Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prosim za pojasnilo te ekonomije

Prosim za pojasnilo te ekonomije

X proizvede 100 enot bučnega olja, proda za 10€ enoto, zasluži 1.000€

Naslednje leto ima spet 100 enot, prodaja enoto po 20€, zaslužit hoče 2.000€.

Ali pa, ima npr. 50 enot, prodaja enoto po 20€, zaslužit hoče kot lani 1.000€.

Vprašaš zakaj je dražje? Pravi da je letina slaba, slaba sezona, mora podražiti.

Zdaj pa vprašanje zame kot potrošnik. Zakaj bi mogu jaz plačar nekomu 20€ na eno enoto, če je on prišel prodajat samo 50 enot. Zakaj sem mu jaz dolžan zagotoviti 1.000€ kot jih je imel prvo leto, če je prišel prodajat samo polovico tega oziroma je zbral še vedno dovolj enot kot prvo leto, ampak zdaj hoče podvojit.

Gledam mal zakaj so cene čokolade tako visoke. Upravičujejo da je slaba letina…in si mislim pa kaj pol, boš pač manj enot prodal. Zakaj bi mogu jaz zdaj plačat teb 2x ceno ene čokolade, če ti manj robe prodajaš? Kako bo še 1x dražja cena čokolade njemu povečala količino robe? Ne bo je. Samo profita bo imel isto za manj prodanega.

Slaba letina potem ne more bit razlog, da potrošnikom navijaš ceno gor, razen ce si pohlepen pa hočeš zasluzit tolko, kolikor si zaslizil takrat ko si se 1x vec prodal.

Zdaj pa vprašanje zame kot potrošnik. Zakaj bi mogu jaz plačar nekomu 20€ na eno enoto, če je on prišel prodajat samo 50 enot. 

Ni treba. Če bo kdo drug kupil, bo, ti pač ne boš. Kje je problem? Ti kdo grozi, da pod nujno moraš kaj kupit? Če ja, prijavi na policijo.

A ti resno to sprasujes? To je osnova ponudbe in povprasevanja.

No verjamem da mate tezave. Kako pa jih clovek ki misli, da predzakonski odnosi ne skodijo, ne bi imel? Se kr ne veste? Al veste da to skodi? Sploh zenskam. In druzbi kjer se to prakticira?

Aj uj, sta je ovo, poskupli čokoladU ej.

Nimam računice da kupim 1enoto za 10€, kaj šele za 20€.

Pač ne dam toliko,ne kupim.

Odgovor na objavo uporabnika
Ujn, 24.09.2025 ob 15:31

X proizvede 100 enot bučnega olja, proda za 10€ enoto, zasluži 1.000€

Naslednje leto ima spet 100 enot, prodaja enoto po 20€, zaslužit hoče 2.000€.

Ali pa, ima npr. 50 enot, prodaja enoto po 20€, zaslužit hoče kot lani 1.000€.

Vprašaš zakaj je dražje? Pravi da je letina slaba, slaba sezona, mora podražiti.

Zdaj pa vprašanje zame kot potrošnik. Zakaj bi mogu jaz plačar nekomu 20€ na eno enoto, če je on prišel prodajat samo 50 enot. Zakaj sem mu jaz dolžan zagotoviti 1.000€ kot jih je imel prvo leto, če je prišel prodajat samo polovico tega oziroma je zbral še vedno dovolj enot kot prvo leto, ampak zdaj hoče podvojit.

Gledam mal zakaj so cene čokolade tako visoke. Upravičujejo da je slaba letina…in si mislim pa kaj pol, boš pač manj enot prodal. Zakaj bi mogu jaz zdaj plačat teb 2x ceno ene čokolade, če ti manj robe prodajaš? Kako bo še 1x dražja cena čokolade njemu povečala količino robe? Ne bo je. Samo profita bo imel isto za manj prodanega.

Slaba letina potem ne more bit razlog, da potrošnikom navijaš ceno gor, razen ce si pohlepen pa hočeš zasluzit tolko, kolikor si zaslizil takrat ko si se 1x vec prodal.

Zato, ker če ni vsako leto višji dobiček, grejo menedžerji pa pa ?. Se pravi podražit enak izdelek, spremenit embalažo, da je bolj privlačen, zmanjšat grame za isto ceno, zapakirat iste sestavine v drugo obliko izdelka itd.

Skratka, v kapitalizmu mora biti vsako leto višji dobiček, sicer pa pa managers.

Neumen narod pa potem Goloba napada, da je kriv za podražitev milka čokolade, kot da je on cene po privat štacunah pisal. Budale zdaj čokolado razglasijo za osnovno živilo, brez katerega ne morejo. Pa pocrkajte potem! Tisti, ki bodo preživeli lakoto brez čokolade, bodo okrepili preostali narod.

Ostale pizde pa izumrite!

Nicesar ti ni treba kupiti. V Prekmurju so pred 100 leti bucno olje stiskali na vsaki kmetiji. Se ti naredi tako.

To ni še nič! V našem podjetju se pričakuje, da delavec vsako leto naredi več enot kot prejšnje leto.

Kot prvo, nič ti ni treba kupiti. Si svoboden in se lahko odločiš da ne boš. Če bi to naredilo zelo veliko kupcev, bi cena padla. Dokler pa je povpraševanje dovolj visoko, pa cene ne bodo padle, bodo rastle.

Pa še nekaj – čokolada ravno ni tako dober primer, ker vsebuje veliko sladkorja, ki ljudi zasvoji, zato jo kupujejo. Je že kar običajno da ga je več kot pol. Kar pomeni da ni vse v ceni, je tudi v kvaliteti in količini.  Vse skupaj je dober marketinški trik.

Vmes se podraži delovna sila…

Veš koliko buč je treba obrati, izdolbti  pobrat semena, jih oprati in posušiti in potem spresati.

Vse te njive je potrebno zorati pognojiti in seme posejati.

Zdaj si izračunaj koliko hektarov njiv morajo posejati seme…

Da dobijo 100enot pravega bučnega olja hladno stiskanega in flasiranega.

Malo pogooglaj koliko Ton semen ( ne buč ampak samo semen) potrebuješ za 100enot, koliko semen ima ena  buča, ki jo je treba tudi zalivati in opleti, pobrati in izdolbti…

Ne glej tisto industrijsko bučno olje za katerega je škoda vsak cent

Ni cudno, da gre svet v maloro, ko so ze navadni ljudje kopija Trumpovega maloumja! ?‍♀️

Vsak strup mora biti drag.Milka,čipsi,alkohol in ostale packarije bi morale stati najmanj 100 eur.

Drugač pa nimaš pojma o ekonomiji.Če se bencin draži,če se steklenice dražijo,cestnine držijo,… tudi ta tvoj prodajalec bučnega olja podraži storitev.

Seveda je vlada kriva,ker se strinja z sankcijami,višjimi cenami,te ropa pri gorivu,kurjavi,elektriki,..

Čisto enostavna kalkulacija: kmet njivo preorje, kupi seme , okopava, gnoji, škropi .., ti stroški so enaki, neodvisni od letine če je potem pridelka za 100ol ali pa za 500l ., da spokrije te stroške,  oblikuje cena po enoti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close