provansa
Bila sem tam pred dvema letoma. Spali smo v hotelih F1, poglej na http://www.hotelformule1.com, čisto solidni in poceni hotelčki, še posebej, če imate namen priti zvečer in iti naslednji dan naprej. In po Provansi jih je kar precej. Malo več komforta pa nudijo na http://www.etaphotel.com. Oboji imajo zelo znosne cene. Moje izkušnje z obojimi so zelo dobre.
Jedli pa smo bolj tako-tako; ne čisto v centrih mest in pa gledali smo, da so bile to gostilne, kjer je bilo manj turističnih avtov in več domačinov. Dobro pa znajo svetovati tudi v hotelih.
Provansa mi je bila oooooh in splooooh in še imam namene tja, problemov nismo imeli nikjer.
ZDRAVO PETRA,
TUDI MIDVA SE LETOS ODPRAVLJAVA V PROVANSO KJER BOVA 4 DNI POTEM PA GREVA DALJE V BARCELONO. JAZ SEM SI HOTELE REZERVIRALA KER IMAM SLABE IZKUŠNJE Z ISKANJEM SOB V ZADNJEM TRENUTKU. V PROVANSI BOVA SPALA V NEKEM KAO GRADU Z BAZENOM TKO DA MISLIM DA BO KAR KUL. STANE NAJU 200 EUR NA NOČ. TI PA ZARES ODSVETUJEM ISKANJE SOB NA BLEF KER BOSTE LAHKO ZVISEL. PA ŠE HOTELI NAČELOMA NOČEJO ODDAJAT SOB ZA MANJ KOT 7 DNI IN TO ŠE V NAJHUJŠI SEZONI. MENI JE REKEL TIP NA AGENICJI DA JE VSE FUL POLNO. MIDVA GREVA POL NAPREJ ŠE NA AZURNO, TAM NAMA PA ZAENKART ŠE NI USPELO NAJTI HOTELA KER JE VSE REZERVIRANO, KAR JE PA FREJ (ST.TROPEZ) JE PA VSE NAD 400 EUR. TO JE PA KR MAL TOO MUCH. KDAJ GRESTE V PROVANSO?
PA ŠE TO. NUJNO,NUJNO NUJNO POJDITE POGLEDAT MESTECE ST,PAUL DE VANCE. ENKRATNO MESTO, SAME MALE ULIČICE NA NJIH PA TRGOVINICE Z OLJEM, MARMELADKAMI, TARTUFI KOZMETIKO IZ PROVANSE (L’OCCITANNE) IN SAME GALERIJE IN GOSTILNICE. TO VAM BO NAJBRŽ NA POTI V PROVANSO. RES SE VAM SPLAČA POGLEDAT, ČE BOSTE ŽE V BLIŽINI, LAHKO GRESTE TUDI V KANJON GEORGE D’U VERNON – TUDI KUL.
PETRA
pogledala sem na stran,ki mi jo je svetovala barca. hoteli so od 26-30 eurov na noc. midva rabiva hotel samo za 1-2 noci. pac na poti.to so medna prav “tranzit” hoteli. zadnji moment iskati sobo vcasih res ni prijetno…vem iz izkusenj. namen imava iti malo naprej od st.tropeja…tam ostati en teden,potem pa za nekaj dni v provanso. enkrat v drugi polovici avg. hvala za vse ostale nasvete. lp petra
Pa še to, mi smo bili sicer tam sredi aprila, ampak nikjer nismo rabili rezervacije. Nam jo je pa to zagodlo, ko smo prišli med prvomajskimi prazniki v Pariz in ostali brez… Kot tranzitni hoteli so super, navedena cena pa je za sobo (F1)- pa ni važno, ali spi noter eden, dva ali trije, pri Etapu pa je malo doplačilo.
Če ne boste samo ob obali, pojdite si ogledat še Pont du Gard, Orange in Avignon, itak pa svetujem še kak Lonely planet ali kaj podobnega za zraven. Za Marseille z avtom pa svetujem veliko potrpljenja in še več sreče, da pridete celi ven. Je pa vreden ogleda, še posebej cerkev nad mestom.
Ja, šlo nas je par kolegov. Pvič 7, drugič 5.
Najeli smo kombi, spali, kjer nas je ujela noč…
Prvič nam je bilo izhodišče Ženeva in avtomobilski sejem, vračali smo se prek doline Loare, Provanse ter po Azurni obali. Drugič pa prek Strassburga do Normandije, Bretanije, nazaj prek Pariza in Dijona in mimo Bodenskega jezera po Nemčiji.
Obakrat smo spali v F1, razen v Parizu nikjer niso bile porebne rezervacije, problemov nikoli nikakršnih (razen po normandijski obali z nalivi).
Prvič smo šli precej na vrat na nos, brez konkretno splanirane poti, bo – kar bo, zraven smo imeli samo par knjig o Franciji, drugič pa zelo resno; z Avtoroutom splanirana pot, dodatno plan poti pri AMZS ( se splača, če je kdo član-so navedeni vsi predpisi za države, omejitve, cestnine…), postanki, ogledi…Zalomilo sem nam je le v Le Mansu, ker nam je nepredvideno uspelo priti na dirkališče in smo si ga lahko ogledali, se vozili po njem, ogledali avte – so ravno začeli s pripravljanjem na 24 ur Le Mansa.
So pa v tujini in cestnine in gorivo velik strošek.
Ampak meni je bolj všeč tak način, si ogledaš, kar ti je zanimivo, posediš, kadar se ti zazdi, pa tudi če samo opazuješ stare strice pri balinanju (tega je po Provansi kar nekaj).
Planirate kaj podobnega? Če te še kaj zanima, kar vprašaj!
Oj!
Še najina izkušnja s Francije: šla s svojim avtom in spala po kampih. Šla sva čez Montegenevre v Alpe – šla do najglobljega kanjona v Evropi reke Verdon – nato čez Provanso (za naju najlepše mestece Aix-en-Provence, pa na grob Alberta Camusa, v Avignon-gledališki festival v juliju, Roussillon – super Steze okre si splača ogledat) – potem sva šla na Sredozemsko obalo, kjer je bila ful gužva in nič posebnega (no Carcassone je super) – nato čez Andoro v S Španijo (samo za en dan) – in končno ENKRATNA Atlanstka obala: tu je bilo res fantastično, čeprav so bili kampi ful zasedeni in sva komaj dobila prostor za najin šotorček (tu so super peščene sipine Dune du Pila – nato sva šla še v Bordeaux, v Dordonjo in čez Švico nazaj.
Bilo je super, kampi so v Franciji enkratni: majhni, čisti: cene pa zelo različne: v Alpah in Dordonji super kamp za nizko ceno, na Azurni za isto ceno obupen kamp, na Atlanstki pa tudi zelo dragi kampi, ampak se splača: ko najin mali sonček malo zraste (na tem potovanju je bil še v trebuščku), gremo prav gotovo spet na Atlantsko obalo in na sever.
Lp,Ajs
Po moje je najboljši čas konec pomladi. Ni še prevroče, pa tudi turistov še ni tako veliko kot sredi poletja. Cene pa so zelo različne. Dolina Loare ima znosne cene, tudi sama Provansa je relativno poceni, Azurna obala – jaz sem bila razočarana. Cene visoke, kaj pretresljivega pa si ni za ogledat, razen Cannesa in Nice.
Drugače pa je na severni obali Francije; izkrcanja v 2 . svetovni vojni, bitke med Francozi in Britanci, Ivana Orleanska, kronanja kraljev….Veliko je videti tudi tam, le da je treba imeti malo sreče z vremenom. In če gre kdo tja, naj si vzame en dan časa za Muzej miru v Caenu – z arhivskimi posnetki izkrcanja, fotografijami, stvarmi od takrat…In za ogledat v miru vse rabiš toliko časa.
Stroški? Kombi – na 7 ljudi so nas najem, cestnine in goriva stali cca polovico vseh ostalih stroškov, na 5 pa že kar precej čez. Provansa en teden cca 35.000 + prenočitve, Normandija en teden komplet vse cca 65-75.000. Kar nekaj ampak bistveno ceneje kot z agencijo.
Pa uživajte!
Forum je zaprt za komentiranje.