prikoličarji, ki jih vozite s seboj na dopuste-vaši nasveti pred nakupom
Z možem se pogovarjava o nakupu počitniške prikolice. Za zdaj sva le na ideji in pogovoru. Pred nakupom se bova pozanimala o vsem, kar spada zraven, zato bi rada vprašala še tukaj, če je kdo med vami “prikoličar”.
Midva si sicer ne želiva stacionirane prikolice (pavšala), pač pa bi jo rada vozila s seboj. Zanima me, če kdo od vas prakticira tako varianto (torej, da prikolico peljete s seboj), kakšne so prednosti takega dopusta in kakšne so slabosti. Kako to dejansko potem izgleda, ali se vam zdi tak način dopusta bolj zamuden/slabši/boljši kot biti stacioniran v apartmaju ali hotelu ipd. Skratka, zanimajo me dobre in slabe plati.
Tako, kot zunanji opazovalec, si mislim, da so prednosti sigurno v tem, da imaš veliko večino krame že naloženo v prikolici (posteljnina, odeje, fen, blazine, rokavčki, šlaufi, čolnički – skratka otroška krama, verjetno nekaj hrane in pijače, šamponov, krem, mizo, stole ipd) in samo priklopiš in pač greš. Prednost vidim v tem, da otroci v kampih navadno nadvse uživajo.Prednost vidim v tem, da greš lahko na dolgo pot in nekje ustaviš ter prespiš, naslednji dan pa pač greš naprej. Prednost vidim tudi v tem, da prideš nekam in če ti ni všeč, se lahko odpraviš drugam brez večjega pakiranja. se morda motim?
prosim za vaše izkušnje, nasvete in kake finte, pri čem naj bova pozorna pri nakupu, če se bova dogovorila in odločila ter poskusila tak način dopustovanja. vnaprej najlepša hvala.
slabost je lahko pri tem, da, ko ti pridrviš sredi julija s prikolico v kamp, so najboljši položaji že zdavnaj zasedeni, dobiš samo še kako parcelo tri kilometre od sanitarij in obale.
prikolico postavit in pospravit tudi ni hec za pol ure, kolikor sem videla. Se mi zdi vsekakor boljše iti v apartma in imaš v dveh urah spakirano, ko hočeš oditi.
Meni se prikolica s sabo ne zdi najboljša varianta za 2 tedenski dopust.
Ja kaj pa če grejo na dopust med prvomajskimi prazniki za 10 dni? kaj pa če hodijo zgodaj junija ali konec avgusta? Kaj pa če hodijoj septembra? kaj pa če vnaprej rezervirajo pozicijo v kampu (ki so ponavadi že razparcelirani in se da mirne duše rezervirat)? kaj pa praviš o apartmajih za 100eur/dan pa doživiš isto kot ti navajaš – slaba pozicija, oddaljenost od plaže ali kot se je nam zgodilo pred časom – apartma stacioniran nad improviziranim smetiščem? imaš izkušnje, da lahko govoriš o tem kako je imet prikolico ali si “le videla”?
Po moje se tovrsten dopust veliko bolj obnese z avtodomom, saj so ti slabosti prikolice že napisali. O tem da jo je “vižati” po kakih ozkih cestah praktično nemogoče raje ne bi govorila.
Prišparaš zaradi tega nič, če si slučajno na to računala – plačuješ dražje cestnine, mostnine, trajekte…Prikolice tudi ne smeš preobremenit, rabiš potem kar en orenk avto, da vse skupaj potegne.
Denar ki bi ga vložili v prikolico in nakup potrebne opreme vložite v najem avtodoma..
Ja kaj pa če grejo na dopust med prvomajskimi prazniki za 10 dni? kaj pa če hodijo zgodaj junija ali konec avgusta? Kaj pa če hodijoj septembra? kaj pa če vnaprej rezervirajo pozicijo v kampu (ki so ponavadi že razparcelirani in se da mirne duše rezervirat)? kaj pa praviš o apartmajih za 100eur/dan pa doživiš isto kot ti navajaš – slaba pozicija, oddaljenost od plaže ali kot se je nam zgodilo pred časom – apartma stacioniran nad improviziranim smetiščem? imaš izkušnje, da lahko govoriš o tem kako je imet prikolico ali si “le videla”?[/quote]
1.imam izkušnje
2. za to, kolikor ima povprečen delovni slovenec dopusta med letom, se prikolice ne izplača ne kupovati in ne vozit za sabo, ker nisi ravno super mobilen z njo. prikolica se ti izplača, če jo lahko koristiš celo sezono.
ja mi tako dopustujemo zadnje 3 leta, prej smo šotorili.
za prikolo smo se odločili predvsem zato, ker si drugače kot v kampu jaz počitnic sploh ne znam predstavljat, oziroma apartmaji za nas niso počitnice … ker se radi potepamo, vidimo kaj novega in se sproti dogovarjamo kam in kako …
smo štirje in imamo tanajmanjšo adrio, ki je sicer za 3 osebe, ampak mi se imamo radi in prostora je za nas dovolj 🙂 Je zelo lahka, da jo mož brez težav sam parkira v kampu, če je kak klanček pomagam še jaz. Prikola ima še predprostor, ampak ga odpiramo samo ob slabem vremenu, ali pa če nas je še več, da kdo prespi tam.
notri imamo kuhinjo z vsem kar potrebujem … štdilnik, hladilnik, korito, omarce … vse v miniaturni izvedbi ampak za nas več kot dovolj. Notri samo kuham, pečem pa zunaj na pekaču.
Imamo še WC in tuš kabino v kopalnici, ki pa ju zaenkrat še nismo uporabili, ker vedno prespimo v kampu. V kopalnici je veliko ogledalo, umivalnik in 2 omarici. Zgoraj kozmetika in higiena, spodaj čistila.
Eno srednje veliko omaro kamor damo notri vsi štirje vse kar potrebujemo za oblečt, prostora je več kot dovolj 🙂
posteljo imamo ves čas narejeno… rjuhe, povštre, kovtre ali deke (odvisno od letnega časa) in v prikoli praktično nič drugega.
Mizo in stole imamo v prtljažniku avtomobila.
Otroško kramo (igrače, stvari za na plažo … rolerje, skiroje …) imamo v enem od spodnjih predalov prikole (pod posteljo). Otroka vesta da so stvari tam in si vedno vse vzameta in tudi pospravita potem …
v drugem spodnjem predalu prikole imamo ležalnike, pekač, orodje in kar je še teh zadev, ki jih rabiš za prikolo.
to je vse.
ko izberemo destinacijo, pridemo do kampa, poiščemo plac in smo v pol ure že razpakirani … enako s pospravljanjem. Pazit moraš edino s posodo in hrano, da imaš vse pospravljeno tako, da se med vožnjo ne stresa, razbije …
plusi in minusi … ja oboje je, seveda!
mi smo prej šotorili in edini večji minus ki ga vidim v kampu je prostor … šotor ponavadi lahko postaviš kamorkoli, prikole pa ne, tu si malo omejen.
minus je tudi vožnja … več benza gre, počasnejši si in bolj zbrano moraš vozit in določene destinacije so ti žal nedostopne 🙂 ker si tako širok.
no, to pa so tudi vsi minusi ki jih trenutno vidim 🙂
mi smo zelo zadovoljni z našo miško … tako jo kličemo 🙂 in težko si predstavljamo dopust brez nje.
videli smo že kar lep del južne evrope … sever pa tudi pride na vrsto.
če te še kaj zanima seveda vprašaj …
Mi razmišljamo o nakupu avtodoma, ker si želimo bolj pestrih in raznolikih počitnic, vikendov.
Pač nekako nisem pristaš vedno ene in iste scene in okolja. Ponavadi vedno ene in iste face, kamen točno tam kot lani. Pač monotonija me ubija.
Tako,da mi bi kupili prikolico za premikanje. Jeziček na tehnici v prid avtodoma je, da z avtodomom lahko prespiš na avtocestnih postajališčih in imaš definitivno hitreje pospravljeno. To je zame sploh super ker ne maram pospravljanja. Pa kaj ne maram SOVRAŽIM GA.
ena tuki, hvala za izkušnjo.
sicer sva na tem področju še zelena, sva pa oba mnenja, da prav neke hude velike prikolice nebi imela. nekaj takega, da je še vozno na tretjo tablico. naš avto je dovolj zmogljiv, na dopuste pa itak vedno voziva počasi, ker imava naložene srfe in bicikle, tako da imava že naštudiran tempo, to ne bi bil problem. pa dizel je in hudo malo pije, s prikolico bi sicer več, to nama je jasno. a je mož že izračunal, da to ne bi bila neka vrtoglava poraba.
mi smo nekako planirali, če bi imeli prikolico, počitnice v italiji pa južni franciji. za zdaj sta otroka še majhna in bi se omejili na nekaj dovolj blizu in dostopnega. mož srfa in je v kampih, kamor bi šli, že bil, nekaj sem jih videla tudi sama. zelo so urejeni in prostor je možno rezervirati vnaprej.
čez zimo bi prikolico imela na parceli (zaščiteno) pri nas na primorskem. opcija je tudi preživljanje vikendov v njej, saj je parcela na lepem kraju, kjer bi otroci uživali v naravi, v bližini je hiša moje stare mame, kjer pa žal ni moč prespati. tako da tudi tu vidim prednost izrabe naše bodoče prikolice, če gledamo tako.
za to se sicer ne odločava zato, da bi kaj prišparala, pač pa zato, ker je meni osebno kampiranje ljubše v prikolici (mož sicer navajen šotora, jaz pač ne) in zato, ker misliva, da bi otrokoma to zdaj še nekaj let zelo ustrezalo. morda bolj kot kake migracije z letali v kake oddaljene destinacije, čeprav je tudi to zelo mikavno.
sicer pa imam tudi jaz občutek, da bi se večkrat kam odpravili s prikolico. tako se nam na podaljšane vikende ne da, ker je vedno treba vnaprej rezervirat, pa otroka sta majhna in vedno imaš nek riziko, da ti zbolijo glih zadnji dan, ko imaš že cel aranžma plačan, ipd. morda narobe razmišljam, ne vem. več izkušenj kot mi napišete, bolj nam bo jasno kako izgleda biti lastnik prikole! 🙂
pa vseeno recimo še kaj o stroških, kakšne stroške imate z njo? koliko sploh stane tehnični? koliko so dražje cestnine, mostnine, trajekti? koliko stane zavarovanje? Kateri model pa imate, da si pogledam slikico?
naj še napišem zakaj se nismo odločili za avtodom …
prva ovira definitivno finance, če želiš dober AD pač košta veliko, kaj starega in zguncanega jaz niti pod razno ne bi kupovala, ohranjeni pa držijo cene res visoko 🙂
drugi razlog je mobilnost … AD pač je velik in z njim ne moreš prit v najbolj skrite kotičke, ki so ponavadi tudi najbolj zanimivi in najlepši. Tisti ki imajo AD sicer pravijo da lahko rentaš avto, nekateri avto vozijo celo sabo … ampak tukaj šele nimaš računice …
to sta 2 ključna razloga, sicer pa ob priliki, bi si tudi mi omislili kaj podobnega AD … Van ali kaj podobnega.
letos v kampu sem srečala slovence z lastnim, novim, lepim, velikim AD. Zanj so dali 60.000€, koristijo ga 2x letno, registracija je draga. Ženska je rekla golo resnico … če želiš AD rabiš denar, če služiš pa pač ni časa za koriščenje le tega …
to sva že razčistila. avtodoma ne želiva. prikolico pač lahko priklopiš ali odklopiš, avtodom pa – zavarovanje celo leto, taksa celo leto, tehnični najbrž stane ogromno, cena avtodoma pa je gromozanska. vem, da s prikolico ne bi kaj dosti prišparala pri naših počitnicah, vendar bi hudo dosti morali hodit na dopuste, da bi amortizirali tistih 60.000 eurov + letni stroški. to bi nam prišlo v poštev, če bi imeli res več dopusta in seveda denarja, kajpak 🙂
sicer pa so avtodomi luštna stvar, vendar sva midva zainteresirana za prikolico. pa ja, možno je celo, da bi jo kdaj v prihodnosti dali v kak kamp in si omislili pavšal. koneckoncev bi jo lahko tudi posodili najinima bratoma in njunim družinam, zakaj pa ne.
ti si pa sigurno srečala mojega sodelavca z ženo, 3 otroki in novim avtodomom : -))))
http://www.adria-mobil.com/si/products/caravan/action/
mi imamo 361LH
otroka sta stara 11 in 6, mize notri ne uporabljamo in je sploh ne vozimo sabo, ker je postelja ves čas narejena. Tudi omarica pri postelji (ki jo vidiš na sliki št.7) se vzame ven, mi je ne vozimo sabo. 2,4,6,7,8 so slikce iz naše prikole na spletni strani adrie, ostale pa so drug model.
računamo da bomo kmalu začeli uporabljati še mini šotorček, za otroka, če bosta želela spati zunaj.
registracija za celo leto je 50€, kasko cca. 200€, tehničnega delaš na nekaj let … ne vem točno na koliko, mi ga še nismo. To je to.
no mi smo poleg prikole kupili še predprostor in prtljažnik za kolesa.
cestnine res ne vem koliko so dražje. Letos smo prepotovali južno italijo in za cestnine dali cca. 150€. Kampe smo povprečno plačevali 30€/dan (lahko bi tudi več 🙂
Trajekta še nismo koristili. Sem gledala za Korziko, pa ni neke razlike. Imajo akcije avto + 1€ za prikolo. Če bi šli v Grčijo, bi pa vzeli varjanto camping on board.
hehe ni bila familija s tremi otroki, imeli so samo enega, starejšega 🙂
>Midva si sicer ne želiva stacionirane prikolice (pavšala), pač pa bi jo >rada vozila s seboj. Zanima me, če kdo od vas prakticira tako varianto >(torej, da prikolico peljete s seboj), kakšne so prednosti takega >dopusta in kakšne so slabosti. Kako to dejansko potem izgleda, ali se >vam zdi tak način dopusta bolj zamuden/slabši/boljši kot biti stacioniran v apartmaju ali hotelu ipd. Skratka, zanimajo me dobre in slabe plati.
Mi smo imeli lani prikolico prav s tem namenom kot ti, da jo priklopimo im peljemo s sabo brez problemov. Hoteli smo jo ravno zato da smo lahko potovali, npr po 1-3 dni v enem kampu in potem naprej, ali čez vikend za dva dni na kolpo. Kupili smo Adrio 310.
Prikolica se je obnesla se je pri naši (in tvoji) teoriji obnesla super. Prej smo imeli vse vrste šotorov in s tem se ne da primerjat. Ustaviš se jo porineš na plac, daš ven dva stola in že uživaš. Vse imaš v prikolici tako da ni treba basat v avto (tudi med izleti ni toliko pakiranja ker so plin/goricli/posoda/.. vedno pripravljeni, samo priklopiš in greš.)
Npr. ko nam je v Italiji pri Gardskem jezeru tamal dobil ful vročino smo pospravili v 5min in čez 10 že šibali domov. Ker smo potovali nismo meli baldahina in je to da “postaviš” prikolico pomenilo samo to da si zavrtel 4 tačke na tla kar je trajalo nekaj minut. Če res hočeš samo prespat jo magar pustiš priklopljeno na avto kar potemeni da še to ni treba.
Adrio 310 sva na mesto premaknila sama z ženo, avto (tastara) renault laguna pa jo je vlekla tudi čez Vršič (samo za naslednjič za bol alpinske ceste mislimo met kak manjši džipek, ker zna bit shit če se moraš sredi najhujšega klanca ustavit in potem spet speljat)
V glavnem mi smo lani ko smo jo meli uživali in bili na toliko mestih kot še nikoli doslej. Spomladi smo jo prodali, ker smo dobili letos še enga dojenčka, drugo leto pa jo 99% spet kupimo.
.. ti razmišljaš zelo podobno kot mi, res pa je da večina folka ni čisto razumela naše logike, da namenoma hočemo čim manjšo, da jo hočemo vlečt s sabo in da je to manj dela kot s šotorom.
Tako za vzpodbudo .. tukaj lahko vidiš nekaj slik kje vse smo bli z našo prikolico lani 🙂
http://itmmetelko.com/blog/2008/08/16/few-vacation-pics/
OdJennyHusby, super!!! ej, enega takega “formata! ste, kot mi 🙂
tudi midva sva nekako izbrala destinacijo s potencialno bodočo prikolico ravno na Gardskem jezeru :-)) ali boste prihodnje leto kupili večjo, glede na novega družinskega člana? (kolko sta pa razlike otroka?)
Naša dva sta stara 3 in 1.5 let.
Jest sm včasih vlačil prikolico, pa je blo super, moraš pa vedet, kam greš in da je vsaj približno prostor v kampu. kampiranje ni dosti dražje od šotora, cena prikolice se pa z avtodomom ne da primerjat.
Da bi ravno vsake 3 dni prestavljal, se mi pa ne zdi, je preveč dela s postavljanjem, še posebej baldahina.
Prodam starejšo Adrijo 450, če je kdo interesent naj piše na mail.
Svetujem nakup starejšega avtodoma – oldtimerja. Registracija letno nekje do 130 eur, fajn je, če naletiš na kakšno hiško, ki je dobro ohranjena. Mi smo tak avtodom uvozili iz Nemčije, kjer so zadeve dosti cenejše. Prejšnje leto smo imeli enega merđota, predelanega v avtodom – je bil super, vendar samo za dve osebi, pa ni bil problem se 4 noter stisnit. No, letos smo kupili alkoven, tako da otroci vedno lahko gredo spat ob daljši vožnji. Poraba je nekje 7 l, mašinca gre nekje 120, kar je super in res da ne izgleda super, vendar za začetek avtodomarstva se nam zdi odličen! Pa da ne bo pomote – je lepo ohranjen in čisto soliden, vendar v primerjavi z nanjovejšimi je res kar malo “bogi” zraven.
Midva z možem sva se totalno navdušila (prej sva šotorila), saj tako lahko izkoristimo vsak prosti vikend, dan, večer…tudi če se samo zapeljemo do bližnjega jezera na večerjo, je za otroka že super.
Je pa res, da si mi v življenju ne bomo kupili avtodoma za 60.000 in več, ker se mi zdi absolutno predrag in tudi predraga registracija (ta vikend smo na Kolpi srečali nekoga, ki daje za registracijo AD 3.000 eur…), ker imamo vseeno premalo počitniških dni (služba, doma kmetija…). Nakup dobrega AD za vsaj 100 dni počitnic na leto.
Zgolj moj pogled.
lp
mi smo vedno prakticirali tako, da smo prikolico imeli lepo doma, jo pripravili že doma za dopust in potem z njo odšli na morje. nikoli nismo imeli nobenih težav. če se zanimaš za nakup, jaz jo letos prodajam, konec avgusta jo pripeljemo domov.
(adria, za 4 osebe, predprostor, 750 kg (gre na 3. tablico), tehnični velja 3 leta)
Hvala za sporočilo. Za model se nisva še odločila. Ali lahko poveš kaj več o prikolici? Letnik? Model? Stanje? Imaš kakšno sliko? V bistvu je po opisu točno to, na kar sva mislila.
Moj mail naslov za informacije je tantangre@gmail.com
Se slišimo!
Hvala za sporočilo. Za model se nisva še odločila. Ali lahko poveš kaj več o prikolici? Letnik? Model? Stanje? Imaš kakšno sliko? V bistvu je po opisu točno to, na kar sva mislila.
Moj mail naslov za informacije je tantangre@gmail.com
Se slišimo![/quote]
zadnji vikend v avgustu grem po prikolico, takrat jo imam namen vso poslikati (prikolica, baldahin, notranjost), takrat ti lahko pošljem slike ( če boš zainteresirana), drugače pa jo lahko prideš pogledati, smo iz Slov. Bistrice( ogled bo mogoč meseca septembra ),
lp
enako tudi mi
s tem da z njo tudi potujemo po evropi: italija, nemčija, nizozemska, bili z njo tudi na danskem, švedskem, sedaj se pogovarjamo, da bi šli v anglijo, najdli avtokamp, in potem z avtom obdelali otok, itd. Skratka,
vprašaj moje otroke: ni boljšega dopusta kot to.
Mogoče bi bil avtodom boljši, samo sorry, za 100eur na dan za izposojo plus vse stroške, imamo mi že prov en fejst dopust!
drugače pa čim manj komplicirat. Vedno se v kampu najde prostor, vedno je cesta dovolj široka, da se pride skozi. Če sta le veđča vožnje.
AJA,
pa mal razmisli, da boš počasi tudi ti morala se naučit vozit prikolico. Je fajn, da znata peljat oba! Meni je bilo prvič kot bi šla na mars, sedaj pa komaj čakam da jo peljem.
podobno tudi mi potujemo z njo, ampak do zdaj smo izbirali bolj južne destinacije … počasi prihaja pa na vrsto tudi sever.
prosim povej glede cestnin in trajektov? koliko dražje so in predvsem če se spomniš … koliko ste plačevali za cestnine, mostnine in trajekte predvsem danska in švedska me zanima.
pa še spanje izven kampov… prakticirate? kje? kako?
Forum je zaprt za komentiranje.