Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Prosim za ideje za res zdrave večerje

Prosim za ideje za res zdrave večerje

Vse prevečkrat jemo kaj na kruhu (sicer doma pečenem pirinem, pa vseeno). Včasih skuham proseno kašo pa čežano, samo kaj, ko potem vse “pokvarim”, ker sladkam zadevo. Palačinke spet niso zdrave … Rada bi res kaj zdravega – brez sladkorja in nezdravega škroba – lepo prosim za ideje – imam pa tudi dva najstnika 11 in 13 let, ki precej športata. Kaj naj pripravljam za večerjo, da bo dobro in predvsem zdravo? Pojemo čisto preveč sladkorja in moke. Hvala.

Za večerjo naj bi se izogibali ogljikovim hidratom.
Priporočene pa so beljakovine in zelenjava.
– pusti zrezek z dušeno zelenjavo,
– različne solate (obogatene s kuhanim jajcem ali koščki pustega mesa),
– razne zelenjavne enolončnice – mineštrice – juhice (za zelo lačne in telesno aktivne košček kruha zraven ne bo tako škodil – sploh če večerja ni zelo pozno),
– kislo mleko, kefir
– sir + mešane solate

Meni se zdi prosena kaša, mlečni riž čisto ok, samo dodaj notri za eno osebo samo eno malo žličko cukra pa gor posuj malo kakava, pa uporabi mleko 0,5 maščobe tako jaz delam. Ali pa naredi kakšno polento pa čez malo mleka prelij, lahko tudi kakšne žgance to je super pa malo kislega mleka čez, to je čisto okay za večerjo.

🙂

Pri nas je belo meso in vse vrste zelenjava ali solate. Pa kdaj pa kdaj polenta ali žganci z mlekom. Pri nas po večini ni OHjev.

Zakaj pa ne kos kruha, sploh če je črn, polnozrnat? Čisto zares me zanima. Če je večerja ob recimo 18.00, pa da otrok poje kos kruha namazanega z marmelado ali kaj podobnim, pa kozarec mleka ćez. Vsaj moji to velikrat jedo, ali pa muslije oz. kosmiče z mlekom. Ne vem, meni se to ne zdi nezdravo. Oziroma nič bolj sporono kot težke jedi kot so zrezki in podobno.

Proseno kašo, gres ali mlečni riž se da čisto dobro skuhati brez sladkorja. Lahko dodaš malo cimeta in npr par suhih sliv za sladkost, pa bo.

zakaj pa ne kruh?; pri nas pač ne jemo OHjev (po večini) in med OH spada tudi kruh.

Pri nas je večerja odvisna od tega, kaj smo jedli čez dan.

Če ni bilo ravno veliko sadja in/ali zelenjave, potem jemo kakšno solato ali pa zelenjavno juho, ali kaj podobnega.

Če smo čez dan jedli bolj malo beljakovin, potem kakšen zrezek, jajce, skuto …

Če smo čez dan jedli, ultra zdravo, potem lahko tudi kakšne palačinke, zdrob …

Tako, da pač malce uravnotežimo.

Kaj je pa res zdravo, je pa zelo odvisno od posameznika do posameznika.

Pecena jajcka s spinaco ( blansirano spinaco damo v namasceno posodo za pecenje. naredimo “gnezdeca”, v katera ubijemo jajce, potresemo po zelji s parmezanom in/ali drobtinami, pecemo dokler jajce ne zakrkne

Pecen krompir v srajcki ( jacket potato) Opran, velik krompir prebodemo z vilico na 6 mestih, pecemo v pecici 200 st , pribl. 50 minut. Na vrhu prerezemo v obliki kriza, spodaj raklo stisnemo,da se odpre. Nadevamo po zelji z > kuhanim fizolom, naribanim sirom < skuto, avokadom in paradiznikom, peceno slanino, Omleta s skuto, spinaco, paradiznikom.

Pa bolani ste vsi skupaj s temi OH-ji, normalno, da bodo najstniki ob vsakem obroku imeli OH, to so smernice zdravega prehranjevanja za mladostnike, ob vsakem obroku hrana iz vseh skupin, izvzameš sladkor in omejiš maščobe. Jaz že vse življenje jem OH ob vsakem obroku in pri 50-tih še nisem debela…

Če sta oba športnika, potem ni z OH nič narobe, pa čeprav so zvečer. Sploh če se izogibaš belim izdelkom, kar itak že počneš. Lahko pa zamenjaš še sladkor za agavin ali javorov sirup. Še manjši GI ima kokosov sladkor, je pa seveda precej drag. Čeprav zadnje čase se tudi te zdrave dodatke da precej ugodno dobit, sploh če ujameš kake akcije v DM ali Muellerju … Aja – tudi z maščobami ni nič narobe, ob siceršnji zdravi prehrani. Sploh mladostniki jih nujno potrebujejo za zdrav razvoj. Je pa jasno razlika med maščobo v npr. hamburgerju ali pa v krepkem tuninem zrezku …

Samo ne agavinega sirupa, ker gre praktično za čisto fruktozo, ki dela v telesu še večjo štalo kot glukoza.

Kokosov sladkor je pa itak nateg stoletja, sem že včeraj pisala zakaj.

Špeh pa luk.

Od kdaj pa žganci, kosmiči, kaše in riž niso OH? Kosilo jemo ob16h in mi na misel ne pride da bi ob sedmih spet kuhala. Raje pojemo kako solato ali jajce ali jogurt ali skuto s kruhom. Ni mi jasno kaj bi bilo narobe s kruhom kot dodatkom k jedi, ki te sama po sebi ne nasiti dovolj.!

Samo ne agavinega sirupa, ker gre praktično za čisto fruktozo, ki dela v telesu še večjo štalo kot glukoza.

Kokosov sladkor je pa itak nateg stoletja, sem že včeraj pisala zakaj.[/quote]

Oj, lahko prosim za link do teme, kjer pišeš o kokosovem sladkorju. Namreč mi ga uporabljamo ravno zato, ker sem po prebranem ocenila, da je najbolj zdrav, poleg melase.
Hvala.

– mocarela, paradižnik, bazilika, olivno olje
– polenta popečena z malo sira in olivami
– polenta in jogurt
– krompir pečen v pečici na peki papirju (kaplja olja) + solata
– sataraž

dajte mu pohan snicl pa pomfri..al pa krajnsko klobaso,.pa bo najbolj zdrav…ne pa neko finočo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close