Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem prižgane luči-bencin?

prižgane luči-bencin?

Živjo,

eno vprašanje imam. Eni pravijo nekaj, drugi drugo… In sicer, ali avto več žre, če imaš luči prižgane, ali to sploh ne vpliva na bencin?

Hvala za odgovore :).

Načeloma žre več. Čisto fizikalno gledano: ena halogenka kuri cca 55W, dve 110w. Avto s 100KM ima 74kW. Pri avtu s 100KM, ki je izrabljen 100% žarnici porabita 0,15% vse energije. Recimo, da pri normalni vožnji izkoriščaš 10% moči, potem ti žarnici kurita 1,5% celotne energije. Če ti avto brez luči kuri 8l/100km, ti z lučmi 8,12 l/100km.
Če mene vprašaš, zanemarljivo povečanje porabe. Dosti več prišparaš, če po avtocesti ne voziš 140 ampak 130 km/h.

hvala za odgovor,
samo me zanima, če to porabo črpa iz alternatorja in pri tem benz nima veze, ker se direktor (alternator) itak polni sam od sebe, kao dinamo, če prou štekam

ne ce se vozis s prizganimi licmi ne potrosis amsolutno cisto nic vec bencina,moje mnenje

Pozdravljeni.

Sigurno, da se pozna na bencinu.
Stih je lepo napisal. Sam bi doddal še to pripombo, da je motor zelo redko obremenjen 100%. V poprečju je po moji oceni obremenjen nekje od 15% do 25%. ( Za vožnjo z 80km/h po ravni cesti zadošča 10kW!). Pri tako malih močeh se pa gotovo pozna 150W razsvetljave. Ob raznem teku (štand gas) pa je večina koristne moči na gredi motorja namenjena za vrtenje altenatorja. Nekaj malega še porabi vodna črpalka in morebitni hidravlični servo volan.

Mogoče se ne sliši veliko 150W. Zagotovo pa je malo ljudi sposobnih z lastno močjo (s pedali) avtomobilski altenator poganjati eno uro tako, da bo proizvedel dovolj energije za eno avtomobilsko halogensko žarnico.

Igor

Zelo se pozna razlika pod štandgasom pri prižganih in ugasnjenih lučeh predvsem pri fergazeraših (ni računalnika za kontrolo obratov)…
Pri prižganih lučeh so obrati precej nižji kot takrat, ko luči ni.

New Report

Close