Prodaja delnic in davki
Spoštovana Dominika T!
Imam nekaj vprašanj v zvezi s prodajo delnic in vas prosim, če bi mi znali odgovoriti. Leta 2007 sem kupila nekaj delnic, ki pa bi jih sedaj rada prodala. Na internetu sem brala, kako je z davki, vendar mi nekaj stvari ni povsem jasnih.
Nekje piše, da naj na davčno javim po 15 dneh od prodaje delnic, drugje, da je treba za prejšnje četrtletje, torej za nazaj, če prav razumem, prinesti izpiske prodaje!? Ali je treba davčni plačati tudi akontacijo, ali je tisti 20% davek pri dohodnini fiksen in je to to? Kako pa je s prodajo tujih delnic (nemčija), kako priskrbim podatke za davčno?
Hvala in lep pozdrav!
Vse sem spisala, pa se je pri oddaji zataknilo- grr, vam naredim povzetek:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_kapitala/brosura_dohodek_iz_kapitala/#c17727
Davčna osnova
Davčna osnova od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi.
Davčna stopnja
Dohodnina se izračuna in plača od davčne osnove po 20-odstotni stopnji.
Za vsakih dopolnjenih pet let imetništva kapitala se stopnja davka znižuje, tako da znaša po dopolnjenih:
petih letih imetništva kapitala 15 odstotkov,
desetih letih imetništva kapitala 10 odstotkov,
petnajstih letih imetništva kapitala 5 odstotkov.
(Pojasnila za fizične osebe, pravne osebe)
Napoved za dobiček od odsvojitve vrednostnih papirjev ter drugih deležev v kapitalu morajo zavezanci vložiti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto, razen davčnega zavezanca, ki je nerezident.
Forum je zaprt za komentiranje.