prosim pomoč
Igram se s kuhom…in mi je uspel! V kruhomatu. po vseh začetniških težavah, je uspel nahitrem programu. Potem pa narihtam, da mi speče ponoči. Dam isti recept, le nastavim 7 ur naprej…In dobim ven ZBIT, trd kruh, ki je vzhajal le napol. Kruh je padel dol, jaz pa ne vem, kaj delam narobe.
Mi lahk kdo pomaga. Imate izkušnje s tem? Kaj naj naredim?
Moje zelo dobre izkušnje so sledeče (kruh pečem vsak dan):
Najboljša recepta sta sledeča:
1. 500 ml vode + 700 g. kakršnemkoli moke (ne pa koruzne) + 2 merci soli + ena žlička sladkorja + 1 vrečka DIGO kvasa ali pol kocke svežega = hitri program TAKOJ (1,58 min).
2. 300 ml vode + 200 ml tekočega jogurta + 2 merci soli + ena žlička sladkorja + 1 vrečka DIGO kvasa ali pol kocke svežega = hitri program TAKOJ (1,58 min).
Če pa programiraš peko vnaprej pa logično vedno pade v sredini skupaj in sicer zato ker kvas že deluje vnaprej, potem pa dol pade.
Veliko sreče Jelena
Po mojih izkušnjah je potrebno pri peki kruha z normalnim programom (tudi s časovno zamaknitvijo) zmanjšati količino kvasa. Odkar upoštevam ta nasvet (kulinarika.net) je moj kruh lepo zaobljen in dovolj rahel.
Na 60 dag moke dam 4 dl tekočine, 2 merici soli, 1 žlico sladkorja, 2 žlici olivnega ali sezamovega olja, 1 merico suhega kvasa, ki ga posujem po vrhu moke in pazim, da ne pride v stik s tekočino.
Pri hitrem programu pa dam na 5o dag moke 1 vrečko suhega kvasa.
Forum je zaprt za komentiranje.