Prihaja šola in vsakodnevni živ žav… Iščem ideje
Zdravo,
Kot rečeno, drug teden bomo spet žonglirali med službo, šolo in treningi. Ponavadi kuham na zalogo oziroma za dan vnaprej. Manjka mi svežih idej.
Kaj bi dodali k spodnjem seznamu? Predvsem še kaj brezmesnega… Poskušam zmanjšat mesi, kljub velikemu uporu moža in sinov…
Ragu
Jota
Zrezki v omaki
Obara
Filane paprike
Paradižnikova omaka
Golaž
Hvalaaa 🙂
Ratatuj, se prileže s polento in jajcem na oko recimo.
Kake zelenjavne mineštre z malo ali nič mesa, lahko recimo samo prekajena rebra za okus.
Jajčevci s čičeriko, potenstano čebulo in nakockanim paradižnikom, sol in poper, naložiš v plasteh in zapečeš v pečici.
Sploh jedi s stročnicami lahko odležejo brez mesa.
Vok s piščančjim mesom in ogromno zelenjave.
Imaš že sama kar dosti idej. Povej še to – jeste vsi skupaj ali mora kosilo koga počakati? Ker je vseeno drugačen način – zdaj krompirjev golaž, zelenjavna mineštra, … lahko počakajo in so pogrete še boljše, kaj drugega pa ne.
Če imaš to možnost lahko sedaj v tem času pripraviš kaj zelenjavnih omak za na pašto, recimo.
Saj je napisala da kuha vnaprej, torej mora biti tako ki lahko stoji in se pogreva.
Še nekaj kar jaz delam, ni sicer brezmesno. Skuham govejo ali piščančjo juho ( bedra in belo meso porabim drugače, ostalo gre v juho), juho porabim kot osnovo za zelenjavne juhe ali kot jušno osnovo v receptih (zmrznem po porcijah), meso pa skombiniram s paradižnikom, papriko, stročjim fižolom ali kar pač je na voljo v solatke. Še kak riž ali testenine, pa je kompleten obrok v solatki.
Saj je napisala da kuha vnaprej, torej mora biti tako ki lahko stoji in se pogreva.
Še nekaj kar jaz delam, ni sicer brezmesno. Skuham govejo ali piščančjo juho ( bedra in belo meso porabim drugače, ostalo gre v juho), juho porabim kot osnovo za zelenjavne juhe ali kot jušno osnovo v receptih (zmrznem po porcijah), meso pa skombiniram s paradižnikom, papriko, stročjim fižolom ali kar pač je na voljo v solatke. Še kak riž ali testenine, pa je kompleten obrok v solatki.
[/quote]
Jaz tudi kuham vnaprej in stvari, ki se lahko pogrejejo pa jemo vsi trije skupaj. In lahko včasih kakšne ražnjiče pripravim takrat, ko se juha greje in poje. Kar pa v primeru, da jejo ločeno, po možnosti, da pride hčerka domov, ko ona sina na trening pelje, ni tako lahko. Banalen primer.
Jaz tudi kuham vnaprej in stvari, ki se lahko pogrejejo pa jemo vsi trije skupaj. In lahko včasih kakšne ražnjiče pripravim takrat, ko se juha greje in poje. Kar pa v primeru, da jejo ločeno, po možnosti, da pride hčerka domov, ko ona sina na trening pelje, ni tako lahko. Banalen primer.
[/quote]
Saj to razumem, ampak predvidevam da bo to pa že sama vedela. V bistvu ona išče ideje za brezmesne jedi ki se lahko pripravijo vnaprej. Si razbijam glavo, pa mi razen ratatuja nič ne pade na pamet.
Morda bu tukaj našla kako idejo, se še nisem poglabljala, zanimive so mi tiste solatke v kozarcih
https://www.organizeyourselfskinny.com/how-to-prep-food-for-the-week-in-1-afternoon/
Saj to razumem, ampak predvidevam da bo to pa že sama vedela. V bistvu ona išče ideje za brezmesne jedi ki se lahko pripravijo vnaprej. Si razbijam glavo, pa mi razen ratatuja nič ne pade na pamet.
Morda bu tukaj našla kako idejo, se še nisem poglabljala, zanimive so mi tiste solatke v kozarcih
https://www.organizeyourselfskinny.com/how-to-prep-food-for-the-week-in-1-afternoon/
[/quote]
Ha, ha, – ma oprosti, sem se morala nasmejati, ker ji tudi jaz nisem ravno dosti pomagala. To vreme kisa možgane.
OK, avtorica – pasulj je lahko brezmesen, ričet tudi, leča (prepražiš čebulo, korenček in zeleno, dodaš lečo zaliješ z vodo in kuhaš cca 30 minut), potem čičerika je ena taka hvaležna stvar- z blitvo, s cvetačo, … . Če se še kaj spomnim, dopišem.
Ha, ha, – ma oprosti, sem se morala nasmejati, ker ji tudi jaz nisem ravno dosti pomagala. To vreme kisa možgane.
OK, avtorica – pasulj je lahko brezmesen, ričet tudi, leča (prepražiš čebulo, korenček in zeleno, dodaš lečo zaliješ z vodo in kuhaš cca 30 minut), potem čičerika je ena taka hvaležna stvar- z blitvo, s cvetačo, … . Če se še kaj spomnim, dopišem.
[/quote]
Seveda je lahko, ampak ni tako okusen 😉
Avtorica, brez vsaj kake pancetke boš težko kaj okusnega skupaj spravila. Če najdeš kdaj čas in če ste odprti glede okusov, se kdaj poglobi v kake etnične kuhinje ki uporabljajo veliko močnih začimb, npr indijska, maroška, bližnjevzhodne itd. Morda boš tam kaj našla, pa po potrebi znala prilagoditi recept, da se ga lahko pripravi vnaprej ali zamrzne.
Seveda je lahko, ampak ni tako okusen 😉
Avtorica, brez vsaj kake pancetke boš težko kaj okusnega skupaj spravila. Če najdeš kdaj čas in če ste odprti glede okusov, se kdaj poglobi v kake etnične kuhinje ki uporabljajo veliko močnih začimb, npr indijska, maroška, bližnjevzhodne itd. Morda boš tam kaj našla, pa po potrebi znala prilagoditi recept, da se ga lahko pripravi vnaprej ali zamrzne.
[/quote]
No, čisto res, da je s pacetko boljše – ampak ravno leča in čičerika sta taki stročnici, kjer tega res ne pogrešaš če uporabiš dobro oljčno olje.
Avtorica: dodajam fižolovo mineštro, pa eno tako primorsko mineštro s stročjim fižolom (čebula, korenje, stročji fižol, paradižnik, šetraj, duši do mehkega, zaliješ s toplo vodo in kuhaš do mehkega, da se krompir razpusti). Tudi ta je okusna brez mesa. Aja, pa parmiggiana (ta je južnoitalijanska) je tudi brezmesna (jajčevci, paradižnik, parmezan) – dobra je tudi hladna. Ma, sedaj sem toliko natrosila, da bom še sama ideje prišla gledat čez nekaj časa.
Moja brezmesna. Krompir ali makaroni, zraven omaka iz graha in orehov z italijanskimi začimbami, lahko tudi česen, včasih dodam koren. In solata za zraven. Orehi so nasitni, 3 na osebo v povprečju, beljakovine da grah. Omaka je hitro narejena, ker ne maram razkuhane zelenjave.
Ali pa razne polpete iz stročnic z dodatkom druge zelenjave. Te naredim na zalogo in zamrznem.
Jaz bi enostavno nekaj protfanov zelenjave zapekla v pečici. Dobro se obnese korenasta kot npr korenje, gomolj zelene, repa, pesa, pa tudi čebula, česen, paprika, bučke, melancani, cvetača, brokoli, pa zdaj bodo buče, ohrovt, brstični ohrovt…Zelenjavo bi narezala na primerne kose, jo v skledi naoljila, posolila, popoprala, premešala, pa na peki papir na protfan in v pečico. To se lahko potem je kot prilogo, dodaja solatam, sendvičem, juham…
še ena ideja: skutni štruklji kot glavna jed (slana in ne sladka varianta)
samo potem dodaj neko nasitno juho in solato, ne pa tisti blesav sladek kompot
–>stroji fižol, francoska solata, grška npr. samo da je nasitno
–>pa kaka gosta juha
če pa hodijo ob različnih urah domov pa spečeš nekaj, potem pa v topli pečici pusti, zna zdržati kako uro, mogoče dve. po pečenju pač ne odpiraj pečice, da se shladi, ampak jo pusti zaprto in toplo. če pa je večji razmak v prihodih bo pač treba pogrevat, več ni govora da bi šlo
kdaj pa kdaj lahko tudi pico spečeš, je poceni, hitro in nasitno, pa vsi imajo radi. ter ob različnih časih jo lahko pečeš. enemu ob 13h, drug ob 15h, zadnjemu ob 16h. oz v naprej pripraviš oz naprej pripravljeno čaka v hladilniku in si otrok sam prestavi v pečico -odvisno od njegove starosti
…ampak kaj če kapljajo domov vsak ob drugi uri? Krompir ne čaka, makaroni tudi niti ne.
Polpetice so pa fajn.
[/quote]
če kapljajo domov vsak ob drugi uri? omako pripravi v naprej, vsakumu posebaj pa dokuhaj makarone (mogoče lahko primešaš hladne, ki jih prejšnji ni pojedel). saj makaroni rabijo cca 10 min, da so kuhani. No take pač kupi, ki rabijo zgolj 10 min. tile so super https://www.tuscc.si/cache/thumbs/53f199e7be0c845f10cc3ad6/600×600-c2/3838700010312_new.jpg
Dobre ideje. Na isti način bi lahko pripravila tudi zloženke s krompirjem ali testeninami ter zelenjavo. Rabiš samo še bešamel in sir za povrhu. Zapečeš in pustiš v topli pečici.
[/quote]
V bistvu zelenjavna lasagna. Lahko jo narediš prejšnji večer, naslednji dan greješ v pečici ali mikrovalovki, v slednji lahko tudi posamezne porcije.
Forum je zaprt za komentiranje.