Proces zaposlitve.
Pozdravljeni. Zanima me kaj si mislite o sledeči situaciji.
Na internetu sem si ogledoval prosta delovna mesta,nakar zgledam nekaj kar bi me zanimalo. Še isti trenutek posljem prosnjo in naslednji dan me ze klicejo da pridem na razgovor. Odidem na razgovor kjer vse poteka odlicno. Dobra komunikacija in vodji sem bil takoj vsec ker sem še vedno mlad ( 31 ) imam pa vec kot 6-7 letne izkusnje v isti branzi. Po razgovoru mi še predlaga naj kar odidem v poslovalnico in se malo spoznam z vodjo poslovalnice. Po kratkem pogovoru z njo,mi tudi ona pove da upa da bom dobil sluzbo prav jaz. Fajn a ne ?
Po 3 dneh dobim klic in veselo novico da sem sluzbo dobil. ODLIČNO!
Nato me kontaktirajo z kadrovske sluzbo kateri mi povejo kaj vse moram prinest. Slo je za kar veliko dokumentacije,nekaj stvari še sam nisem razumel ampak sem vse sestavil skupaj in poslal. Seveda med drugim je bilo potrebno opravit zdravniski pregled. Doma sem z primorske na zdravniski pa bi moral v LJ.
Tukaj pa se zatakne. Eno noč pred zdravniskim pregledom sem imel partnerske tezave. Ob ne pravem času na nepravem mestu. Sele nekje ob 3-4 zjutraj sem ostal sam nato se pa nikakor nisem mogel umiriti in zaspat. Ko se je blizalo jutro sem videl da enostavno v taksnem stanju nemorem v Ljubljano na zdravnski katerega imam ob 8 uri.
Pogledam urnik kadrovske,in jih poklicem takoj ko so bili dosegljivi. Iskreno razlozim situacijo. Nisem si zelel nic zmiseljvati. Avto se mi je pokvaril,zvil sem si gleznj blabla. Iskreno sem povedal za sitaucijo,se opravicil in vprasal za drug termin zdravniskega pregleda. ( Delo pa zacnem sele cez 20 dni ).
V kadrovski me takaj rahlo napadejo. Hitro poučijo o odgovornosti in podobnem. Sem tiho,oziroma v nizkem tonu se še enkrat opravocim in vprasam za drug termin,ne glede kje v Sloveniji samo da se opravi. Povedo mi da bojo probali najt drug termin. Nato me klice še poslovodja da vidi na čem je stvar. Njemu tud obrazlozim situacijo.
Zvecer pa dobim samo še klic,da od zaposlitve ne bo nic,ker se nisem udelezil zdravniskega pregleda. Jaz se pa vprasam kako je to mogoce ? Kaj pa v primeru bolezni ? V primeru okvare auta ? Zastoji na cesti ? Bolezen otroka ? Na koncu koncev,psihicna stitiska ali karkoli podobnega ? Če se iz teh razlogov ne udelezis zdravniskega pregleda a te res lahko kar tako brisejo ?
Jaz nisem vec bil kandidat za sluzbo,ampak ze izbran delavec. Dobil sem mail kateri mi zeli dobrodosli v podjetju itd…
Kaj menite na dano sitaucijo ? V prejsnjih podjetjih kjer sem bil zaposlen si nemorem predstavljat da se dobrega kandidata,katerega smo tudi zbrali,zbrise zato ker se ni mogel udeleziti zdravnsikega in je prosil za drugi datuim in tudi navedel zakaj ni mogel biti tam ob tocno doloceni uri.
Jaz bom drugo sluzbo dobil. Sem relativno mlad,imam veliko izkusenj itd. Ampak me res zanima kaksno je vase mnenje glede tega ?
Žal je tako, da si v njihovih očeh pokazal neodgovornost. Seveda je možno, da se je pri njih kaj drugega zgodilo in jim je to samo prikladen izgovor, a dvomim.
Mogoče bi bilo bolje, da tokrat niti ne bi bil preveč iskren, ker ta iskrenost je očitno problematična. Oni niso bili v tvoji koži, niso imeli za sabo neprespane noči, oni te vidijo kot bodočega sodelavca, ki je že ob prvi obveznosti pogrnil. Žal, tako pač izpade navzven, in tako lahko tudi ti vidiš, če hočeš biti objektiven. Če recimo že na pregled nisi šel, kako boš potem prišel v službo?
Pa tudi ne vem, a se je res treba kregat na dan pred zdravniškim?!
Ravno zato ti ne dajo takoj pogodbo za nedolocen čas ampak je preizkusna doba ? Nemores cloveka takoj dat ven,ceprav si ga ze izbral,samo zato ker ni sel na prvi termin zdravniskega pregleda ? In ni bil klasicni kreg. Izvedel sem za prevaro,en dan pred pregladom pa sva se koncno soocila. Ostati miren v teh trenutkih je tesko. V sluzbo bi vsekakor sel,tudi če ne bi nic spal. Ker vem če mene tam ni,potem delo ne bo opravljeno in je treba nekoga drugega poiskat. Vedno sem za ekipo. ( Ceprav povem iz izkusenj da se ti to skoraj nikoli ne povrne ).
Ampak zdravniski ? Da nemores ljudi razumet in jim dat drug termin ? Sploh ko sem vso preostalo dokumentacijo ze oddal.
Sem ze kontaktiral kadrovsko in sindikat. Lagati se pa nisem zelel ker nemaram da tudi meni nekdo daja lazne izgovore katerim še sam ne verjame. Barva in ton glasu vedno izdajo. Vsi poudarjajo iskrenost,a potem ko dobijo del iskrenosti pa raje vidijo da bi slisali lazi….
Sploh ko iskreno vem,da sem najboljsi kandidat za to delo. Kot sem povedal,6 let sem delal v prakticno istem podjetju in vem kako tesko je dobiti to kar lahko jaz ponudim. Tudi v prejsnjem podjetju so iskali tocno takega pa nismo mogli dobit.
Eh,ne vem vec kaj dodat.
Red bull pred zdravniskim, potem je vseeno, ce kar doma ostane ?
Grdo, da nimajo trohice razumevanja, ampak v njihovih oceh si slabic, ki bi verjetno bolnisko odpr l za vsako malenkost. Konec koncev bi se res lahko potrudil, ce si ze dobil novo sluzbo – tisti pregled vzame kaksno uro, toliko pa tudi neprespan clovek lahko potrpi. Zaupanje se scasoma pridobi, ne po enem razgovoru.
Hm, če te prav razumem si neznancem, kjer naj bi nastopil novo službo razlagal osebne zadeve, spore s partnerko pa to? Ne vem no, ampak če si to razložil, je po mojem problem v tem, da si svoje osebne stvari razlagal.
Pa brez zamere, ampak, če se skregaš z babnico, res ni razlog, da ne moreš priti na zdravniškega, v službo.
Jaz imam občutek, da bi se povsem drugače odzvali, če bi šlo za neko drugačno reč: bolezen, smrt bližnje osebe, poškodba ali kaj takega.
Da mi nekdo reče: ali lahko dobim drug termin, ker si je mama nogo zlomila in jo peljem k zdravniku ali pa, imam angino… se mi zdi povsem normalno, da se to uredi.
Če pa nekdo reče ne morem na zdravniškega, ker sva se z babo skregala… ne vem no, meni je to skrajno neresen tip. To mi deluješ kot neresen, nezrel človek.
Pa še enkrat: takih stvari se ne razlaga okrog, še najmanj pa v službi, sploh pa ne v službi, kjer še nisi zaposlen.
Naravne nesreče, bolezni delavca, bolezni bližjih oseb, nesreče, smrti bližnjih, lastne poroke, poroke tvojih otrok… to vse so opravičljivi razlogi. Celo izredni dopust dobiš za take zadeve. Ampak spori s partnerji, to pa res ni opravičljiv razlog.
In ja, eni se v takih primerih zlažejo pa pridejo skoz. Jaz osebno ne bi lagala, bi šla na zdravniškega in to je to.
Aja, smo imeli kolegico, za določen čas, sicer zelo sposobna delavka. Ampak veš zakaj ji niso želeli podaljšat pogodbe?
Ker je v službi kar naprej razpravljala osebne reči. O fantu, o sporih z njim, kaj ima on z bivšo, kako imajo doma urejeno, kako hodijo v sex shop. S kom se goni njen fant in podobno.
Pa ji je marsikdo rekel, da takih stvari naj ne razlaga, vseeno je razlagala. Pa je odletela.
Tako, da spori s partnerji: to ne paše v službo.
Oprosti avtor, ampak mene ni zmotil samo ta tvoj ponesrečeni zdravniški pregled.
Zmotilo me je že to, kot praviš, da je firma zahtevala kup dokumentacije, ampak ti je uspelo zbrat vse papirje, četudi kakšnega nisi razumel. Ja, avtor, firma za zaposlitev potencialnega delavca zahteva kup papirjev. Vem, sem šla čez to. Šolanje, vsa delovna doba do sedaj, na sodišče it iskat potrditev o nekaznovanju, zdravniški , da se strinjaš o pregledu za droge in alkohol, psiholog,……itd….
Zmotilo me je to tvoje razmišljanje, pač, zdravniškega moram it delat v ljubljano, jaz pa sem iz primorske. Pa kaj! To je ura pa pol vožnje. Ti je težko? Šel boš, brez problema, če želiš imeti službo! Slovenija je majhna no mater!
Pa še zadnje. S partnerico (ali ženo) sva se skregala prejšnji dan. In nisem mogel na zdravniškega. Ne me j****.
Bolj nezanesljivega človeka pa še ne! In logično, da se je firma odločila za drugega kandidata. Nauči se bit resen za takšne zadeve, kot je pogodba o zaposlitvi, dečko.
Res je, 13.08.2021 ob 17:13
Kaj se pa nisi ob 4ih vsedel v avto in šel v Ljubljano??? Odkinkal 3 ure v avtu in šel na zdravniški? Vmes mogoče še kakšen redbull Tvoje sposobnosti prilagajanja situaciji so zelo slabe.
Ker nimam avtomobila oziroma izpida za avto,kar sem jim tudi povedal na razgovoru. Delal pa sem v podjetju ki se nahaja prakticno v isti ulici in nisem imel problema z prihodom na in z dela z javnim prevozom.
Kot sem ze prej napisal,nisem jim razlagal kaj tocno se je dogajalo. Povedal sem le,da je slo za osebne stvari. Ne bom in nisem nikoli v sluzbi razlagal privatne zadeve še manj po to poslusal ko so drugi razlagali. Kar se pa tice zanesljivosti,pa vam takoj moram povedat da tukaj je perfeketen dokaz kako cloveka nemores sodit po 1 napaki. V prejsnjem podjetju sem dobil povisico,in to brez da vprasam po njej. Bil sem eden izmed tistih kjer je šefica veckrat pred drugimi povedala,no če bi bili vsi tako dobri kor Haris bi se nam drugace pisalo. Drugi šef mi je dobesedno enkrat vzel delo izpod rok,in povedal da nemorem ves čas jaz drugim štimat. Ko je bilo treba podaljsat nisem nikoli odklonil itd. Skratka dober sem bil,odlicen. In razlog zakaj sem odsel stran je enorstanvo bilo zato ker sem cutil da stojim na enem mestu. Ne glede na to koliko dela si opravil,je vedno bila placa ista,delo pa neverjetno slabo razporejeno. Zato sem zelel drugam in tudi dal odpoved…. In tudi ni bil kreg z babnico. Vsi se kdaj skregamo. Ampak predstavljajte si da zves iz poverljivih virov da te punca vara. Tisti ki ste to doziveli vest kaksen šok je to. Par dni je nisem mogel sploh dobit na telefon,ker je izvedela da vem. Potem pa sva se koncno dobila,tisti dan pred zdravniskim. No,mogoce jaz nisem tako mentalno mocen kot drugi,ampak zame je vse skupaj bilo malo prevec in nisem hotel na vrat na nos potem hodit v LJ. Zgubili so dobrega delavca,in delal sem v podobni braznji. Ko smo delali razgovore za tocne take ljudi kot sem jaz,ga enostavno nismo dobili. Ampak dobro,vsak ima svoj nacin razmisljanja. Videla je moje reference,videla moj zivljenjepis,se pogovarjala z mano na razgvoru. Cloveka nemores skenslat po 1 sami napaki in še to taki katero lahko na hitro zamenjas. Drug termin pa to je to. In kar se tice dokumentacije,jo je definitivno bilo prevec. Porabil sem veliko časa,nekaj se je dalo preko interneta 2x pa sem moral oditi osebno da bi pridobil papir. Nisem še videl da se toliko stvari potrebuje….skratka,svoje sem opravil kar se je zahtevalo ampak ne. Ker nisi bil prisoten na zravniskem…adijo.No,sem konkatiral sindikat in to definitivno ne smejo naredit. Pritozil se bom,ne zato ker rabim sluzbo ampak samo da jim pokazem,da tako nemorejo delati.
samo toliko, 13.08.2021 ob 20:15
Oprosti avtor, ampak mene ni zmotil samo ta tvoj ponesrečeni zdravniški pregled.
Zmotilo me je že to, kot praviš, da je firma zahtevala kup dokumentacije, ampak ti je uspelo zbrat vse papirje, četudi kakšnega nisi razumel. Ja, avtor, firma za zaposlitev potencialnega delavca zahteva kup papirjev. Vem, sem šla čez to. Šolanje, vsa delovna doba do sedaj, na sodišče it iskat potrditev o nekaznovanju, zdravniški , da se strinjaš o pregledu za droge in alkohol, psiholog,……itd….
Zmotilo me je to tvoje razmišljanje, pač, zdravniškega moram it delat v ljubljano, jaz pa sem iz primorske. Pa kaj! To je ura pa pol vožnje. Ti je težko? Šel boš, brez problema, če želiš imeti službo! Slovenija je majhna no mater!
Pa še zadnje. S partnerico (ali ženo) sva se skregala prejšnji dan. In nisem mogel na zdravniškega. Ne me j****.
Bolj nezanesljivega človeka pa še ne! In logično, da se je firma odločila za drugega kandidata. Nauči se bit resen za takšne zadeve, kot je pogodba o zaposlitvi, dečko.
Ta komentar je najboljsi dokaz,kako ljudje radi obsojajo drugi ljudi sploh na internetu,da bi se samo mogoce pocutili boljse ? Ne vem kaj tocno je razlog. Ta ” decko ” je pred tem vestno in dobro delal 6 let na zelo podobni firmi,kjer sem bil zelo priljubljen pri vseh sodelavcih. Od poslovodje nazvdol. Priden,marljiv,urejen,prijazen na in izven sluzbe. Predvsem pa marljiv. V sluzbo sem zamudil tocno 2x in še to seveda ni bil absolutno nobedn problem,ker sem toliko krat prihajal prej,podaljsal če je bilo potrebno in podobno. Spomnim se tudi dveh primerov ko so me šefi hvalili pred drugimi in citram besede ” če bi vsi bili tako delovni kot Haris bi se nam pisalo drugace ” . Spomnim se tudi ko sem enemu res strogemu šefu iz heca povedal ” ej a lahko grem na en cigaret ” pa je odgovril ” seveda,ker vem da bo vse narejeno ” . Taksenga delavca so zgubili,zato ker ni sel na 1 zdrvniski pregled….To je resnica,ne pa nekaksna nezanesljivost ali karkoli podobnega. Če ne bi bil pravi kandidat me ne bi klicali ze drugi dan na razogvor in prakticno takoj ponudili sluzbo. Eh,iskreno ko jih jebe. Njih in tebe ki takoj obsojas. Pojma pa nimate kako na dolocene ljudi vplivajo parnterske zadeve,sploh ko pride vse skupaj tako ”iznenada ”. Še enkrat pa iskreno fuck you za taksen komentar poln nekega obsojanja.
Pow792, 13.08.2021 ob 19:53
Ze v startu si pokazal, da ne locis privat zivljenja in sluzbe, da domace zadeve na tvoje delo oz. funkcionalnost vplivajo. Ko si v sluzbi, moras zasebne probleme doma pustit.
No,kar se tice bolniskih. Delno je taksno,da imas veliko opravka z ljudmi. Ko se je zacela covid panika,je ene 5-6 zaposlenih zmanjkalo na ” bolniske ”. Jaz sem delal,ker sem vedel da nemoremo se kar vsi skriti v misje luknje ceprav nas je bilo fajn strah na zacetku. Noge oziroma pete sem si unicil ravno zato,ker nisme zelel vzet bolniske. Ker je vedno bila ”guzva ”. Kaj vse mi je šef nosil v sluzbo samo da bi delal. Od tablet,posebne obutve,menjal delovno mesto itd. Jaz pa sem kar nadaljeval delat. No,tole je resnica kar se tice mojih bolniskih.
Kakšen narcisek. Ves užaljen, ker so ga odpikali, ker nežna dušica ni mogel na zdravniški pregled. A pregovarjat se po telefonu z njimi za naslednji termin, to je pa ves v duševnih bolečinah vseeno lahko? Ne zavedajo se, kakšnega delavca so izgubili. Čudno, da v prejšnji službi ni nikamor višje prilezel, če je bil tak biser.
Desperadodajka, 14.08.2021 ob 07:15
Kakšen narcisek. Ves užaljen, ker so ga odpikali, ker nežna dušica ni mogel na zdravniški pregled. A pregovarjat se po telefonu z njimi za naslednji termin, to je pa ves v duševnih bolečinah vseeno lahko? Ne zavedajo se, kakšnega delavca so izgubili. Čudno, da v prejšnji službi ni nikamor višje prilezel, če je bil tak biser.
1. Nisem uzaljen. Uzaljen je nekdo ki je zalosten. Nisem zalosten.
2.Kot drugo,nisem se prigovarjal,ampak le prosil za drug termin. Kar tudi pise v mailu. Če se pregleda nemorete udeleziti,nas prosim obvestite. Kar sem tudi storil.
3. V prejsnji sluzbi sem prilezel od študenta do vodje izmene,ampak sem po 6 mesecih videl da se tega ne splaca opravljat,ker je razmerje med placo in odgovornostjo definitivno ne-sorazmerno.
4. Vidim da redno delis odgovore tukaj po forumu. Kliknem na 3-4-5-6 tem pa je kar tvoj komentar tam. To so ljudje katere v privatnem-resnicnem lajfu vec nobedn ne poslusa. Pa se obrnejo k internetu,visijo gor po cele dneve in anonimno tlacijo ljudi dol. Ker se sami počutijo tako bedno,a ego imajo velik,si zelijo da so tudi drugi ljudje dol,skupaj z njimi v temni luknji. Tega nemorejo storiti v realnem svetu,ker jih nobeden ne jebe 2 %,potem se pa obrnejo pač na internet in isceno zadnje poti kako nekoga uzalit.
Mene nisi uzalil,ker mi pravis narcisek. Od kdaj so ljudje kateri se ne udelezijo zdravniskega pregleda in vprasajo z a drug termin,kar narcisoidni ? Ampak verjemi mi,da če bi mi to povedal/povedala v obraz bi dobil/dobila en tak šamar da ti nikol vec na pamet ne bi bilo da nekomu tako govoris. Nisem uzaljen ampak jezn če ne celo besen. Z veseljem bi placal tisto kazen,če je to cena tega. Ampak seveda,ko nisi pred ekranom si tiho ko cerkvena miska. No,enkrat se najde kazen za vse. Pa bo tudi zate.Ne dvomim v to.
Realnost je žal taka, da se išče (če ne gre po zvezah) najustreznejše ljudi, ne le v strokovnem, temveč tudi osebnostnem smislu. Priznam, da bi tudi sama imela pomisleke o nekom, ki bi mu bil “špetir z babo” razlog, da ne more na zdravniški pregled. Se pravi, da te iz tira vrže vsaka malenkost in nate ne gre resno računati. Bolezen, okvara avta, naravna ali druga nesreča je čisto nekaj drugega. Delodajalec s tem tvega, da izgubi posel/si prisluži kazen/utrpi materialne stroške itd, če ne greš na poslovni sestanek/oddaš pomembne dokumentacije/ne dokončaš projekta… ker se boš ravno tistega dne skregal s partnerko, te bo razjezil sosed, se pes zjutraj ne bo pravočasno podelal in boš zamudil prevoz…
Prikazal si se kot problematičen človek. Pa lahko tri ure tu razlagaš da nisi ampak dejstvo je da si tak izpadel. Zaradi prepira nisi bil zmožen na pregled? Ti to resno? In kaj potem če nisi spal? Mislim ne mi rečt da po eni neprespani noči nisi zmožen nič. In odpovedal si ga zjutraj, ne ob pravem času. Torej je firma morala vseeno poravnati strošek pregleda. Zato da si se ti nadremal. Mislim oprosti ampak resno deluješ zelo neodgovorno in otročje. In večina ljudi težko verjame da si odličen, zanesljiv delavec če ti je napor že dokumentacijo (kar pač ni kvantna fizika) za zaposlitev priskrbet in opraviti zdravniški pregled. Kako točno bi opravljal svoje delo po še kakšni neprespani noči (ali trdiš da se ko dobiš službo pa ne boš več kregal?), če še na avtobus nisi zmožen it in se polulat v tisti kozarček ter par črk pogledat na tabli.
Meni se pa zdi, da je avtor, glede zdravniškega pregleda mogoče tisti dan malo preveč “pogledal v kozarec”, a? Skregal se j s partnerko, se ga nažulil in ups…..naslednji dan ima pa zdravniškega?! Res je, da samo ugibam. Ampak nekako mi je to prišlo na misel.
Pa še ena stvar. Ponavadi da uslužbenec odpoved v svoji firmi takrat, ko si že preskrbi novo službo in pri tem novem delodajalcu tudi podpiše pogodbo. Takrat da odpoved dosedanjemu delodajalcu pri katerem pač ni bil zadovoljen. Tako da ne vem, kakšna je bila situacija tukaj.
Je pa res avtor, da je kandidatov za določena delovna mesta veliko, zato si, sploh na začetku, nikdar ne smeš dovoliti takšnih napak, kot je bila tvoja z zdravniškim pregledom. Enostavno bodo vzeli drugega kandidata. Žal tako je.
Forum je zaprt za komentiranje.