Priprava ovsenih kosmičev
Prvič želim pripraviti ovsene kosmiče – gledam recepte. Me pa nekaj zanima: izgleda, kot da ovsenih kosmičev ni treba kuhati – da se jih samo prelije z vročim mlekom in malo počaka, da se napnejo, drugi recepti pa spet zahtevajo 10 min kuhanja. Koliko kuhanja je res potrebnega? Potem me pa še zanima varnost kuhanja mleka. Ali res obstaja nevarnost eksplozije ob kuhanju mleka oz. jedi z mlekom?
ovseni kosmiči so v bistvu sestavni del večine muslijev tko da kuhat jih lih ni treba, nevarnost eksplozije mleka, obstaja, če kuhaš alpsko mleko….
Ne pretiravaj prosim no z varnostjo kuhanja mleka….
Jaz kosmiče kuham na mleku več kot 10 minut….recimo 15, ker so mi tako boljši, pa tudi hčerki imata take najraje….res pa jih lahko namočiš zvečer in jih zjutraj samo pogreješ, pa bodo prav tako mehki. Po želji dodaš sadje ali pa malo soli in sladkorja….odvisno od navade.
Preberi na tetrapaku alpskega mleka, da ga je potrebno mešati med kuhanjem!
Je ženska /v SLO/ kuhala alpsko mleko in ji je eksplodiral v obraz. Je tožila firmo, ni uspela, ker so se zavarovali z napisanim tekstom na tetrapaku. Baje je tisti napis že več kot 30 let.
Eni pač morajo vse kuhati, tudi alp.mleko:-)
Mojemu očetu je pa njegov kirurg dal ravno obratna navodila.
Zaradi že obstoječih polipov hodi že 15 let na kolonoskopijo in eventuelno odstranitev novo zraslih polipov. Svetoval mu je naj je vsako jutro ovsene kosmiče od večera namočene v mleku in zjutraj samo pogrete. To on upošteva in tako jem tudi jaz.
Jaz jih jem na dva načina: za zajtrk par žlic kosmičev prelijem z vrelo vodo in pustim par minut (recimo toliko da se vmes stuširam), potem dodam sadje, jogurt in malo kupljenih muslijev in zmešam. Torej brez kuhanja, samo za par minut prelite z malo vrele vode.
Druga variatna pa so kosmiči na mleku: kosmiče kuham na mleku kakšnih 10 minut in osladim z medom. To imamo pa ponavadi za večerjo.
Tema je sicer stara, a obnovljena, se bom pridružia z vprašanjem.
Kupujem Hoferjeve kosmiče, ki so najcenejši, imajo rumene in modre. Rumeni so nemleti ali kako, so bolj grobi, če jih prelijem s toplim mlekom, so še vedno trdi. Te bi bilo ejetno treba skuhat ali zvečer namočit, ne? Modri so pa mleti, mehki, te smao prelijem s toplim mlekom, pa so čisto mehki, si ne predstavljam, da bi jih kuhala 10 minut.
Torej, jaz kupujem modre, prelijem s toplim mlekom,dodam žličko medu ali marmelade in to je to.
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to “superhrano” že vseh mojih 37 let :))) Sam OK – boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.
Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
Ma kaj je pa pol sploh še zdravo? Umret? Iti na Žale? Pa pravijo, da naj bi ti kosmiči preprečevali raka na črevesju, glede na to, da povzročajo ranice in rast polipov pa ga prej povzročajo kot preprečujejo![/quote]
Ovsene kosmiče se tudi ne sme jesti vsak dan, zaradi tega, ker obremenjujejo telo s sečno kislino!
Tako kot je na pisala, ovseni kosmiči se morajo namakati in potem morajo vsaj še kakšno minutko vreti (je pa zoprno, ker če ni dovolj mleka, se hitro zalepijo na dno posode).
V čem je razlika, če so zmleti prej ali potem? Ker ti mehki so v bistvu zmleti, če se ne motim.
Kosmiče jem zato, ker so najenostavnejši za pripravit, dam mleko v mikrovalovko, vmes nasujem kosmiče v skledo, dam žličko marmelade, prelijem z mlekom in je. Ker kuhala pa zjutraj sigurno ne bom. Če že ne bi bilo kosmičev, potem bi si raje zvečer nakuhala polente za 2-3 dni in si jo zjutraj le prelila s toplim mlekom.
V čem je razlika, če so zmleti prej ali potem? Ker ti mehki so v bistvu zmleti, če se ne motim.
Kosmiče jem zato, ker so najenostavnejši za pripravit, dam mleko v mikrovalovko, vmes nasujem kosmiče v skledo, dam žličko marmelade, prelijem z mlekom in je. Ker kuhala pa zjutraj sigurno ne bom. Če že ne bi bilo kosmičev, potem bi si raje zvečer nakuhala polente za 2-3 dni in si jo zjutraj le prelila s toplim mlekom.[/quote]
One bolj zmlete in manjše, bolj obdelajo, pojma nimam. Naj bi bili boljši in bolj zdravi čim manj. Pa tud glikemični indeks je nižji pri manj prekuhanih in manj predelanih, velja tud npr. za testenine – isti špageti, če jih bolj skuhaš imajo višji glikemični indeks.
Forum je zaprt za komentiranje.