Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prosim za pomoč

prosim za pomoč

Lepo pozdravljeni vsi ljubitelji kulinaričnih popotovanj!

Redno spremljam ta forum in se, na žalost, zaradi pomanjkanja časa bolj poredko vključujem v debate.

Imam problem. Hčeri so pred kratkim odkrili alergijo na beljakovine v mleku. Torej ne sme uživati nobene hrane, ki je kakorkoli povezana z mlekom (tudi čokolada z 99%kakava, salame, kruh, ki vsebuje mleko, celo nekatere margarine in rastlinske smetane).
Hčara je že pri svojih rosnih letih velika gurmanka in bi si želela, da ji to ne bi predstavljajo prevelikega odrekanja – rada bi ji našla zamenjave za marsikatero hrano, ki jo sicer rada je.

Prosim vas, kdor ima kakšno idejo ali preizkušen recept, za kakršnokoli jed, ki ne vsebuje mleka, da mi pomaga pri nastali zmedi in spremembi v njenem življenju (kar se tiče prehranjevanja).

Ne poznamo toliko jedi iz soje (npr. tofu), saj ima sin alergijo na sojo in zato ne uporabljamo v jedilnikih. Sedaj bom pač kuhala za vsakega posebej.

Hvala vsem že vnaprej in lep pozdrav.

Hvala vsem za iskazano pomoč!

Pa lep dan!

Hm, hm, ravno imam čas, pa mogoče nekaj besed. Že včeraj sem razmišljala, če imam kaj odgovoriti, pa sem se odločila, da zaenkrat raje ne. Danes ti samo pojasnim, zakaj. O alergijah ne vem veliko, trkam, nihče nima (skoraj) nobene, sploh pa ne na hrano. Že zaradi tega raje puščam prostor tistim, ki imajo s tem kaj več izkušenj.
Nadalje je ta forum dejansko bolj kuharski, če bi vprašala, kako narediš segedin, to obladamo, skoraj gotovo bi v enem dnevu dobila kakšen odgovor. Alergije in zdravstvene diete pa pač tako, kakor se komu zdi. Tudi ti se nič ne moreš zanesti na pravilnost naših odgovorov. Lahko je tako, lahko ni. Mislim, da tudi na medover najdeš forume bolj na alergije, pravim, da tega ne poznam.
In nazadnje, daj še enkrat preberi svoj post. Jaz sem dobila občutek, da si v glavnem prizadeta zaradi novo odkrite alergije, razumljivo, jaz bi bila tudi. Ravno to sem si takrat mislila, pismo, kako hudo je, če moraš tako z jasnega vse spremeniti. Potem sem se spomnila na post pred nekaj leti tukaj gor, kjer je ena mamica zelo stvarno napisala, kako se jim je podrl svet z otroci, alergičnimi na vse živo, pa so se lepo organizirali, stisnili zobe, našli rešitve za vse, če ne takoj, pa sčasoma. Verjetno bo podobno z vami. V tvojem postu pravzaprav sploh ni vprašanja. Recepti za jedi, ki ne vsebujejo mleka? Če ti rečem segedin, boš (upravičeno) mislila, da te zafrkavam.

In če se zelo vživim v vašo kožo glede mleka. Najprej preveri, kako je z alergijo na sojino mleko. Brala sem, da nekateri, ki so alergični na kravje mleko, lahko vzamejo sojino. Menda so ravno beljakovine drugačne, živalskega in rastlinskega izvora, vendar vidiš, to sem brala samo z enim očesom, ker me neposredno ne zadeva, preveri sama. Če hči lahko uživa sojino mleko, bo težav veliko manj, samo dražje je. Menda se lahko povsod enakovredno zamenja, izkušenj seveda nimam. Na forumu nazaj najdeš tudi recepte, kako sama delati mleko iz soje, kar je menda ceneje, če tega rabiš več ali stalno. Vidiš, tudi tega nisem preizkusila, samo prenašam. Če te bo zanimalo in ne najdeš z iskalcem, se oglasi, pa ti pošljem kopijo.
Če ne gre nobeno mleko, potem jedi, kot so npr. mlečni riž, po moje kompletno odpadejo. Za palačinke bi pa že rekla, da jih je možno speči samo z radensko, kakšne so, me ne vprašat. Nekaj prilagoditve okusa bo že treba.
Za več boš morala konkretno povedati, kaj ima hči zelo rada in bi želela na nek prilagojen način še vedno pripravljati.

Razmisli in se še oglasi. Tukaj smo v glavnem samo prijazne punce :-)), ki pa preprosto ne vedo vsega. Včasih tudi ni časa za visenje na forumu, sploh pa v tem decembrskem času, ko vse pečemo piškote :-)) ali delamo nadure v službi :-((
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close