” otrok… Vem, da za ta denar ne morem pričakovat nekih presežkov, ampak zaenkrat si kaj boljšega ne morem privoščit. Če bi mi dobro služil nekaj let, bom zelo zadovoljna.
Zaenkrat se nagibam k Almeri, sam jo moram še sprobat. Almera 1,4 GX, l. 1999, 170.000 prevoženih, 2. lastnik se mi sliši kar dobro. Samo najbrž servisi pa niso ravno poceni…
Vsi tisti avti, ki jih danes dobiš za tak denar in nanjnovejši letnik, + klima, bodo čez pet let popolnoma ničvredni….Francozi, Korejci, Italijani,..
Popolnoma druge zgodbe so okoli BMW, Honde, VW, Audi…
Zaradi vsega:
-da že v štartu daš minimalno keša
-da ga čez nekaj let komot prodaš in iztržiš dobro ceno
-da so deli kokr tolk poceni, hitro dobavljivi in dost rabljenih rezervnih delov
-da se kokr tolk dobro vozi…ne ena kanta….
-obvezno bencinar z zmerno porabo do 7 oz. 8 l na 100 km
-da niso majhna jajca brez placa..za volanom in v kufru..
Verjamem da Nissan ni problematičen..treba je gledat še druge stvari: dražji novi deli, rabljeni deli slabo zastopani, oblika in interier živ dolgčas, najbrž tud podvozje….
Pri tolk starih avtih je dost pomembno da je veliko poceni delov…
Hvala za odgovore. Še zmeraj iščem in se ogledujem, bom videla, kaj bo sploh na voljo. Tale Almera mi je že ušla pred nosom… Mi pa res ni pomembno, koliko bo avto vreden čez nekaj let, samo da mi ta čas, ko ga bom imela, služi.
Se pa strinjam, da je fino, če so deli poceni.. ampak potem bo najbrž najboljša izbira kar Fiat.
da ne bo pomote drrr..
vse kar si napisal je res in fajn..
ampak pol ljudi gleda le na ceno..trenutno kolk dosežejo..
kaj bo in kako bo..bo pa čas prinesel..
vse je relativno..
sem poznal možaka je imel forda mondeota bencinca…
v garaži.. glanc in puc vsako nedeljo..
kot nov.. ampak saj vemo koliko so bli stari mondeoti vredni.., z ali brez glanza isti šmorn..
tak da, če res nisi na socialni podpori in ti je vsakih 100€ življenskih, je lih vseen če daš npr pr fiatu za 2 servisa več, ki sta cenejša z rezervnimi deli vred, al pa en malo držji servis z deli za BMW ipd avte..
stvar okusa in všečnosti znamk, zato se jih pa toliko trži…
novopečena..
jst sem se fiatov vedno izogibal…ampak to nima veze.. stvar okusa…
..kolikor sem uspel kdaj prebrati o fiatih so edino bravoti in brave z 1.6 16V motorji vredu..
Hec je v tem da se da iz psihološkega stališča potegnit nekaj pametnih, in sicer: bravota je nekaj let starega kupil en mulo in ga durh tišal(podobno je z alfami in hondami) in še doma šraufal. Pri BMW so bili bolj popularni za tišat šestvaljniki al pa 318 IS coupe od 4V. Nove compacte 316 in Audije A3 so imele pa ponavadi ljubice od direktorjev ..tam pa ni bil nikoli problem keš za servise, pa še merkale so jih… Zato se da compacta dobit zelo dobrega, zelo ohranjenega za nikakav keš, samo nekaj tednov je treba spremljat avtonet, da se izogneš preprodajalcev…
vse res..
ampak revca, kot jo jaz zastopim, rabi avto ca 2k€..
A3 in compacti pa lih niso v tem cenovnem razredu..
če imaš doma osebo ženskega spola, verjetno veš, da izbira avta nima nikakršnih logičnih zvez..
(majhen avto z veliikiiim prtlajažnikom, ki mal pije, je lep, je zelen ali kake druge fluo barve..)
tako da se zastonj matrava…
Bravo mi ne potegne iz istih razlogov, Brava mi je bolj všeč, je za videt bolj družinska. Ja, vem, moje “strokovno mnenje”.
Compacte pa ni nobene s klimo, vse je precej dražje.
Hvala obema za trud, mi je vedno bolj jasno, da je veliko odvisno od osebnega okusa, potem pa še od sreče, na kaj naletiš. Upam na veliko sreče!