Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Prtljaga za julij v Skandinaviji

Prtljaga za julij v Skandinaviji

Julija potujem en teden po Skandinaviji. Kaj vse naj nesem s sabo; nimam pojma, vedno do sedaj sem letovala v toplih krajih ob morju.
Za vse nasvete se že vnaprej zahvaljujem, res mi bo vsakršna uporabna informacija prišla prav.

Ce si navajena na slovensko skoraj subtropsko klimo, te zna kaksen dan malo zebsti. Za oblect vzami stvari, kot bi jih v Sloveniji nosila spomladi – nekaj poletnega, zraven pa obvezno dolge hlace in jopico ali pulover in vetrovko. In deznik ali pelerino.

Odvisno. Lahko je tudi zelo vroče, tako kot pri nas. Tako da vse od a do ž, pravzaprav. Če boš imela srečo, jope ne boš rabila, ker bo sonce sijalo do 23. ure in bo cel dan toplo.

Vsekakor kopalke!!! (resno mislim), kratke hlače, kratke majice, anorak in kako toplejšo jopo za vsak slučaj. Kremo za sončenje, pa sprej proti komarjem.

Uživaj.

jaz ti lahko povem, kako je julija na Finskem: do 25* celzija čez dan, ponoči 10*, noči so svetle. Morje ima 14*. Čez dan kratki rokavi, zvečer se že rabi lako puhasto vetrovko.

Haha, jopica še zdaleč ne bo dovolj. Dolge in kratke majice si spakiraj, fajn pride tudi kakšna vetrovka, saj v nekaterih delih zelo piha. Kratke hlače znajo bit uporabne kdaj pa kdaj, ampak če imaš manj pritljage niti niso nujne. Ne računaj na toploto. Svetlo je, ampak temperature so max 27 stopinj, pa še to samo par dni na leto.

Odvisno kam greš – a nikakor ne pozabi repelenta proti komarjem.

Na katerem koncu si že bila, da veš?

Bila sem malo okrog po celi Skandinaviji. Drugače pa živim na Švedskem.

Wow, a res. Si že dolgo gor, pa ti ustreza?

Na katerem koncu si že bila, da veš?
[/quote]
Jaz sem bila na swe maja in tudi ze avgusta… maja je bilo za pulover cez dan pa je bilo lepo… zvecer pa kar ornk debelejsa jakna pase…
No poleti pa sem imela tudi ze tako sreco, da smo se avgusta.kopali v balt. Morju… cez dan pa je bilo za kratke rokave, zvecer pa nekaj dolgega cez… to je bilo takrat ko je bilo res toplo poletje… sicer sem biila druga leta avgusta cez dan v kratkih ali enih dolgih rokavih, zvecer pa kar jakna ali debelejsi pulover cez dolge rokave… brez kratkih hlac srm komot zdrzala oz. Ce bi bilo res hudo vroce si lahko tam kaksne kupis. Sem pa jaz bolj zmrzljivcek… oni svedi vsega vajeni se pr osemnajstih v topih in kratkih majicah okol sprehajajo…

Wow, a res. Si že dolgo gor, pa ti ustreza?
[/quote]

Že par let, ja. Meni osebno je super, ampak je bila to kar dolgoletna želja, tako da bi mi bilo verjetno v vsakem primeru super. Je pa to vreme res malce depresivno, pa tema pozimi. 🙂

Ne glede na letni čas, tam gori rabiš eno močno ročno torbico in THE FORCE

https://www.youtube.com/watch?v=mxU7lNoiWMc

Bila trikrat po par tednov. Jaz sem od gor prišla bolj rjava kot z morja, dolgih rokavov nisem oblekla nikoli (jezero Siljan, Oslo, Bergen). Na Švedskem sem celo morala kupit dodatne kratke hlače, ker sem imela samo ene (sem poslušala nasvete, da rabiš puhovko in kratke hlače bolj za vsak slučaj).
Ne vem, kakšne so bile temperature, ampak vedno je bilo julija vroče in suho.

Ampak nekaj toplega je vseeno treba imeti za oblečt.

Imej poletne stvari s kakšnim pulovrom, vetrovko in enim parom zaprtih čevljev. Ne pozabi sončne kreme in kakšne kape/klobuka a zaščito proti soncu. UV faktor je kar visok na severu.

nujno rabiš:
Francosko / Španski slovar
Maovo Rdečo knjižico
Kardeljeve Zbrane misli
lopar za pink-ponk
magnetno zapestnico
komplet orodja za preživetje
ašovčič in JNA posodo za hrano s priborom
pribor za flikanje zračnic
zaščito proti klopom
Baldrianove kaplice
….