Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Problemi z rezervacijo preko neta

Problemi z rezervacijo preko neta

Imam težavo- namreč za rezervacijo sobe v »guest house« v Dublinu povsod zahtevajo številko kartice in sicer želijo, da jim jo posredujem kar po mail-u. Sem zelo proti tega, ker so to zaupni podatki, ki jih nekdo na drugi strani lahko zlorabi. Posebnega programa z sprejem kartic (tako kot npr na amazon.com, seveda nimajo).
Kaj storiti??

Morda jih jo lahko sporocis po telefonu…

Tudi mene zanima kako je kaj s tem posredovanjem številke kartice, ter slabe izkušnje(ali pa dobre) glede tega.Meni se zdi kar precej tvegano!
lp
dani

Ja jim lahko, tudi po fax-u, vendar se mi kljub temu zdi to tvegano dejanje. Moj mož veliko službeno potuje in veliko rezervacij opravi preko neta, pa nikoli nikomur ne pušča številke svoje kartice. Ampak njemu je do sedaj upelo vedno opraviti rezervacijo samo z mailom ali faxom. Meni pa se je zataknilo. Čudno mi je to, da sem predlagala, da iztavijo predračun in mi ga pošljejo- jaz ga bi v celoti plačala pred odhodom (odhod konec maja), pa tega ne morejo ali nočejo, striktno hočejo številko kartice.

S fantom sva lani prepotovala pol ZDA in tudi tam moraš za rezervacijo hostla povedati oz vtipkati številko kreditne kartice. V hostlu sva potem plačala z gotovino. Številka je bila le za rezervacijo. Nikoli nisva imela nobenih problemov.
Menim da smo Evropejci preveč skeptični glede kartic iz zlorabe podatkov.
Morali bi se ogledati po Američanih kateri veliko več kupujemo preko net-a.
Ne bodite tako skeptični.
Lep vikend, Jeja

saj tudi ryanair recimo zahteva št. kartice ko kupiš karto preko neta, al pa neckermann če kej naročiš prek kataloga in plačaš prek kartice jo morš navedit na naročilnici… skratka tvegano je, ampak morš tolk zaupat tistemu, ki jo daš (da je to ena taka velika firma kjer to res štima in tut more štimat, če ne bi jih medijsko uničili – kot npr. ryanair in neckermann). je pa res da en zakotni irski B&B mogoč lahk tut kaj zlorabi, namreč ni tako izpostavljen kot te večje firme… mislim če že hočejo imeti št. kartice, naj to naredijo kar preko preko neta na secure, ne pa da zahtevajo kar tako preko mejla… no nevem, do takšnih “kavbojskih” metod bi bil tut js malce skeptičen…

ne se tolk bat, glede kartic. če še ne veste, vedno lahko zavrnete plačilo, ki je bilo izvršeno preko intreneta. izdajatelj kartice mora imeti zadevo zavarovano pri zavar.. s majem bodo pri nas tudi uradno ponujali takšna zavarovanja. no worries

Skoraj vsakic, ko kaj placas s kreditno kartico obstaja moznost zlorabe. Celo pri placilu v trgovinah si kak bister trgovec lahko zapomne tvoje ime, priimek, stevilko kartice ter expiration date in “kartico” oz. tvoje podatke kasneje uporabi za, na primer, nakup preko inerneta. Seveda pa je vprasanje, kako pogosto se to dogaja. Namesto, da bi nadaljeval s teoretizacijo, bom na svojem primeru ilustriral kako malo verjetno je, da se ti kaj takega zgodi. Nic kaj ne pretiravam, ce recem, da sem kreditne kartice uporabil ze par tisockrat. V Sloveniji, po Evropi in dalec najvec v ZDA. Uporabljam jih vsepovsod. V vsakdanjem zivljenju, na potovanjih, kjerkoli. Govorim o placilu blaga in storitev tako v zivo, kot po telefonu ali internetu. Le preko interneta sem opravil na stotine transakcij. Dobesedno! In se nikoli, niti enkrat samkrat, nisem imel problemov. S tem se nocem reci, da lahko stevilko svoje kreditne kartice kar lepo objavis na teh straneh in se ne bo nic zgodilo, ceprav se najbrz res ne bi!?:-), ampak da si lahko dosti bolj liberalna pri uporabi le te.

Poznal sem ljudi ki so imeli 5 A4 format listov polnih imen in številk kartic z datumom preteka kartice! Kako so jih dobili in pa kje ne vem! Uporabili so jih pa za nakupe preko interneta!!!

Vem pa da kar tako po internetu nekomu neznanemu jaz ne bi pošiljaj št. kartice! Konec koncev lahko jaz naredim stran, jo postavim na internet, zahtevam rezervacijo s kartico, in sem prepričan da bi se našli ljudje ki bi mi jo poslal….

Jaz sem že naročal pri Amazonu in podobnih podjetjih kjer imajo (naj bi imeli) varovan prenos podatkov… in pri teh nimam problemov…. kar se pa ostalega tiče pa jaz rajši kakšno drugo pot najdem….

LP
A

Pa še samo tko za zanimivost… enkrat je bilo na televizijo oddaja kako hitro lahko pride do kraje podatkov s kartic. Oddaja je bila sicer skrita kamera, tko da nihče ni bil zlorabljen, lahko bi se pa zgodilo da bi tudi bili…. In kaj je bilo..
Pred veleblagovnico so postavili ob steno “bankomat”, ki pa to ni bil – postavili so ga ob steno!!! Ni bil nič vključen v stavbo oziroma kako drugače varovan!!!. Ko si vstavil kartico jo je aparat prebral si shranil podatke na zaslonu pa napisal, da je v okvari ter ti takoj zatem kartico vrnil… in nič sluteči kupci so pač odvihrali do naslednjega bankomata!!!
LP
A

večje neumnosti še nisem slišal.kaj bi res radi , da zlorabijo vašo kartico.telefonom je zelo enostavno prisluškovati , obstajajo celo programi za sceniranje številk kreditnih kartic.

zato 1 pravilo:

ne dajajte številke kartic nobenemu , pin kodo vsete samo vi in je niti sorodnikom ali partnerju ali partnerici ne smeste povedat.kartice so namenjene plačevanju videno – povlečeno.in takoj nazaj.ne dajajte je iz ror , štvelike klicnih centrov imejte prepisane in ne nasedajte raznim formularjem.

takoj ko je nimate več kličite , ime priimek in pin koda.takoj blokirajo.v nekaj minutah postane kartica plastika

ČE SE BOSTE DRŽALI TEH NASVETOV , TEŽAV NE BO.

če že morate rezervirati v tujini naredite to preko turistične agencije

za vas pripravil

lordwales

Lordwales: ti pretiravaš s paniko. Glej, da slučajno ne boš šel ven iz hiše, ker lahko strela v tebe vdari.

Lord, ti si še verjetno vedno samski…. ko tako težko zaupaš ljudem, celo punci, ženi,….
A

Pa se nekaj…
Na sreco je velika razlika med tem, ko nekdo ima podatke tvoje kreditne kartice in tem, da to tudi uspe zlorabiti. Naj ilustriram na preprostem primeru.

Recimo, da na ulici najdete kreditno kartico. Kaj bi naredili? Bi jo poskusili uporabiti? Preprican sem, da velika vecina na zlorab se pomislila ne bi. Sploh pa, kaj pa lahko storite? Boste kaj narocili preko interneta? Ni tako preprosto. Marsikatera spletna trgovina noce posiljati na drug naslov, kot tam kamor prejemate izpiske, se manj na P.O.Box (kamuflaza). In recimo, da uspesno premagate vse ovire in narocena roba prispe “kamorkoli ze”. Pa saj vas lahko izsledijo. In ravno veliko tveganje, da se vas kdo loti iskat, se tako drzne kljukce odvrne od poskusa zlorabe. Podobno je tudi pri zlorabi “in person”. Morda je ravnokar najdena kartica ze preklicana in vas bodo ob poskusu uporabe zadrzali!? Vse kar hocem reci je, zloraba ni tko simple in le redki so pripravljeni prevzeti tveganje… Ravno zato so zlorabe kreditnih kartic silno redke. Nic ne pretiravam, ce recem, da so kreditne kartice dosti bolj varne od najvarnejsega letalskega prevoznika:-)

Predlagam, da vas dosti bolj skrbi naslednje:
1. V “sumljivi” internetni prodajalni opravite nakup, prodajalna gre “po gobe” in s tem vas denar. To je nekaj cisto legalnega in se dogaja. Tudi v Sloveniji in ne le v povezavi s kreditnimi karticami. Spomnite se izgubljenih kupnin za stanovanja.
2. Preko interneta, telefona, ali osebno opravite transakcijo pri izmisljenem “podjetju” in le ta potem kar “izgine”, skupaj z vasim denarjem. In ceprav take scam-e vecinoma izledijo, je problem v tem, da jim obicajno ni kaj vec vzet (in dat vam):-)

Sicer pa, enjoy your plastic!

PS: Lordwales – mislim, da tu ni govora o uporabi kartic za dvig gotovine. Dvig gotovine s kartico in pin stevilko je ze drug stos. Ampak vasega pina tako nikoli nikjer ne zahtevajo. Ce pa ze, ga pri nakupu oz. dvigu gotovine, vtipkate sami. Ce pa sodim po sebi, vecina ljudi sploh ne pozna pina za svoje !kreditne! kartice, kamoli, da bi pomislili, da bi ga iz cistega miru, zaupali komu drugemu:-)

Jaz kartice uporabljam vedno in povsod pa bo kar bo. Sem pa mami ki ji nikakor ni mogla zaupat in se upirala z vsemi češ da ji bodo pobrali vse za kar je leta garala, naredila kreditno kartico na katero si ona položi željeni znesek in v kolikor bi jo kdo zlorabil je to tudi vse kar lahko pobere. V Italiji je to zelo uporabljena metoda.

Po moje pa ni panike. V kolikor ti kartico zlorabijo pač narediš reklamacijo. Baje s tem ni problema.
Sama še nisem imela slabe izkušnje. Je pa moja sestra reklamirala en znesek z izpiska pa ni blo nobenega problema…Sej mora vsak imet nek dokaz a ne?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close