program za podjetje
Poglej sem:
Ali je ponudba oderuška ali ne pa je zelo težko ocenit na pamet; odvisno, kaj ponuja, kakšno podporo nudijo itd. En avto tudi ni precenjen s ceno 4 milijone, drug pa je za dvesto jurjev predrag, ne?
Moje skromno mnenje: mirno jim lahko rečeš: Rastajem se cigani sa vama! – in poiščeš ugodnejšega ponudnika tovrstne programske opreme. Seveda je pri tem nujen premišljen nakup, saj je raznih kvazi programskih hiš tudi na netu vse polno. Poskusi dobiti reference njihovih kupcev, ki najbolje poznajo njihove programe ter solidnost kasnejše podpore. Običajno se o nakupu in vzdrževanju sklepa ustrezna pogodba.
Pero, sem ti pisala na mail.
Kar se tiče programa in podpore je 1a, ni kaj to moram rečt, saj so eni izmed vodilnih v SLoveniji, baje…samo meni se to zdi vseeno predrago, glede na to da sem jaz enkrat ta program že kupla od njih oz licenco za program, V njihovem interesu pa tudi našem seveda pa je da gremo z tehnologijo naprej, samo jaz pa to plačujem. Tukaj si nisem najbolj na jasnem!
Popravi me če se motim, čao ANdreja
Tudi XPje in Office si že mastno plačala, pa bo prišla Vista in Office 2007 pa bo € spet kar letel ven iz denarnice…
Ponavadi (ne pa vedno) je tako, da imaš popravke iste verzije in nadgradnje minor verzij (npr iz 3.1 na 3,2) zastonj, nove verzije pa odvisno od politike podjetja plačaš polno ali pa nadgradnjo iz prejšnje verzije.
Ne, popolnoma normalno je. Ti program kupiš (plačaš licenčno uporabo) in je tvoj lifetime (razen pri oblikah najema). Če pa kasneje izide nova različica, pa jo lahko kupiš, al pa tudi ne. Če v licenčni pogodbi piše, da dobiš novo zastonj, jo boš dobila. Če ne, je ne boš. Pogoje uporabe ti predstavlja lastnik programa (ti nisi lastnik, ampak lastnik licence) sam. Ti pač pristaneš na licenčne pogoje ali pa ne. In če ne pristaneš, nimaš kaj njihovega softwerja za uporabljati. Kaj je oderuško in kaj ne, pa je stvar okusa vsakega posameznika. Dejansko pa si ljudije marsikaj predstavljajo, tudi v našem podjetju, ko pa se zalomi (recimo pri plačah :))))) ), pa ni podpore, pol pa se že začne drugače razmišljati.
Obstaja pa več vrst distribuiranja in “služenja” denarja. Avtor Sendmaila recimo tega punuja zastonj, a živi od ekspertnih konfiguracij le tega (prodaja storitve). Vsaj tako sem slišal. GFI svoj Farmaker for Exchange prodaja v pakatih glede na število uporabnikov in število modemov, a ti da tudi 3mesečni support za produkt, ki si ga kupil in brezplačen VUP (version upgrade) še 3mesece, proti plačilu pa lahko podaljšaš na eno leto. Microsoft ti ne da nič in tudi na področju poslovne (CRM/ERP in namenske) programske opreme še nisem videl, da bi ti kdo dal novo verzijo samo zato, ker si pri njih nekoč nekdaj nekaj kupil. Dobiš popravke, ki jih narekuje spremenjena zakonodaja, to pa je tudi vse.
Forum je zaprt za komentiranje.