priprava amaranta
Kako bi naredil iz amaranta kokice mi ni čisto jasno. Lahko ga uporabiš kot dodatek enolončnicam, meni pa je še najbolj všeč samo skuhan kot nekakšna kaša. Ker je precej nevtralnega okusa, ga lahko kombiniraš s sadjem, zelenjavo, ali pa brez vsega. Ravno danes sem imela za malico nekakšno solato iz amaranta in na kocke narezanega paradižnika, s kapljico balzamičnega kisa.
Je pa primeren tudi za uvajanje goste hrane za dojenčke, ker ne vsebuje glutena.
Enkrat sem kupila tudi moko – mleti amarant in spekla biskvit. Za spremembo prav zanimiv okus.
Hm, kar sem na forumih inspletu ujela o amarantu. Sama ga nisem še niti videla…
LP Mimi
———
Amarant
Drobno amarantovo seme je vir življenjske energije. To je žito, ki je daleč najbogatejše na beljakovinah. Vsebuje kar 19 % beljakovin, ki imajo v svoji sestavi tudi redki aminokislini lizin in metionin. Amarant izvira iz Mehike, kjer so ga tamkajšnji Indijanci poznali kot hrano bogov in kraljev. Je stara žitarica, ki so jo uporabljali Azteki in Inki. Podobna žitarica je kvinoja. Oboje se uporablja podobno kot proso.
Amarantova semena uporabljamo v polnozrnati obliki. Lahko jih zmeljemo v moko in pripravimo izredno aromatičen kruh, pecivo, kaše ali enolončnice, lahko pa iz semen naredimo tudi okusno pokovko. Zgosti zelenjavne juhe. Amarant ima presenetljivo sladek okus po lešnikih in je bogat na vlakninah, kalciju in železu. Amarant priporočajo tudi za pripravo dietetičnih izdelkov za ljudi, ki so preobčutljivi na gluten, kajti ne vsebuje glutena.
Amarant sem kupila v Merkatorju, med ostalimi Biotopovimi izdelki, temno rjave vrečke iz papirja, pri semenih in sojinih koščkih.
Popečen amarant z jajčki
Amarant skuham v slani vodi, včasih dodam še malo prosa. Naribam malo sira, premešam, nato ga prelijem z royal mešanico: razžvrkljana jajčka z malo mleka in čez potresem sir. Prepečem v pečici v manjših pekačih po porcijah.
Enoločnica z amarantom in zelenjavo
15 dag amarantovih semen
5 dag masla, 3 žlice oljčnega olja
5 dl zelenjavne juhe
15 dag korenja, 20 dag pora
5 dag orehov
žlička naribane limonine lupine
šopek peteršilja, sol in poper
Amarantova semena na maslu in oljčnem olju prepražimo. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj.
Amarantovi kroketi
18 dag amarantove moke
1 žlička morske soli
2,5 dag masla
1 debela čebula
olje
Čebulo olupimo, narežemo na drobne kocke in na maslu steklasto zdušimo. Amarantovo moko pomešamo s soljo, dodamo dušeno čebulo in vmešamo vročo vodo. Testo dajemo po žlicah v ponev z vročim oljem in ocvremo tanke, zlatorjave in hrustljave krokete. Nato jih obrnemo in tudi na drugi strani spečemo do zlatorjave barve. Še vroče krokete ponudimo z jabolčnim kompotom ali sadno omako.
Rdeča sadna kaša z amarantom
4,5 dl jabolčnega soka
10 dag amarantovih semen
lupina neškropljene limone
cimetova skorjica
5 dag akacijevega medu
50 dag svežega jagodičja
10 dag smetane
nasekljani lešniki ali mandlji
Grobo zdrobljena amarantova semena hitro zavremo z jabolčnim sokom, nastrgano limonino lupino in cimetovo skorjico ter na blagem ognju pustimo nabrekati 10 minut. Cimetovo skorjico odstranimo ter vmešamo sadje in med. Sadno kašo napolnimo v majhne skodelice in damo na hladno. Preden sladico ponudimo, jo okrasimo s stepeno smetano, nasekljanimi lešniki in mandlji.
Živjo!
Še vedno mi ni čisto jasno glede priprave amaranta.
Zanima me namreč predvsem to, ali ga je mogoče kuhati v stilu prosene kaše. (Torej, kuhati X (?) minut v vodi da nabrekne in postekli, potem pa mogoče na koncu dodati koščke jabolka ali pa kakšno zelenjavo.)
Verjetno je čas priprave odvisen od tega ali ga prej “zmelješ” ali ne…
Ah, res me rajca tale amarant:)))
Pozdravček, Enja
Forum je zaprt za komentiranje.